Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A mai tudomány vajon a megfele...

A mai tudomány vajon a megfelelő úton halad, és tényleg "az emberiség segítése" a lényege továbbra is?

Figyelt kérdés

Egészen a korai 20. századig a tudomány célja az volt, hogy a köznapi problémákat megpróbálja megoldani, és könnyebbé tegye az emberek életét.

Ha valamit nem tudtak megoldani, akkor jött egy tudós, aki kitalált rá egy megoldást, és egy újabb dolog született.

Így a tudomány valóban az embert szolgálta.

Az utóbbi 100 évben azonban olyan tudományágak jöttek létre, amiből semmi haszna nincsen az emberiségnek, gyakorlatilag egy magasrangú tudóscsoport pókerpartijának tekinthető. Ilyenek például a kvantumfizika, és a tapasztalás helyett matematikai útra alapozott tudományos módszer.

Ezek elidegenítették a tudományt az ember életétől és többé a tudomány nem arról szól, hogy jobb legyen az emberek élete, hanem arról, hogy egy agyas csoport kíváncsiságát kielégítse.

A legtöbb kritikám a mai tudományos módszert éri.

Azáltal, hogy a tapasztalás helyett a matematikára helyezték az ötletek alapját, egy az egyben el is idegenítették a tudományt az élettől, hiszen emiatt a tudósok olyan dolgok kiagyalásán dolgoznak, amivel az ember az életben nem fog találkozni és nem is lesz haszna belőle.

2010. júl. 1. 20:11
1 2 3 4 5 6
 41/57 A kérdező kommentje:

"Összességében ahogy látom, egy ilyen anarchista anti-tudományista"

Egyébként császárság-párti vagyok...

2010. júl. 2. 12:01
 42/57 anonim ***** válasza:
Kérdező. Az én állás pontom teljesen az ellentéte a tiédnek. Majd biologus szeretnék lenni és az "álmom" az, hogy az öregedést megszüntesem. :D:D
2010. júl. 2. 12:02
 43/57 anonim ***** válasza:

"állatok vagyunk, nem robotok, és épp emiatt mindig is függni fogunk a természettől, mert belőle származunk,"

Ezzel meg is indokoltad, hogy miért érdekes honnan fejlődtek ki a gerincesek és milyen hegyláncok vannak a Neptunuszon.

A természet részei vagyunk, így ha fejlődni akarunk, megismerni magunkat és a bolygónkat (és mondjuk kijavítani saját hibáinkat), akkor bizony a természetet kell figyelnünk és megértenünk!

Ha omladozik a házad, akkor igen foglalkozhatsz azzal, hogy belülröl toldozod-foldozod, és talán nem dől össze... Te minden jel szerint ezt tennéd...

A tudósok meg inkább kimennek megnézni a többi házat, hogy hogy vajon azok miben másak, miért dőltek már össze, vagy miért képtelenség bennük élni.

Persze Te aki otthon foltozod a házadat erre azt mondod, hogy nahát sok értelme van, hogy rájöttünk a szomszéd háza sárga a miénk meg zöld... mekkora hülyeség.

A Földet nem tudjuk sem jobbá tenni sem megvédeni, ha nem ismerjük, hogy miért olyan amilyen, miért nem olyan mint a Neptunusz, miért különleges miért van rajta élet, és miért nincs a Vénuszon.

Az űrkutatás előtt pl azt hitték a Földön csak azért van élet mert pont jó távolságban van a Naptól, meg kb stimmel a mérete és késsz... Vénuszon túl meleg van, Marson túl hideg, hát ennyi.

Ma már tudjuk, hogy a Föld ennél bonyolultabb, hogy milyen klönleges követelményeknek kell meg lenniük, hogy ilyen ökoszisztéma fent maradhasson.

...

Arról meg, hogy közelebb kerültünk ahhoz, hogy kipusztítsuk a bolygót... Pont annyival kerültünk közelebb hozzá, mint ahhoz, hogy megmentsük. (Nem csak sajátmagunktól)

2010. júl. 2. 12:04
 44/57 anonim ***** válasza:
74%

ma 12:01 vagyok.

Kérdező, szerintem az embernek alapvető tulajdonsága a kiváncsiság. Te nem akarnál elutazni egy másik galaxisba?

Vagy ha valami baleset történe mondjuk a gyerekednel melyik lenne a jobb?

Élete végéig a tolószékbe van a tanyán, vagy bevesz egy gyogyszert, és "visszanő" a lába?

2010. júl. 2. 12:11
 45/57 A kérdező kommentje:

"Kérdező, szerintem az embernek alapvető tulajdonsága a kiváncsiság. Te nem akarnál elutazni egy másik galaxisba?"

Nem.

"Vagy ha valami baleset történe mondjuk a gyerekednel melyik lenne a jobb?

Élete végéig a tolószékbe van a tanyán, vagy bevesz egy gyogyszert, és "visszanő" a lába?"

A régi korok emberei fel tudták dolgozni a veszteséget. Tudták, hogy vannak dolgok, amiket nem lehet megjavítani, elfogadták, nem szomorkodtak rajta többet és éltek tovább.

A mai fogyasztói társadalom nevelte azt az emberekbe, hogy mindent ki kell cserélni egy újra, ha elromlik, meg ilyenek.

2010. júl. 2. 12:18
 46/57 anonim ***** válasza:

Tudod kérdező, nekem is volt néhány világideálom. Mikor pár év múlva visszagondoltam rájuk,nem tűntek többnek pár üres gondolatnál ,amik próbálták saját magam elől elrejteni a szívemben fészkelő végtelen nihilizmust.

Szomorú nem? :)

2010. júl. 2. 13:33
 47/57 anonim ***** válasza:
Kérlek áruld már el a korod, és hogy milyen iskolába jársz/jártál! Csak nem szégyenled annyira, hogy titokban tartsd így névtelenül :P
2010. júl. 2. 14:12
 48/57 A kérdező kommentje:
19 és most végeztem el a gimnáziumot.
2010. júl. 2. 14:19
 49/57 anonim ***** válasza:
És mi szeretnél lenni ha nagy leszel? :D
2010. júl. 2. 14:26
 50/57 A kérdező kommentje:

Levéltáros, vagy tolmács.

Hogy jó kondiban is legyek, ki fogok költözni tanyára, amit megpróbálok minnél önellátóbbá tenni.

2010. júl. 2. 14:30
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!