A mai tudomány vajon a megfelelő úton halad, és tényleg "az emberiség segítése" a lényege továbbra is?
Egészen a korai 20. századig a tudomány célja az volt, hogy a köznapi problémákat megpróbálja megoldani, és könnyebbé tegye az emberek életét.
Ha valamit nem tudtak megoldani, akkor jött egy tudós, aki kitalált rá egy megoldást, és egy újabb dolog született.
Így a tudomány valóban az embert szolgálta.
Az utóbbi 100 évben azonban olyan tudományágak jöttek létre, amiből semmi haszna nincsen az emberiségnek, gyakorlatilag egy magasrangú tudóscsoport pókerpartijának tekinthető. Ilyenek például a kvantumfizika, és a tapasztalás helyett matematikai útra alapozott tudományos módszer.
Ezek elidegenítették a tudományt az ember életétől és többé a tudomány nem arról szól, hogy jobb legyen az emberek élete, hanem arról, hogy egy agyas csoport kíváncsiságát kielégítse.
A legtöbb kritikám a mai tudományos módszert éri.
Azáltal, hogy a tapasztalás helyett a matematikára helyezték az ötletek alapját, egy az egyben el is idegenítették a tudományt az élettől, hiszen emiatt a tudósok olyan dolgok kiagyalásán dolgoznak, amivel az ember az életben nem fog találkozni és nem is lesz haszna belőle.
"Összességében ahogy látom, egy ilyen anarchista anti-tudományista"
Egyébként császárság-párti vagyok...
"állatok vagyunk, nem robotok, és épp emiatt mindig is függni fogunk a természettől, mert belőle származunk,"
Ezzel meg is indokoltad, hogy miért érdekes honnan fejlődtek ki a gerincesek és milyen hegyláncok vannak a Neptunuszon.
A természet részei vagyunk, így ha fejlődni akarunk, megismerni magunkat és a bolygónkat (és mondjuk kijavítani saját hibáinkat), akkor bizony a természetet kell figyelnünk és megértenünk!
Ha omladozik a házad, akkor igen foglalkozhatsz azzal, hogy belülröl toldozod-foldozod, és talán nem dől össze... Te minden jel szerint ezt tennéd...
A tudósok meg inkább kimennek megnézni a többi házat, hogy hogy vajon azok miben másak, miért dőltek már össze, vagy miért képtelenség bennük élni.
Persze Te aki otthon foltozod a házadat erre azt mondod, hogy nahát sok értelme van, hogy rájöttünk a szomszéd háza sárga a miénk meg zöld... mekkora hülyeség.
A Földet nem tudjuk sem jobbá tenni sem megvédeni, ha nem ismerjük, hogy miért olyan amilyen, miért nem olyan mint a Neptunusz, miért különleges miért van rajta élet, és miért nincs a Vénuszon.
Az űrkutatás előtt pl azt hitték a Földön csak azért van élet mert pont jó távolságban van a Naptól, meg kb stimmel a mérete és késsz... Vénuszon túl meleg van, Marson túl hideg, hát ennyi.
Ma már tudjuk, hogy a Föld ennél bonyolultabb, hogy milyen klönleges követelményeknek kell meg lenniük, hogy ilyen ökoszisztéma fent maradhasson.
...
Arról meg, hogy közelebb kerültünk ahhoz, hogy kipusztítsuk a bolygót... Pont annyival kerültünk közelebb hozzá, mint ahhoz, hogy megmentsük. (Nem csak sajátmagunktól)
ma 12:01 vagyok.
Kérdező, szerintem az embernek alapvető tulajdonsága a kiváncsiság. Te nem akarnál elutazni egy másik galaxisba?
Vagy ha valami baleset történe mondjuk a gyerekednel melyik lenne a jobb?
Élete végéig a tolószékbe van a tanyán, vagy bevesz egy gyogyszert, és "visszanő" a lába?
"Kérdező, szerintem az embernek alapvető tulajdonsága a kiváncsiság. Te nem akarnál elutazni egy másik galaxisba?"
Nem.
"Vagy ha valami baleset történe mondjuk a gyerekednel melyik lenne a jobb?
Élete végéig a tolószékbe van a tanyán, vagy bevesz egy gyogyszert, és "visszanő" a lába?"
A régi korok emberei fel tudták dolgozni a veszteséget. Tudták, hogy vannak dolgok, amiket nem lehet megjavítani, elfogadták, nem szomorkodtak rajta többet és éltek tovább.
A mai fogyasztói társadalom nevelte azt az emberekbe, hogy mindent ki kell cserélni egy újra, ha elromlik, meg ilyenek.
Tudod kérdező, nekem is volt néhány világideálom. Mikor pár év múlva visszagondoltam rájuk,nem tűntek többnek pár üres gondolatnál ,amik próbálták saját magam elől elrejteni a szívemben fészkelő végtelen nihilizmust.
Szomorú nem? :)
Levéltáros, vagy tolmács.
Hogy jó kondiban is legyek, ki fogok költözni tanyára, amit megpróbálok minnél önellátóbbá tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!