A "nem" szóhoz lehet "-e" kérdőszócskát kapcsolni?
- Azt mondják, nem jössz kocsmába...
- Nem-e?!?
Ilyen ige nélküli hiányos mondatokban igenis kötőjellel kell.
Már megszületett a helyes válasz, de megerősítem: mivel az -e kérdőszócskát mindig a mondat állítmányához kapcsoljuk, ezért a "nem" tagadószóhoz kizárólag abban az esetben lehet kapcsolni, ha az a mondat önálló állítmánya.
Ez akkor fordul elő, ha az előzőleg elhangzott / leírt tagadást vonjuk kétségbe. Például:
- Nem az én kutyám ette meg a maga csirkéit, szomszéd!
- Nem-e? Hiszen két szemtanúm is van rá!
Vagy:
- Nem borsoztam túl a csirkepaprikást, anya.
- Nem-e? Hiszen még mindig érzem, hogy csíp, pedig már vagy egy fél órája befejeztük az ebédet.
Más esetekben tilos az összekapcsolás, ennek ellenére sajnálatos módon terjednek a "nem-e lehetne", "nem-e szabad" stb. jellegű mondatok. Persze nem jár büntetés a köznyelvi normától való eltérésért, de azért az igényes nyelvhasználat érdekében erre (is) oda kellene figyelni.
"Persze, hogy lehet, hiszen mondják így a nyelv beszélői"
Ez aztán az érv, hallod-e! (Vagy nem-e hallod?)
Ezzel az erővel asztat is mondhassuk, hogy nem-e olvasnák el egy ijen könyvet, még ha muszály is lene. Merhogy "mongyák így is a nyelv beszélőji", nem?
Mert most szerinted mi a nyelv? Az, amit a preszkriptivisták mondanak, vagy az, amit a beszélők beszélnek? Ha a nagyanyád úgy mondja, hogy "nem lássuk a tüzijátékot", akkor nem tud magyarul?...
A modern nyelvészet deszkriptív, nem ítéli el a többi lehetséges alakot. Nézz utána, mi a különbség a két nézet között. A helyesírás, média, stb. egy másik dolog, nyilván nem használnak ilyeneket könyvekben, itt szükség van valamilyen standardizálásra (de a "muszály"-os példáid nem illenek a képbe).
Kicsit hasonló a dolog, mint az alábbi viccben:
"Where are you from?"
"You shouldn't end your sentence with a preposition."
"Okay, then where are you from, asshole?"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!