Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért van a magyarban ez a...

Miért van a magyarban ez a kettősség? Ugyan azt jelenti, mégis máshogy írjuk/mondjuk.

Figyelt kérdés

Motor - Motrot,

Motrok - Motorok

Leállítod a motrot?

Leállítod a motort?

Beindították a motorokat.

Beindították a motrokat.

Más nyelv egyértelműbb..

2024. márc. 29. 19:08
1 2 3 4
 21/40 A kérdező kommentje:

Én meg arra várok választ hogy a más nyelvekben hogyan valósul meg..

Ez a motor-t motrot ha tényleg van és ugye egy mondat máshogy leírva jelenti ugyanazt.

2024. ápr. 2. 05:30
 22/40 BringaManó ***** válasza:
0%

"egy mondat máshogy leírva jelenti ugyanazt"

ez új, ez hol volt?

mondj egy magyar példát, hogy kábé miféle eltérő mondatokra gondolsz. a szórend más?

(nyilván sok más nyelvben is rugalmas valamennyire, és nyilván magyarban sem teljesen, hiszen hiába mondják, hogy "akármilyen" szórenddel mondhatom, az sokszor nem ugyanazt jelenti)

vagy másféle nyelvtani szerkezettel van kifejezve valami?

(mondjuk, hogy "be lett zárva az ajtó" / "be van zárva az ajtó", és "valaki bezárta az ajtót"? ilyen lehetőségek vannak más nyelveken is)

2024. ápr. 2. 09:43
 23/40 BringaManó ***** válasza:
25%

#9:

beteszem a linket is, hátha úgy jobban elhiszik ezek a nagyon-okosok :-)

[link]

2024. ápr. 2. 09:47
 24/40 BringaManó ***** válasza:
34%

#22 kieg.

illetve a harmadik lehetőség (talán itt most erre vagy kíváncsi), hogy egyazon szót kétféleképpen toldalékolunk.

pl. az angol többes számmal vannak olyanok, amiket "idegenesen" (görög/latin) is lehet toldalékolni, meg "angolul" is, pl.

fora/forums [link]

criteria/criterions [link]

"octopus (plural octopuses or octopusses or octopi or octopodes or octopii)" [link]

"index (plural indexes or indices" [link]

stb.

ezekről persze ott is ugyanúgy felmerülnek kérdések/viták, mert ott sem okosabbak az emberek, pl.:

[link]

(nálunk a média/médium/médiák/médiumok vita létezik hasonló témában, bár ez nem teljesen ugyanaz az eset, de most ebbe nem megyek bele)

de hogy ne csak görög/latint mondjak:

[link]

"A computer mouse (plural mice, also mouses)"

"The plural for the small rodent is always "mice" in modern usage. The plural for a computer mouse is either "mice" or "mouses" according to most dictionaries, with "mice" being more common."

megkérdeztem a csedzsípítít, neki is volt még ötlete:

"Singular: Fish

Plural: Fish (ha az összességre vagy a fajokra utalunk)

Plural: Fishes (ha egyes példányokról vagy különböző fajokról beszélünk)"

de nézhetünk más fajta toldalékolást, mondjuk igék múlt ideje:

[link]

"learn (third-person singular simple present learns, present participle learning, simple past and past participle learned or learnt)"

[link]

Tudom, hogy ezeket a többféleségeket áltaálban egyféleképpen tanulják a gyerekek az angolórán (pl. learn/learnt/learnt, és kész), de az nem a nyelv, az csak egy egyszerűsített tananyag, ne abból indulj ki. – Vagy indulj ki abból, csak juss tovább. :-)

Amúgy ezeknek az angol példák meg a magyar példák a dolog mechanizmusát illetően nagyon hasonlóak: van valaminek egy rendhagyó alakja (valami okból, akár így alakult, akár így érkezett jövevényként), és a nyelvhasználók egy része ahhoz tartja magát, más része meg "átalakítja szabályosra", beilleszti a rendszerbe.

ugyanilyen az, hogy nálunk van darvak szó, de tűnik elfele, és egyre több a daruk (nemcsak az emelőgépre, hanem a madárra is), ugyanilyen az ikes ragozás eltűnése, aminek már egészen a vége felé járunk, és még sok minden más.

2024. ápr. 2. 10:36
 25/40 A kérdező kommentje:
24-es köszi!
2024. ápr. 2. 16:56
 26/40 anonim ***** válasza:
Van még angolul az állatok is, de nem tudom, miért beszélünk erről. :D
2024. ápr. 2. 18:13
 27/40 BringaManó ***** válasza:
0%
mi van az angol állatokkal?
2024. ápr. 2. 23:31
 28/40 anonim ***** válasza:
vagy jelöletlen a többes számuk, vagy s-el jelölt
2024. ápr. 3. 08:55
 29/40 BringaManó ***** válasza:
0%

jó, de egyrészt ilyet én is írtam (fish), de valóban van más is (deer, sheep, moose...),

másrészt nem mindegyik ilyen, mert van másféle rendhagyó is, írtam pl. a mice-t (de van goose/geese, ox/oxen...)

ezért nem értettem, mert azt hittem, hogy új infó... de ezek szerint csak "összefoglaltad" :-)

2024. ápr. 3. 09:16
 30/40 anonim ***** válasza:
Igen, új infó; nem, nem foglaltam össze.
2024. ápr. 3. 09:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!