Ez a mondat nyelvtanilag helyes így?
"Oh! csodák csodája!"
Azt furcsállom, hogy kicsi a "cs".
nyelvtanilag nem helyes
de sokan(mint például én is), az internetes fórumokon, és blogokban a mondat eleji szavakat egyszerűségből kisbetűvel írják
bár az is furcsa, hogy az első szót nagybetűvel írta
Helyes nyelvtanilag (azaz helyesírásilag, nyilván arra gondolsz). A szerző nem azért írja így, mert hülye, mint az interneten a szöveget elénkbe hányó kis köcsögök, hanem mert nyilván a szöveg szorosabb összetartozását akarja érzékeltetni ezzel a megoldással ahhoz képest, mintha nagybetűvel kezdte volna a szót.
A helyesírási szabályzatban is szerepel, hogy a mondatzáró írásjelek utáni nagybetű szabályától stilisztikai okokból szépírók el szoktak térni. Lásd: Magyar helyesírás szabályai, 148. pont.
Helyes. Felkiáltószavaknál szabad ilyet csinálni. Verseknél szokták alkalmazni főként, de nem kizárt a novellákban, regényekben való alkalmazása sem - bár ott már kicsit furcsa hatást kelt.
De mindenképpen helyes nyelvtanilag. Ha helyettesíted a felkiáltójelet vesszővel, ugyanezt kapod, csak kisebb hatással. A felkiáltójel itt nyomatékosít, erősebb érzelmet tükröz vissza.
Tudtam, hogy valahonnan ismerős a kérdés. Rögtön eszembe is jutott Arany János: Ágnes asszony-a
Ahogy előttem is írták, a költőknek szabad! És tényleg a nyomaték kedvéért tesznek felkiáltójelet a vessző helyett!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!