Ez a fogalmazás nyelvtanilag jól van kijavítva?
4 oldal nekem most túl sok, úgyhogy nem olvastam végig rendesen, csak átfutottam.
Ami biztos:
1. A magyar írásban nincs olyan betű, amelyen fekvő egyenes az ékezet. Tudom, hogy sokan használják ezt a két pont helyett az o és az u felett, de ez nem változtat a tényeken.
2. Hajlamos vagy túl hosszú mondatokat írni, ezt sok helyen javította a tanárod. (A vesszőt pontra, az utána következő szó kezdőbetűjét kicsiről nagyra.)
Amikor magadban (gondolatban) fogalmazol, próbáld meg úgy, hogy legfeljebb 3 - 4 tagmondatból álljon egy mondat. Úgy sokkal érthetőbb és áttekinthetőbb, továbbá nem annyira terjengős.
3. De igenis kezdünk mondatot a de szóval. :)
Továbbá éssel, háttal, viszonttal stb. is.
Közkeletű tévedés, hogy nem szabad ezekkel a szavakkal mondatot kezdeni; és sajnos még mindig nagyon sokan elhiszik, és ráadásul még terjesztik is.
4. Az "és" szó előtt csak felsorolásnál nincs vessző; ha tagmondatokat választ el egymástól, akkor van.
Ha felsorolod tételesen, hogy milyen esetekben merültek fel kétségeid a javítás helyességét illetően, akkor még írok majd.
Üdv. :)
Azt hülyeségnek tartom, hogy a rövid ékezeteket mindenütt kijavította. Elvégre nem általános iskolás írás óráról van szó. Ilyen alapon minden betűbe bele lehetne kötni, mert nem pont úgy kunkorodik, ahogy elsőben tanították.
A vesszőhasználatod viszont elég borzalmas. A tanár sem vett észre egy csomót, vagy lehet, hogy már csak nem győzte javítani.
Egyébként nem olyan rossz, hanyast kaptál rá?
"Pl: de-vel nem kezdünk mondatot és az és előtt nincs vessző."
Látszik, hogy sikeresen bemagoltál egybites szabályokat, de egyébként... önérzeted van, tudásod meg nulla.
És előtt csak felsorolás esetén nincs vessző, tagmondatok esetén van.
A "de-vel nem kezdünk mondatot" hülyeség, nem létezik ilyen szabály, feleselő gyerekeket szoktak ezzel a baromsággal leszerelni. De ez nem egy nyelvtani szabály.
Köszönöm a válaszokat!Így már világos:)
Igyekszem figyelni a helyesírásomra de úgy látszik vannak még sötét foltok a tudásomban.A vesszőket eddig egyáltalán nem használtam még most barátkozok vele.Egyébként tartalomra 5-öst,helyesírásra 1-est kaptam.
A kérdésed nem az volt, hogy mik voltak a hibáid, hanem, hogy a tanár jól javított-e, tulajdonképpen számonkérve őt.
A két dolognak semmi köze egymáshoz.
Igaza is volt a kérdezőnek, ez a helyesírás egyáltalán nem 1-es. Sok a vesszőhiba, de nem jogos mindegyiket külön számolni, mert itt nyilván egy-két dolog hibás ismeretéről van szó, amiért nem fair százszor büntetni.
Viszont többnyire jó a szavak helyesírása, az összetett szavak használata (bár csak az első oldalt néztem), és a mondatok nyelvtana is.
Láttam már nagyon sok sokkal rosszabb mondatalkotást olyanoktól, akik még pénzt is kapnak érte.
Vagy nézd meg az index.hu-t, ami hemzseg a helyesírási hibáktól, miközben az ország legnagyobb hírportálja. Akkor az hanyas lenne.
@ 4:
Nem tudom, miért van így, de a rosszul jelölt ékezetek hibának számítanak, a szabályostól eltérő betűalakítás viszont nem. Utóbbi miatt a normálisabb helyeken már 2.-ban nem csinálnak fesztivált, amikor kezd kialakulni az egyéni írásmód; de többségében sajnos nem ez a jellemző.
-------
Kérdező, a helyesírásod szerintem sem egyes, de még csak nem is kettes. Én sem tartom fairnek ezt az osztályzást, hiszen zömében ugyanarról a hibatípusról van szó.
Csak neked van ilyen problémád a tanárral, vagy más osztálytársaidnak is? Úgy értem, mindenkivel szemben ugyanilyen, vagy csak rád pikkel valamiért?
Mindkét esetben jó lenne beszélni vele, és valószínűleg hatékonyabb, ha a szülők mennek be hozzá fogadóórára.
Egyébként a Közoktatási Törvény szerint a pedagógus köteles megindokolni az értékelését, ha ezt kéred tőle. Az már más tészta, hogy ezzel a jogukkal nem sűrűn szoktak élni a diákok, mert vagy nem is tudnak róla, vagy félnek a megtorlástól. De ha többen vagytok, akik sérelmezitek az osztályzatot, akkor szerintem udvariasan meg lehetne próbálni. :)
-------
@ 5:
Ugyanezeket már előtted leírtam én is, csak normálisabb stílusban.
Te direkt azért jársz ide, hogy másokat leoltogathass, mint ahogyan a matekos kérdésnél is tetted? Vagy csak rossz napjaid voltak mostanában? :O
A 7. sz. alatti válaszoló dettó beszólogatós, lásd az előbb említett matekos kérdést. Akkor lehet, hogy valami front volt... :D
Lazítsatok már egy kicsit, a feszültséget máshogy is le lehet vezetni... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!