Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » A "nem" szóhoz lehet "-e"...

A "nem" szóhoz lehet "-e" kérdőszócskát kapcsolni?

Figyelt kérdés
2013. jan. 29. 20:42
1 2 3 4 5
 41/44 BringaManó ***** válasza:

@kép:

Nekem jó volt az első link is... Klikkeltem, nem nyílt, ránéztem a címsorra, konstatáltam, hogy jpgv a vége, vagyis Berta ügyesen beletett még egy v-t a végére (nyilván véletlenül, nyilván a Ctrl-V-vel bénázva valamit), azt kitöröltem, és voilà, máris láttam a képet. :-)

(Nekünk, ufóknak könnyű a dolgunk – de szerencsére nektek sem kell aggódni, általában tudjuk dekódolni, amit a bunkósbottal kalimpáltok a billentyűzeten. ;-)

(Viszont van egy jó hírem: az újabb linkeket már jól másoltad be – fejlődőképes vagy, Berta! ;-)))

(A másik jó hír: jól áll rajtad a leopárdbőr-szerkó.)

@párbaj:

Jó, nyerjed. Így, hogy az érdemi része már a múlt ködébe vész, tényleg tűnhet így, ám legyen. :-)

2013. febr. 18. 08:51
 42/44 anonim ***** válasza:

"Nekem jó volt az első link is..."

Mert te alien vagy. :P

(Nem ufó; tudod, az UFO = Unidentified Flying Object... :P)

"vagyis Berta ügyesen beletett még egy v-t a végére (nyilván véletlenül, nyilván a Ctrl-V-vel bénázva valamit)"

Csak hogy örülj, leírom, hogy szokott működni a pancserkodás: Számomra is meglepetés, amikor a várt link (vagy szöveg) helyett csak egy v jelenik meg a monitoron... Az ok valószínűleg az, hogy mellényúlok. Elvileg vakon írok, de - teljesen szabályszegő módon - írás közben bambulom a képernyőt, így egyből észreveszem a hibákat, és ilyenkor természetesen korrigálni szoktam.

Nem emlékszem a mostani esetre, lehet, hogy megint ez történt, csak elfelejtettem kitörölni a v-t.

De szerintem teljesen mindegy, úgyis csak húzni próbálsz megint. :D

"Viszont van egy jó hírem: az újabb linkeket már jól másoltad be – fejlődőképes vagy, Berta! ;-))) "

Számomra egyik állításodnak sincs hírértéke. Ugyanis leellenőriztem a linkeket, tehát már rögtön a válasz elküldése után tudtam, hogy jók. Azt pedig évek óta tapasztalom, hogy fejlődőképes vagyok. :D

Amennyi linket pedig én már jól másoltam be a gyk-n úgy összességében, ahhoz képest elhanyagolható mennyiséget képviselnek a rontottak.

(Azon felül, hogy igen-igen hosszadalmas lenne, azért sem írom le az ezen a területen több év alatt elért fejlődésemet, azaz hogy honnan indultam és hová értem el, mert némelyik sztoritól olyan röhögőgörcsöt kapnál, ami már igen veszélyes lehetne az egészségedre. :D )

"jól áll rajtad a leopárdbőr-szerkó"

Az nem én vagyok, BűvészMűvész... :D

Nem hiszem, hogy újdonság lenne számodra, hogy a Berta női név. Ezért csak arra tudok gondolni, hogy valószínűleg kiesett a kontaktlencséd, amikor a múltkor az asztal alá estél. Vagy esetleg nem találtad meg a szemüvegedet, mielőtt megnézted volna a képet. [Állítólag a fejtetőn vagy a nyakba akasztható szemüvegzsinóron találják meg az eltűnt szemüvegek többségét, úgyhogy próbáld ott keresni. ;) ]

"Jó, nyerjed. Így, hogy az érdemi része már a múlt ködébe vész, tényleg tűnhet így, ám legyen. :-)"

Semmi nem vész a múlt ködébe, hiszen bármikor visszaolvasható az összes válasz. :D

Veszíteni is tudni kell(ene) ám... Lehet emelt fővel, elegánsan is. ;)

2013. febr. 20. 01:34
 43/44 BringaManó ***** válasza:

| "vagyis Berta ügyesen beletett még egy v-t a végére (nyilván

| véletlenül, nyilván a Ctrl-V-vel bénázva valamit)"

|

| Csak hogy örülj, leírom, hogy szokott működni a

| pancserkodás: Számomra is meglepetés, amikor a várt link

| (vagy szöveg) helyett csak egy v jelenik meg a monitoron...

| Az ok valószínűleg az, hogy mellényúlok. Elvileg vakon írok,

| de - teljesen szabályszegő módon - írás közben bambulom a

| képernyőt,

Igen? Én nem tudok vakon, de mindig úgy képzeltem, hogy ha tudnék, akkor az lenne a teljesen szabályos, hogy nézem, amit írok, és "visszacsatolok" (vagyis javítok), emlékeim szerint egy gépírónő (amikor kiskoromban láttam olyanokat) is hibázik néha, és nem(csak) a végén olvassa át, és radexezi végig, hanem azért "röptében" is tud korrigálni ezt-azt – persze ehhez is néznie kell közben. Az tényleg "szabályszerűtlen"?...

| "Viszont van egy jó hírem: az újabb linkeket már jól

| másoltad be – fejlődőképes vagy, Berta! ;-))) "

|

| Számomra egyik állításodnak sincs hírértéke. Ugyanis

| leellenőriztem a linkeket, tehát már rögtön a válasz

| elküldése után tudtam, hogy jók.

Akkor van egy jó hírem: az újabban már ellenőrzöd a linkeket – fejlődőképes vagy, Berta! ;-)))

(hiszen előtte eggyel ezt még nem tetted meg :-P )

(((igaz, én sem tettem meg az aposztrófos malőr esetében...)))

| Azt pedig évek óta

| tapasztalom, hogy fejlődőképes vagyok. :D

Nagyszerű!

| Amennyi linket pedig én már jól másoltam be a gyk-n úgy

| összességében, ahhoz képest elhanyagolható mennyiséget

| képviselnek a rontottak.

Rendben, rendben, az pedig kifejezetten jó, ha ez az elhanyagolható néhány darab éppen hozzám érkezik, hiszen én rögtön javítom, így nem kell folyton értetlenkedő visszakérdezésekre válaszolnod, korrigálnod stb.

:-)

| (Azon felül, hogy igen-igen hosszadalmas lenne, azért sem

| írom le az ezen a területen több év alatt elért

| fejlődésemet, azaz hogy honnan indultam és hová értem el,

| mert némelyik sztoritól olyan röhögőgörcsöt kapnál, ami már

| igen veszélyes lehetne az egészségedre. :D )

Igen, ha egy-egy gyenge pillanatomban visszaextrapolálok egy kicsit, akkor megdöbbentő eredményre jutok, hagyjuk is. ;-)

| "jól áll rajtad a leopárdbőr-szerkó"

|

| Az nem én vagyok, BűvészMűvész... :D

| Nem hiszem, hogy újdonság lenne számodra, hogy a Berta női

| név.

(Tudom, persze, mert Farkas Bertalan, és Farkatlan Berta, höhö.)

| Ezért csak arra tudok gondolni, hogy valószínűleg

| kiesett a kontaktlencséd,

Nem, láttam, én hogy a talált képen éppen csak férfitársaid szerepeltek, de arra következtettem a – tágabb értelemben vett – szövegkörnyezetből, hogy te nem az alien csoportba sorolod magad esetünkben. OK, akkor lehetsz még a dinó is, ha már ennyire szemüvegcentrikus vagy. Hát jó, legyél.

| "Jó, nyerjed. Így, hogy az érdemi része már a múlt ködébe

| vész, tényleg tűnhet így, ám legyen. :-)"

|

| Semmi nem vész a múlt ködébe, hiszen bármikor

| visszaolvasható az összes válasz. :D

Igen, olvastam, ezért hát adtam egy esélyt visszavonulni, de ha nem, hát nem... :-)

| Veszíteni is tudni kell(ene) ám... Lehet emelt fővel,

| elegánsan is. ;)

Jól látod: egy újabb terep, ahol még hatalmas perspektíva áll előtted, remek fejlődési lehetőséggel!...

----------

Jó, akkor – "közkívánatra" – visszatérek elvarratlan szálakra:

"Az első kérdés, hogy _hivatalosan_ tanulta-e nem helyesként, vagy csak úgy, mint nálunk a fentebb említett közkeletű tévedést, amelynek elterjedésében jócskán szerepe volt (van) egyes magyartanároknak és egyéb pedagógusnépségnek..."

Ezt nem értem: nem éppen a magyartanároktól és egyéb pedagógusnépségtől származik a "hivatalos" tanítás??...

"Az első kérdésre a válasz legalább két linken megtalálható a Google-keresésed első találati oldaláról: "

Igen, az idézeteid is (részben) azt erősítik meg, hogy az ottani pedagógusnépségek is a "hivatalos" tanítás részévé tették itt-ott, néha:

"Some teachers and some text-books maintain that a sentence should never end with a preposition"

"many of you were taught that you shouldn’t end a sentence with a preposition"

"The notion that you shouldn't dangle a preposition was apparently started by Dryden by analogy with Latin. For some reason school teachers took it up."

"This silly idea comes from early 20th century grammarians who for some reason thought that it made sense to apply rules from Latin to English."

Remélem, ennyi elég lesz. :-)

Tudom, hogy mindegyik idézet úgy folytatódik, hogy "pedig ilyen szabály nincs, ez hülyeség, nyelvi babona", de most nem erről beszélek, hanem hogy igenis, tanították így. (Nem mindenhol, és nem is mindig egyforma ugyanolyan arányban a "szabály" ellenzőihez képest, de akkor is, része volt a "hivatalos" tanításnak.

Ha azt mondod, hogy a tanár szava nem a "hivatalos tanítás", hanem van egy központi, "akadémiai" álláspont, csak azt nevezzük hivatalosnak, a többi mind csak vélemény, akkor azt mondom, hogy OK, egyezzünk meg ebben (ennek a vitának az idejére). :-)

"És mindebből következőleg a második kérdés már nem is aktuális. :)"

Vagy az ellenkezője következik. :-)

"»Pusztán a vicc felidézése egyébként még nem jelent állásfoglalást az ügyben, hogy helyes-e vagy nem (akár a mondatvégi prepozíció, akár a 'nem-e').«

Valóban nem jelentene; csakhogy a válaszoló közvetlenül azelőtti hozzászólása alapján egyértelmű a helyzet... :P"

A válaszoló közvetlenül azelőtti hozzászólása alapján még kevésbé egyértelmű a helyzet: pont azt írta, hogy szituációtól, szövegkörnyezettől függ, hogy "helyes-e", illetve, hogy egyáltalán beszélhetünk-e "helyesről".

"Például erre a jelenlegi flame-re is gondoltál? :P"

Nem, ez nem az. :-)

"az inteligensebbje (két l volna – a szerk.) tisztességesen, objektíven és alaposan kutat, vizsgálódik és vitázik, mert "az igazságot" keresi; tehát hajlandó belátni, ha tévedett; nem félti a renoméját, és nem csinál presztízskérdést az ügyből."

Igen, szerintem erre jó példák vagyunk mindketten. ;-)

"»Ez akár a GYK-s működésre is értelmezhető, amikor egy-egy nyelvtannácisztkus ember nyelvtanilag kéretlenül szétoffol (vagy csak belerondít) egy másik topik posztjába... :-)«

Ha még mindig így gondolod, akkor téged majd kihagyunk az alakulófélben lévő kommandóból. :P"

Ahogy gondolod. Bár ha amiatt hagysz ki, hogy én mit gondolok, akkor nyugodtan rám bízhatod, hogy a saját gondolataim alapján ki akarok-e majd maradni belőle – persze ehhez előbb tudnom kell, hogy mit csinál (majd) a kommandó. :-)

-------

ikes:

"Na, az hiányozna még, hogy mindenki a saját nyelvérzéke szerint beszélje a nyelvet... "

Hát igen, azt látom egy ideje, hogy te inkább a "tűzzel-vassal" típusú preszkriptivizmushoz állsz közelebb, mint a "virágozzék száz vírág" típusú deszkriptivizmushoz... :-)

:-/

"Az »enném egy csokit« egyébként valóban fura lenne már nekem is, de túlságosan nem lepne meg, mivel az irodalmi nyelvben számos hasonló példa található a múltból."

Tehát végül is változhat a nyelv, ennyire azért megengedő vagy? Én már ennek is örülök, kezdésnek nem rossz. :-)

"ez a párbaj is megy a biztonságos gyűjtőhelyre"

Az lehet, kérem, én azt nem tudom... Csak nem gondolod, hogy képes vagyok követni ezeket az ide-oda pakolásokat?... Megtisztelően fölébecsülsz. :-)

(Csoda, ha sikerül valamikor-nagysokára legalább oda válaszolnom, ahol az előzmény volt...)

2013. febr. 21. 04:33
 44/44 anonim ***** válasza:

Bocs a kései válaszért, de eddig tartott, amíg kipihentelek... :D

[Na, jó, nem csak téged. :)]

A gépírásról: Én is láttam olyat kiskoromban, mert anyukám titkárnő volt. :)

És persze javított is radexszel, a végén biztosan; de arra nem emlékszem, hogy menet közben is... Nekem pedig a suliból (közgáz) csak annyi dereng, hogy a végén nézzük át, merthogy másolás közben a másolandó szöveget kell nézni. Diktálásra és saját fogalmazásra nem emlékszem; elvileg itt tényleg nincs akadálya a képernyő bambulásának. De ez lassítja a tempót, ezt tapasztalatból tudom.

< Akkor van egy jó hírem: az újabban már ellenőrzöd a linkeket – fejlődőképes vagy, Berta! ;-)))

(hiszen előtte eggyel ezt még nem tetted meg :-P ) >

Ez egy kicsit zavarosra sikerült, de nem gond, értem én. :D

A titok nyitja: én úgy értettem, hogy küldés után leellenőriztem a linkeket; de ezt az elsőnél is megtettem. Küldés előtt viszont az első esetben valóban nem.

< Rendben, rendben, az pedig kifejezetten jó, ha ez az elhanyagolható néhány darab éppen hozzám érkezik, hiszen én rögtön javítom, így nem kell folyton értetlenkedő visszakérdezésekre válaszolnod, korrigálnod stb. :-) >

:DDDD

< Igen, ha egy-egy gyenge pillanatomban visszaextrapolálok egy kicsit, akkor megdöbbentő eredményre jutok, hagyjuk is. ;-) >

Kérek egy szómagyarázatot, ugyanis eddig eljutottam:

[link]

De ehhez sehogy nem illik a vissza-. Szerintem egy kicsit túlságosan eluralkodott már rajtad a szóalkotási mánia. :D

Majd később írok a "BW és a számítógép" témával kapcsolatban egy olyan infót, ami tetszeni fog. :D

< Tudom, persze, mert Farkas Bertalan, és Farkatlan Berta, höhö. >

Nagyon h.lye és igen unalmas viccalap, ami gyerekkorom óta a könyökömön jön ki. Ha gondolkodsz egy kicsit, biztosan rájössz, miért. :)

< arra következtettem a – tágabb értelemben vett – szövegkörnyezetből, hogy te nem az alien csoportba sorolod magad esetünkben. >

Nagyon helyesen. Látod, megy ez neked, ha elég szájbarágósan írom le. :D

Tessék, jutalomkép neked, amit valamelyik kollégád alkothatott:

[link]

:D

< OK, akkor lehetsz még a dinó is, ha már ennyire szemüvegcentrikus vagy. Hát jó, legyél. >

Nem vagyok sem szemüvegcentrikus, sem a dínó. Nincs az a csoportkép, amelyen mindannyian elfértünk volna. :D

De tessék, ha annyira akarod tudni, hogy nézek ki:

[link]

< Igen, olvastam, ezért hát adtam egy esélyt visszavonulni, de ha nem, hát nem... :-) >

Nem az a fajta vagyok, aki ok nélkül megadná magát. :P

< Jól látod: egy újabb terep, ahol még hatalmas perspektíva áll előtted, remek fejlődési lehetőséggel!... >

Csak utánad, BüszkeMókus, csak utánad. Az ilyesmire nem vonatkozik a "Ladies first" szabálya. :D

------

< Ezt nem értem: nem éppen a magyartanároktól és egyéb pedagógusnépségtől származik a "hivatalos" tanítás??... >

Úgy kellene lennie. Pontosabban nekik azt kellene átadniuk, ami a "tudomány jelenlegi állása" szerint elfogadott. Nem többet, nem kevesebbet, nem mást. (Pontosabban többet lehet, de nem h.lyeségeket.)

Csakhogy ez sajnos nincs így, mint említettem. Oldalakon keresztül tudnék rémtörténeteket mesélni, hogy milyen borzadályokat képesek magukat tanárnak nevező egyének terjeszteni, amit persze ők tanításnak hívnak. Nem csak magyar nyelv és irodalomból, más tantárgyakból is. Sajnálatosan sok a műveletlen, tudatlan, lelkiismeretlen, a pályára abszolút alkalmatlan egyén. Alapon (na, jó, a kedvedért alapból) már az is alacsony szakmai színvonalat eredményez, hogy egyes pedagógusképzőkbe hármas (!) átlaggal be lehet jutni. De nem ragozom tovább. Elég csak szétnézni akár a GYK-n is a kérdések között: az órát rendszeresen 15 - 20 perc késéssel kezdő tanár (törvénysértés), egész órán facebookozó tanár (ez is), magyarázni nem tudó tanár (szakmai alkalmatlanság), tudatlan tanár (...) stb., rengeteg a panasz rájuk.

< Igen, az idézeteid is (részben) azt erősítik meg, hogy az ottani pedagógusnépségek is a "hivatalos" tanítás részévé tették itt-ott, néha >

Nem ismerem az angliai jogszabályokat, de ha ott is meghatározott tanterv van / volt, akkor nagyot hibáztak azok a tanárok. A pedagógiai szabadság sem terjed ki azért mindenre...

< Ha azt mondod, hogy a tanár szava nem a "hivatalos tanítás", hanem van egy központi, "akadémiai" álláspont, csak azt nevezzük hivatalosnak, a többi mind csak vélemény, akkor azt mondom, hogy OK, egyezzünk meg ebben (ennek a vitának az idejére). :-) >

Megegyezhetünk ebben, ugyanis ez így van. Legalábbis Magyarországon igen, és nem feltételezem, hogy a magasabb és minőségibb oktatási színvonalat produkáló Angliában másképp lenne.

< Vagy az ellenkezője következik. :-) >

Ugyan már miért? Hiszen ha soha nem volt a "hivatalos" tudományos álláspont, ezzel pedig hivatalosan is tananyag, akkor nem adekvát a kérdés.

< A válaszoló közvetlenül azelőtti hozzászólása (...) >

Menthetetlenül elfogult vagy a deszkriptivista kollégáddal szemben. :D

És borzasztó, hogy már megint homlokegyenest másképp értjük ugyanazt a szöveget...

< "az inteligensebbje (két l volna – a szerk.) >

Jogos. Bocs. :)

Sajnálom, hogy nekem szinte soha nincs időm és kedvem a te hibáidat javítgatni, pedig hát bőven lenne mit... :P

< Igen, szerintem erre jó példák vagyunk mindketten. ;-) >

Úgy legyen. :)

<ha amiatt hagysz ki, hogy én mit gondolok, akkor nyugodtan rám bízhatod, hogy a saját gondolataim alapján ki akarok-e majd maradni belőle – persze ehhez előbb tudnom kell, hogy mit csinál (majd) a kommandó. :-) >

Háromszor futottam neki, mire össze tudtam rakni a mondatodat, de most már értem, azt hiszem. :D

Na, jó, ha lesz belőle valami egyáltalán, akkor - szokás szerint - találkozunk Filippinél. ;)

------

< Hát igen, azt látom egy ideje, hogy te inkább a "tűzzel-vassal" típusú preszkriptivizmushoz állsz közelebb, mint a "virágozzék száz vírág" típusú deszkriptivizmushoz... :-) >

Mmm, micsoda jó megfigyelőképességre utaló észrevétel. :D

~~~~~~~

És most jön a fentebb ígért infó, bár igazából ez nem a pancserkodás kategória:

Idáig jutottam el a válaszírásban, azaz az utolsó két bekezdés volt még hátra, amikor a menetrend szerint érkező takarító programom minden előzetes bejelentés nélkül bezárta a böngészőt, így az összes megnyitott oldalt. Ezt is.

Néha szokott ilyet csinálni, nem tudom, miért. Talán bosszúból, mert amikor normálisan megjelenik a képernyőn a program futását jelző ablak, akkor az esetek kb. 3/4 részében megszakítom a folyamatot.

Úgyhogy kezdhettem elölről az egészet... :(((

[Gondolom, most egyetértesz a közmondással, amit az egyik volt magyartanárom is szokott volt mondani: Legszebb öröm a káröröm, mert abban nincs irigység. :D ]

~~~~~~~

< Tehát végül is változhat a nyelv, ennyire azért megengedő vagy? Én már ennek is örülök, kezdésnek nem rossz. :-) >

Hogyne változhatna már. Sokkal megengedőbb vagyok, mint gondolnád, csak nem találkoztál még ilyen esettel, gondolom. :D

< Csak nem gondolod, hogy képes vagyok követni ezeket az ide-oda pakolásokat?...>

Mindent egy helyen. Nem is tudom, minek volt ez - vagy valami hasonló - a szlogenje. Nem is kell külön nyomon követni, ha új válasz érkezik oda, látni fogod. Majd ha ezt a választ kipihentem, lassan már ott is lerovom az adósságaimat. :)

< Csoda, ha sikerül valamikor-nagysokára legalább oda válaszolnom, ahol az előzmény volt... >

Elég egy helyen is. :D

Amivel pedig le vagy maradva, az nem is pakolós, kedves BakterMester. :D

2013. márc. 1. 21:29
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!