Melyik a helyes: egy hónap múlva vagy egy hónappal később?
Tavaly nyáron találkoztam vele először,
majd egy hónappal később megint összefutottunk.
majd egy hónap múlva megint összefutottunk. (inkább az előző)
Egy hónap múlva fogunk vizsgázni.
Egy hónappal később fogunk vizsgázni. (nekem ez egy kicsit döccen)
Vagy bármelyiket lehet írni mindkét esetben?
Illetve még egy olyan kérdés a zolis mondatokkal kapcsolatban. Ezek közül melyiket használnád inkább?
Tavaly találkoztam Zolival. X évvel az előtt volt az esküvője.
Tavaly találkoztam Zolival. X évvel azelőtt volt az esküvője.
Tavaly találkoztam Zolival. X évvel korábban volt az esküvője.
Illetve még valami. Ezek közül melyik inkább?
Tavaly voltam a barátnőm ballagásán. Ez visszavitt engem 5 évvel korábbra, ugyanis az enyém 2914-ben volt.
Tavaly voltam a barátnőm ballagásán. Ez visszavitt engem 5 évvel azelőttre, ugyanis az enyém 2914-ben volt.
Tavaly voltam a barátnőm ballagásán. Ez visszavitt engem 5 évvel ezelőttre, ugyanis az enyém 2914-ben volt. (Ez szerintem nem jó)
Bocsi, még valami eszembe jutott:
Ha egy tegnapi eseményről van szó, akkor jó lehet simán, körítés nélkül az "ez előtt" is?
Tegnap voltam Szegeden, ez előtt két nappal pedig Miskolcon jártam.
(Gondolom "ezelőtt" nem lenne jó, mert akkor megint a jelenhez képest mennénk vissza)
vagy inkább "az előtt" a jobb, esetleg "korábban"?
Te hogy érzed?
(és amúgy nyelvről (~= beszédről) van szó, vagy helyesírásról? mert az "ez előtt"/"ezelőtt" csak írásban különbözik...
– bocsánat, de most nem olvasom el az előzményekben, hogy miről beszéltünk)
Szerintem ha nem olyan régi dologról van szó, akkor nem gáz az "ez előtt" sem, de te vagy a szakértő :)
igazából mindkettő (beszéd és helyesírás) szempontjából kérdeztem
akkor úgy van, ezt megbeszéltük.
a saját anyanyelvhasználatát illetően mindenki a maga szakértője ;-)
a beszéd meg a helyesírás nagyon más tészta, inkább nem keverném...
a helyesírást hagyjuk, az hülyeség!... :-) első körben elég, ha megtanulsz beszélni... írni majd a következő életedben, nem kell azt elkapkodni.
(általában is ez a sorrend, ez bevált, ne bonyolítsuk... ;-)
Ez most egy kicsit cinikus akart lenni, ugye? :) A helyesírás nem hülyeség, hanem nagyon is fontos.
Mindenesetre érdekelne, hogy mit gondolsz a fentiekről, mert mindig olyan jókat írsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!