Melyik az a képlet a kvantummechanikában, amely tartalmazza a Planck-állandót és amely pl. azt írja le, hogy a mikroszkopikus világban pl. van hullám-részecske kettősség?
Ha értesz hozzá akkor itt megtalálod:
Elnézést, de aki ért a témához, az nem tesz fel ilyen kérdéseket, mert tudja, hogy a hullám-részecske kettősség nem egy képlettel leírható dolog, hanem egy általános jellemzője mind a korábban korpuszkulárisnak tartott anyagi részecskéknek, mind pedig a korábban folytonos mezőkkel és hullámokkal leírt sugárzásoknak (elektromágneses tereknek).
A Planck-állandót általában minden kvantummechanikai képlet tartalmazza, mivel az energia, impulzus és impulzusmomentum kvantáltságában is ez a mennyiség játszik fontos szerepet.
Az "egyszerre két helyen levés képletét" leginkább két darab "egy helyen levés"-t leíró hullámfüggvény szuperpozíciójával lehet megadni. De ez egy állapot, nem egy képlet.
Előző hozzászólónak:
Ez akkor az illető fizikusok baja. Az "értek hozzá" ugyanis nem azt jelenti, hogy "minden kérdésre tudom a választ", hanem, hogy "ezt tanultam sok évig, és tisztában vagyok vele, hogy melyek a tudásunk határai ebben a témában". Szemben a nagyközönséggel, akik nem vagy csak alig tudnak valamit.
Mellesleg az eredeti kérdésre szimbolikus és tömör formában akár de Broglie képlete is válasz lehet, mert az teremt kapcsolatot egy adott impulzussal bíró részecske és a hozzá asszociálható anyaghullám hullámhossza között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!