Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Melyik a helyes: egy hónap...

Melyik a helyes: egy hónap múlva vagy egy hónappal később?

Figyelt kérdés

Tavaly nyáron találkoztam vele először,

majd egy hónappal később megint összefutottunk.

majd egy hónap múlva megint összefutottunk. (inkább az előző)

Egy hónap múlva fogunk vizsgázni.

Egy hónappal később fogunk vizsgázni. (nekem ez egy kicsit döccen)

Vagy bármelyiket lehet írni mindkét esetben?

2017. márc. 26. 21:08
1 2 3 4 5 6 7
 1/65 anonim ***** válasza:
41%
bármelyiket
2017. márc. 26. 21:19
 2/65 anonim ***** válasza:
91%

Személy szerint nem szoktam keverni.

"Egy hónap múlva" Abban az esetben használom ha a jövőbeli terveimről, céljaimról, fix rendezvényekről beszélek. Szóval olyankor amikor a jövőre célzok.(Még nem történt meg.)

"Egy hónappal később" Ezt meg akkor, amikor inkább elmesélek valamit, szóval ez már a múlt, csak így különítem el a múlton belül is az időt.

1994.11.xx-án még csak mászkáltam, de két hónappal később már futkároztam.

2017. márc. 26. 21:20
 3/65 anonim ***** válasza:
70%

"Egy hónap múlva fogunk vizsgázni.

Egy hónappal később fogunk vizsgázni."

itt a második mondat tényleg döccen, de gyors élőbeszédben nem számít.

2017. márc. 26. 21:26
 4/65 anonim ***** válasza:
80%

Tavaly nyáron találkoztam vele először,

majd a következő hónapban megint összefutottunk.

Ez is egy lehetőség.

----

"Egy hónappal később fogunk vizsgázni. (nekem ez egy kicsit döccen)"

Ezt én úgy mondanám, hogy a jövő hónapban fogunk vizsgázni, vagy inkább csak simán a jövő hónapban vizsgázunk.

Bár biztos lehet kreálni olyan szövegkörnyezetet is, amibe ez gond nélkül beleillik, de ez így önmagában szerintem még szódával is csak éppenhogy.

2017. márc. 27. 02:55
 5/65 BringaManó ***** válasza:
83%

a kérdésre:

az első két megoldás teljesen csereszabatos: a "múlva" nemcsak mostanhoz képest használható (bár leggyakrabban akkor használjuk, ezért az a jelentés van legjobban rátapadva az agyunkban), simán lehet más időponthoz képest is, azt jelenti, hogy 'elmúltával': tehát a múlt idejű példádban is jó, vagy jövőben is lehet:

"Jövő karácsony után is csak egy hónap múlva fogjátok kidobni a fát?"

"Ha majd ősszel megszületik a babátok, akkor utána néhány hét múlva szeretnénk meglátogatni titeket".

a másodikban igazad van, ott nem igazán jó a "később", de annak is igaza van, aki írta, hogy élőbeszédben simán elmegy.

de annak is igaza van, aki azt írta, hogy megfelelő szövegkörnyezettel jó is lehet:

"Képzeld el, hogy bent voltam az összes órán, úgy tudtam, ma lesz a vizsga, jól bemagoltam, ami még hiányosság volt, szabaddá tettem magam a mai napra, de még a tegnapira is, hogy kipihent legyek. Üdén felkészülten bemegyek, mindent tudok, mi baj lehet. Na, most figyelj. Egy hónappal később fogunk vizsgázni. Azt hittem lehidalok. Érted ezt?! Ez őrület! Addigra a felét tuti elfelejtem, és ráadásul még két nap szabit ki kell vennem! Agyam eldobom. :-((("

tehát egyszerűen annyi a lényeg, hogy a mai nap megjelölése már látsszon a környezetből, így ahhoz képest már nem "döccen" a később: "Gyerekek, annak nincs értelme, hogy ezt a képletet MOST megjegyezzétek. Egy hónappal később fogunk vizsgázni."

(persze ezekben az esetekben is jó a "múlva")

-----

#4: nem egészen jó megfejtés, mert most pl. öt nap múlva már a "jövő hónapban" vagyunk, viszont az "egy hónap múlva" az még messzebb van. :-)

2017. márc. 27. 10:40
 6/65 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! :)
2017. márc. 27. 21:13
 7/65 A kérdező kommentje:

Eszembe jutott egy hasonló kérdés, így ehhez a kérdéshez írom, ha nem baj :)

Ha a jelenhez képest utalunk vissza az időben, akkor jó a "korábban" és az "ezelőtt" is:

Egy évvel korábban (2016) költöztem Budapestre.

Egy évvel ezelőtt (2016) költöztem Budapestre.

Menjünk vissza 10 évvel ezelőttre (2007)!

Menjünk vissza 10 évvel korábbra (2007)!

Viszont ha egy múltbeli időponthoz képest utalunk vissza egy még régebbi időpontra, akkor "azelőtt" vagy "korábban" a jó?

Pl.:

Tavaly nyáron (2016) azt hittem, hogy

két évvel azelőtt (2014) voltam a legboldogabb.

Tavaly nyáron azt hittem, hogy két évvel korábban voltam a legboldogabb.

Szerintem itt inkább az "azelőtt", mert a "korábban" esetében nekem a mostanhoz viszonyítva 2 évvel korábban (azaz 2015) ugrik be először, és mi 2014-re utaltunk.

Mit gondoltok?

(A zárójeles évszámok kicsit hülyén néznek ki, de egyértelművé akartam tenni, hogy mire gondolok.)

2017. máj. 14. 13:13
 8/65 BringaManó ***** válasza:
78%

Nálam fordítva van:

a "korábban" alapból valamihez képest van – kvázi "vonz" egy viszonyítási pontot –, tehát ha bárhogyan is kiderül valami időpont, amelyhez képest lehet értelmezni, akkor ahhoz képest fogom értelmezni,

és ha nagyon nincs semmi fogódzó, akkor lehet a mostani időponthoz képest, de az már egy kicsit sánta... Szóval nekem az alábbiak nekem nem annyira tatszenek, de persze megértem:

Egy évvel korábban költöztem Budapestre.

Menjünk vissza 10 évvel korábbra!

2017. szept. 6. 13:43
 9/65 A kérdező kommentje:

Értem, akkor te inkább így mondanád:

Egy évvel ezelőtt költöztem Budapestre.

Menjünk vissza 10 évvel ezelőttre!

És ennél?

Tavaly nyáron (2016) azt hittem, hogy két évvel azelőtt (2014) voltam a legboldogabb.

Tavaly nyáron azt hittem (2016), hogy két évvel korábban (2014) voltam a legboldogabb.

Akkor itt is a másodikat mondanád?

2017. szept. 6. 16:40
 10/65 BringaManó ***** válasza:
78%

háááát, itt mindkettőt, de egy leheletnyit inkább az elsőt... megpróbáltam kitalálni, hogy miért (nem volt egyszerű, kösz a feladványt! ;-), és az alábbiakra jutottam (aztán lehet, hogy hülyeség(?)...):

[megintcsak viszonyokról, "mihez képest"-ekről, és "honnan nézvé"-kről van szó, mint ahogy már a korábbiakban is voltak ilyenek, nézzük csak!]

a "korábban" szó valami régihez képest jelent 'még annál is korábbit', vagyis olyasmit jelent, hogy:

'innen nézve volt valami 2016-ban, és (szintén INNEN NÉZVE) volt valami két évvel AZ ELÖTT IS' (tehát innen nézve még KORÁBBAN, mint a már említett 2016).

a te példádban viszont más a sztori:

azt, hogy két évvel 2016 előtt voltam a legboldogabb, NEM MOST gondolom, hanem AKKOR (2016-ban) gondoltam.

ebben a szituban pedig az én "logikai nyelvérzékem" talál némi kivetnivalót a "korábban" szó használatában, itt inkább azt akarja mondani, hogy "az előtt"*:

"Tavaly nyáron (2016) azt hittem, hogy két évvel az előtt (2014) voltam a legboldogabb."

Ha azonban MOST gondolnék valamit 2014-ről, akkor teljesen jól illene az időbeli viszonyokohoz a "korábban" szó:

"Tavaly nyáron (2016) volt az esküvőm, de azt hiszem (MOST!), hogy két évvel korábban (= 2014-ben, tehát 2016-hoz képest "két évvel korábban") voltam a legboldogabb."

ugyanez jó "az előtt"-tel is:

"Tavaly nyáron (2016) volt az esküvőm, de azt hiszem (most), hogy két évvel az előtt (2014-ben) voltam a legboldogabb."

tehát nem teljesen csereszabatosak, csak "az egyik irányból".

hát erre jutottam.

de találjatok ki valami jobbat, vagy árnyaljátok, korrigáljátok – vagy dobjuk a kukába az egész elméletet nyugodtan... :-)

vagy mondjátok meg, hogy – ha ti is láttok különbséget a két szó között –, akkor nálatok mi a különbség. :-)

___

* különírtam, mert itt nem időhatározószó (akkor egyszerűen azt jelenti, hogy 'régebben'),

hanem névutós névmás, hiszen pont az a lényeg, hogy rámutatunk valamire, hogy 'AZ előtt'

2017. szept. 6. 22:05
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!