Melyik a helyes: egy hónap múlva vagy egy hónappal később?
Tavaly nyáron találkoztam vele először,
majd egy hónappal később megint összefutottunk.
majd egy hónap múlva megint összefutottunk. (inkább az előző)
Egy hónap múlva fogunk vizsgázni.
Egy hónappal később fogunk vizsgázni. (nekem ez egy kicsit döccen)
Vagy bármelyiket lehet írni mindkét esetben?
Igazad van a cikkel kapcsolatban.
Mindenesetre ha azt szeretném, hogy a jelenhez képest számoljanak vissza X évet, akkor érdemesebb "ezelőtt"-öt írni, mert ahogy te is írtad, a "korábban"-t csak akkor számítod vissza a jelentől, ha nincs más konkrét időpont a mondatban.
általános ökölszabályt fölösleges hozni erre,
ha pl. a "most" van megjelölve, akkor ugyanolyan jó a "korábban" is, miért ne használnád?... ("most éhes vagyok, de egy órával korábban még nem voltam")
ha nincs megjelölve semmi, akkor is ("Jó lenne 100 évvel korábban élni...").
Igen, ha csak "most" van, vagy nincs semmi időpont, akkor egyértelmű, hogy a jelenhez képest megyünk vissza, de ha van egy másik időpont is, és ahhoz az adott időponthoz képest kell visszaszámolni, akkor az a legegyértelműbb, ha a "korábban" helyett "azelőtt"-et mondunk, pl. az esküvős képeknél:
"Tavaly nyáron volt az esküvőm, de most azt hiszem, hogy két évvel azelőtt voltam a legboldogabb."
Te is írtad, hogy "korábban"-nal kétesélyes lenne.
#21-ben azt írtad:
"ha azt szeretném, hogy a jelenhez képest számoljanak vissza X évet, akkor érdemesebb "ezelőtt"-öt írni"
erre válaszoltam én azt, hogy nem kell ilyen általános szabály, mert a részleteken sok múlik, és szerencsére tudunk magyarul, el tudjuk dönteni, hogy mikor mit használunk.
olyan, mintha azt mondanád, hogy a gyümölcsöt mindig nevezzük gyümölcsnek, biztos, ami biztos, mert lehet, hogy almáról van szó, de lehet, hogy körtéről.
én meg azt mondom, hogy mindig tudjuk, hogy miről van szó, tudunk magyarul, majd eldöntjük, hogy mikor melyik szót használjuk.
nem kell mindent szigorú szabályok, definíciók és kritériumok közé szorítani, pláne nem úgy, hogy eleve szűkebbre szabjuk a mozgásteret, mint amilyenben eddig nagyon jól elvoltunk.
:-)
Régi kérdés, de eszembe jutott még valami.
Tavaly találkoztam Zolival. Egy évvel az előtt volt az esküvője.
Tavaly találkoztam Zolival. Egy évvel korábban volt az esküvője.
Mindkét esetben melyik évben volt Zoli esküvője? :)
De "ezelőtt" már a jelenhez képest lenne értendő, ugye?
Tavaly találkoztam Zolival. Egy évvel ezelőtt volt az esküvője.
"ez előtt" pedig furcsa lenne, inkább "az előtt" szerintem
az első két sorra: ebben a jelenhez képest értendő.
a harmadik sorra: ehhez, gondolom, el kéne olvasnom az előzményeket, ami most nem fog megtörténni... (de elvileg (nyelvtanilag) lehet "ez" is, "az" is, külön is, egybe is, attól függ......)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!