Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Melyik a helyes: egy hónap...

Melyik a helyes: egy hónap múlva vagy egy hónappal később?

Figyelt kérdés

Tavaly nyáron találkoztam vele először,

majd egy hónappal később megint összefutottunk.

majd egy hónap múlva megint összefutottunk. (inkább az előző)

Egy hónap múlva fogunk vizsgázni.

Egy hónappal később fogunk vizsgázni. (nekem ez egy kicsit döccen)

Vagy bármelyiket lehet írni mindkét esetben?

2017. márc. 26. 21:08
1 2 3 4 5 6 7
 61/65 BringaManó ***** válasza:

teljesen jó, nem értem, hogy miért merült fel a kérdés. valaki azt mondta, hogy nem jó?...

és nálam ez egyértelműen a tegnaphoz képest van két nappal visszaszámolva. remélem, hogy te is így értetted, és hogy mindenki más is. :-)

(hiszen ahogy az elején írtam, ~4,5 évvel koráb... pardon, ~4,5 évvel ezelőtt:

"a "korábban" alapból valamihez képest van – kvázi "vonz" egy viszonyítási pontot –, tehát ha bárhogyan is kiderül valami időpont, amelyhez képest lehet értelmezni, akkor ahhoz képest fogom értelmezni")

2022. jan. 30. 15:52
 62/65 A kérdező kommentje:

Igen, a tegnaphoz képest van visszaszámolva :) Csak azért kérdeztem, mert egy másik hozzászólásban (a 10-esben) írtad, hogy az ilyen jellegű mondatokba kicsit jobb az "az előtt" mint a "korábban", mert nem arról van szó, hogy egy régi dologhoz képest említünk egy még annál is korábbit.

De akkor ezeknél melyik a helyesebb:

Ernő 2010-ben vette el Katit feleségül, akivel 5 évvel korábban ismerkedett meg.

Ernő 2010-ben vette el Katit feleségül, akivel 5 évvel azelőtt (vagy az előtt?) ismerkedett meg.

2022. jan. 30. 16:54
 63/65 BringaManó ***** válasza:

"mert nem arról van szó, hogy egy régi dologhoz képest említünk egy még annál is korábbit"

na de hát itt épp arról van szó, nem? akkor ez nem olyan jellegű... nem értem.

nincs "helyes(ebb)", ez nyelvhasználati kérdés (arra pedig nincs szabályzat, nincs előírás).

a konkrét mondatokról:

nekem mindkettő oké, egy leheletnyivel szimpatikusabb az "azelőtt", mint a "korábban", de nem tudom, hogy miért. majd lehet, hogy ezen gondolkozom, és ha eszembe jut valami releváns, akkor megírom. (az előtt semmiképp. :-)

ha te meg tudod mondani, hogy mi lehet a különbség a kettő között, az is hasznos lehet, ne mindig csak én okoskodjak.

esetleg vesd fel a Szószátyár Fb-csoportban, hátha valaki megfejti...

2022. jan. 30. 23:31
 64/65 A kérdező kommentje:

"mert nem arról van szó, hogy egy régi dologhoz képest említünk egy még annál is korábbit"

na de hát itt épp arról van szó, nem? akkor ez nem olyan jellegű... nem értem."

Jogos, itt csak arra gondoltam, hogy a jelenre vonatkozóan nincs konkrét utalás. De valóban egy múltbeli (tegnapi) dologhoz viszonytíunk egy még régebbit.

Ernő 2010-ben vette el Katit feleségül, akivel 5 évvel korábban ismerkedett meg.

Ernő 2010-ben vette el Katit feleségül, akivel 5 évvel azelőtt ismerkedett meg.

talán nekem is jobban tetszik az "azelőtt" :)

2022. febr. 2. 19:28
 65/65 BringaManó ***** válasza:

egy apró dolog, ami talán ebben szerepet játszik, de nem biztos...:

speciel ezt a kifejezést ("x évvel ezelőtt/azelőtt ismerkedtek meg") jelen időben is gyakran használjuk, hogy: "öt évvel ezelőtt ismerkedtünk meg", "fél évvel ezelőtt ismerkedtek meg", így a megszokás (ami nagy úr ugye :-), erre "szavaz".

(ha ennek tényleg van szerepe, akkor is valószínű, hogy más szempontok is szerepet játszanak ebben a választásban, vagyis abban, hogy valakinek melyik "hangzik jobban")

2022. febr. 3. 00:08
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!