Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Melyik a helyes: egy hónap...

Melyik a helyes: egy hónap múlva vagy egy hónappal később?

Figyelt kérdés

Tavaly nyáron találkoztam vele először,

majd egy hónappal később megint összefutottunk.

majd egy hónap múlva megint összefutottunk. (inkább az előző)

Egy hónap múlva fogunk vizsgázni.

Egy hónappal később fogunk vizsgázni. (nekem ez egy kicsit döccen)

Vagy bármelyiket lehet írni mindkét esetben?

2017. márc. 26. 21:08
1 2 3 4 5 6 7
 11/65 A kérdező kommentje:

Nekem nagyon tetszik ez a levezetés :)

Viszont még valami:

Tavaly nyáron (2016) azt hittem, hogy két évvel korábban voltam a legboldogabb.

Tavaly nyáron (2016) volt az esküvőm, de azt hiszem (most), hogy két évvel korábban voltam a legboldogabb.

Ezek közül egyik sem jelentheti azt, hogy a jelenhez képest 2 évvel korábban, azaz 2015-ben?

2017. szept. 6. 22:41
 12/65 BringaManó ***** válasza:
100%

ahogy írtam:

"a "korábban" alapból valamihez képest van – kvázi "vonz" egy viszonyítási pontot –, tehát ha bárhogyan is kiderül valami időpont, amelyhez képest lehet értelmezni, akkor ahhoz képest fogom értelmezni,"

ezt tartom is, és a legutóbbi mondatok kapcsán is ugyanígy érzem: egyik esetben sem a most-hoz képest van a két év, hanem mindkét esetben a feltüntetett időponthoz képest

2017. szept. 7. 01:25
 13/65 BringaManó ***** válasza:
100%

[bocs, folytatás]

...vagyis 2016-hoz képest.

Persze nem azért, mert ott volt zárójelben a 2016 – azt nem tekintem a mondat részének (ahogy "(most)"-ot sem) –, hanem a "tavaly nyáron"-hoz képest. Ezt a "tavaly nyáron"-t tekintem az időpont említésének, vagyis a viszonyítási pontnak.

----

Ha a második mondatnak a "most" szó is a része lenne, pl. így:

"Tavaly nyáron volt az esküvőm, de most azt hiszem, hogy két évvel korábban voltam a legboldogabb."

akkor már kétértelmű lenne, ez esetben már a mosthoz képest is számíthatnánk a "két évvel korábban"-t.

No, azért én a beszélgetőtársadként ebben az esetben is egyértelműnek venném, hogy a tavaly nyárhoz képest gondoltad (mert a korábban-t általában valami olyanhoz képest írjuk, ami nem most van; a most-hoz képest inkább ezelőtt-öt írnék).

De ha te erre azt mondanád, hogy te a most-hoz képest gondoltad, akkor úgy is teljesen jó, azt mondanám, hogy "ja?, akkor bocs, félreértettem". :-)

2017. szept. 7. 01:35
 14/65 A kérdező kommentje:
Igazad van, de én az említett kétértelmű mondatnál ("Tavaly nyáron volt az esküvőm, de most azt hiszem, hogy két évvel korábban voltam a legboldogabb." ) első hallásra arra gondolnék, hogy a mosthoz képest kell visszamenni két évet. Talán mert az hangzott el utoljára a "korábban" előtt, és nem az esküvő?
2017. szept. 7. 01:52
 15/65 A kérdező kommentje:
mármint a "most" említése hangzott el a "korábban" előtt
2017. szept. 7. 01:53
 16/65 BringaManó ***** válasza:
100%

Hát akkor ebben különbözünk. :-)

(Ennyiféle megoldásra már egész jó kis nyelvészeti felmérést, közvélemény-kutatást lehetne csinálni, hogy ki hogyan érti... :-)

Ahogy már céloztam rá, én azért 2016-ból vonnám le a két évet, mert az a hangsúlyosabb, konkrétabb időpont-meghatározás. A "most" kis hangsúlytalan töltelékszavacskának tűnik ebben az esetben, de még ha jobban ki lenne emelve az a "most" (pl. "...most, ezekben a percekben..."), akkor sem jutna eszembe arra vonatkoztatni: a "korábban" nekem elsősorban valami más időponthoz való viszonyítás, és csak akkor vonatkozik a mostra, ha nincs más. (Bocs az ismétlésért, ezt is írtam már.)

Egy példa arra, ha nincs más viszonyítási alap, tehát egyértelmű, hogy a mosthoz viszonyítom:

(maradjunk az esküvőnél :-)

- Érdekes, hogy pont most, április elsején van az esküvőd!

- Mikor máskor lenne... De két évvel korábban is volt már egy.

De hiába határozom meg ugyanilyen pontosan és hangsúlyosan a mai napot – ha van más időpont, amihez lehet viszonyítani, akkor ahhoz fogom:

- Érdekes, hogy pont most, április elsején mutatod meg a tavaly nyári esküvői képeidet.

- Az még semmi, mutatok mindjárt régebbieket is: két évvel korábban is volt már egy esküvőm...

(ez tehát nálam egy 2014-es esküvőre utal, nem egy 2015 áprilisira)

2017. szept. 7. 07:45
 17/65 A kérdező kommentje:

" - Érdekes, hogy pont most, április elsején mutatod meg a tavaly nyári esküvői képeidet.

- Az még semmi, mutatok mindjárt régebbieket is: két évvel korábban is volt már egy esküvőm... "

Itt én is inkább egy 2014-es esküvőre gondolnék, de jobban belegondolva nálam ez is kétesélyes... :)

2017. szept. 7. 23:13
 18/65 BringaManó ***** válasza:
100%
Reméltem is, hogy így van, összhangban az eddigiekkel!... – különben teljesen összezavarnál... :-)
2017. szept. 8. 00:33
 19/65 A kérdező kommentje:

[link]

Ez érdekes.

A fiú (és a lány is) 28 éves, tavaly volt az esküvőjük. A fiú 18 éves korában volt depressziós. Tehát a 10 év itt nem az esküvőtől számítódik visszafelé, hanem mostantól.

2017. szept. 21. 02:10
 20/65 BringaManó ***** válasza:
100%

bocsánat, ennek nem tulajdonítanék nagy jelentőséget:

1) életkornál ez elég képlékeny tud lenni (pl. az, hogy mindketten 28 évesek, lehet csak hozzávetőleges, az egyik már majdnem, a másik már elmúlt),

és ugyanígy a "10 évvel korábban" is lehet hozzávetőleges

(persze az egyéves évforduló nyilván nem :-)

2) a idegen nyelvről fordított bulvárcikkeket amúgy sem érdemes komolyan, pontosan venni, ha ilyen szőrözésbe kell belemenni, akkor inkább az eredetit nézzük...

3) újságcikk címében jobban mutat a "korábban": egyrészt "objektívebben" hangzik, mint az "ezelőtt", másrészt "rugalmasabb": bármit jelenthet, ezelőttöt is, meg azelőttöt is :-)

szóval bocs, de ezt most nem fogom kibogozni, itt a 10 év bármi lehet – ahogy a "korábban" is. :-)

ui.: azért rákattintottam a linkre, és – bár nem "elemeztem ki" a dátumokat – annyit azért hallottam a videó elején, hogy 17 éves volt a srác, amikor öngyilkos akart lenni – ehhez képest a magyar cikkben az van, hogy "18 éves voltam ..."

ez is csak megerősített abban, hogy – bármi miatt is van az eltérés a fenti három közül – kár ennél többet foglalkozni a kérdéssel...

2017. szept. 21. 09:24
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!