Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A mai tudomány vajon a megfele...

A mai tudomány vajon a megfelelő úton halad, és tényleg "az emberiség segítése" a lényege továbbra is?

Figyelt kérdés

Egészen a korai 20. századig a tudomány célja az volt, hogy a köznapi problémákat megpróbálja megoldani, és könnyebbé tegye az emberek életét.

Ha valamit nem tudtak megoldani, akkor jött egy tudós, aki kitalált rá egy megoldást, és egy újabb dolog született.

Így a tudomány valóban az embert szolgálta.

Az utóbbi 100 évben azonban olyan tudományágak jöttek létre, amiből semmi haszna nincsen az emberiségnek, gyakorlatilag egy magasrangú tudóscsoport pókerpartijának tekinthető. Ilyenek például a kvantumfizika, és a tapasztalás helyett matematikai útra alapozott tudományos módszer.

Ezek elidegenítették a tudományt az ember életétől és többé a tudomány nem arról szól, hogy jobb legyen az emberek élete, hanem arról, hogy egy agyas csoport kíváncsiságát kielégítse.

A legtöbb kritikám a mai tudományos módszert éri.

Azáltal, hogy a tapasztalás helyett a matematikára helyezték az ötletek alapját, egy az egyben el is idegenítették a tudományt az élettől, hiszen emiatt a tudósok olyan dolgok kiagyalásán dolgoznak, amivel az ember az életben nem fog találkozni és nem is lesz haszna belőle.

2010. júl. 1. 20:11
1 2 3 4 5 6
 11/57 anonim ***** válasza:
A tudomány biztosan, de hiába ha vannak akiknek érdeke azt meggátolni, mert mondjuk kevesebb profitja lenne(idővel nulla).
2010. júl. 1. 21:06
 12/57 anonim ***** válasza:
100%

20:54 vagyok...

Értem én amúgy a problémádat, de valótlan feltételezéseken alapszik.

1. Az első mondatod nem igaz... Sőt... nem is tudnék most hirtelen túl sok tudóst, akik konkrétan azért alkottak, hogy az emberiségnek meglévő problémáit megoldják.

Euklidesz? Kepler? Newton? Maxwell? Faraday? Einstein? ... egyik sem.

2. "Az utóbbi 100 évben azonban olyan tudományágak jöttek létre, amiből semmi haszna nincsen az emberiségnek"

Akkor most állj fel a géptől, kapcsold ki a TV-t, dobd el a mobilodat és kérd meg a rokonaidat, hogy ne szedjenek olyan vérnyomásszabályzókat amit a hülye űrhajósoknak fejlesztettek ki.

3. "gyakorlatilag egy magasrangú tudóscsoport pókerpartijának tekinthető"

Ez tökéletesen igaz, de mondj egy olyan időpontot a történelemben, amikor a tudomány elérhetőbb volt a hétköznai ember számára, mint most.

4. "Azáltal, hogy a tapasztalás helyett a matematikára helyezték az ötletek alapját," ld. feljebb.

2010. júl. 1. 21:08
 13/57 A kérdező kommentje:

"És ekkor egyik nap feltűnik az égen egy szép izzó tűzgolyó és az emberiséget kipusztította egy meteorit."

Az emberiségnek ígyis-úgyis vége lesz.

-Ha nem tud elmenni a Földről, akkor 500 millió év múlva túl forró lesz a Nap ahhoz, hogy a Földön élet legyen.

-Ha nem tud elmenni a Naprendszerből, 5 milliárd év múlva akkorára nő a Nap, hogy a távolabbi bolygók holdjain is forróság lesz

És végezetül, ha nem tud elmenekülni az Univerzumból (ami lehetséges, hogy nem is lehetséges) 100-200 milliárd év múlva bekövetkezik a Nagy Reccs és összemegy az Univerzum, vagy 5000-10000 milliárd év múlva az univerzumot alkotó részecskék "lemerülnek" és minden csonttá fagy.

Ígyis-úgyis a pusztulásra vagyunk ítélve, maximum csak késleltetni tudjuk. Egy ember meg úgyis csak. max. 70-80, jobb esetben 100 évet él le.

Akkor meg nem lenne jobb, hogyha nem a jövőn aggódnánk, hanem azon dolgoznánk hogy az egyén boldogan tudja leélni ezt a limitált időt amit kapott?

Nemtudom miben fog változni a jövőben az emberek életfelfogása, de kétlem, hogy az fogja boldoggá tenni, hogy Magyarország vagy a Föld helyett a Galaktikus Konföderáció állampolgára.

2010. júl. 1. 21:10
 14/57 anonim ***** válasza:

Jól írják. Képzeld csak el, hogy mi lenne, ha annak idején az elektromosság felfedezésére ennyit mondanak: "Szíp-szíp, de ettű' még nem megyen gyorsabban a szekír".

Vagy a DNS felfedezésekor: "Hát igen, ez a izé az örökítőanyag, és akkor mi van. Olyan pici, hogy nem látjuk és a kaszát sem lehet megélezni vele".

Vagy hogy nézne ki egy új gyógyszer úgy, hogy ez lenne a dobozára írva: "adagolás: 0,001-5000mg, mert nem számoltuk ki, hogy mégis mennyit kellene bevenni belőle".

Amúgy az ilyen "elvont pókerpartikból" el sem hinnéd, hogy mennyi hétköznapi dolog származik. Például a LED-ek kvantumfizikai elven működnek.

Az a kor fejlődésével jár, hogy minden tudományterület egyre messzebbre kerül attól, hogy akárki bármiféle előképzettség nélkül megértse őket.

Szerinted milyen "hétköznapi" probléma van, amire meglehet találni a választ úgy, hogy az általad említett módszereket nem használják?

2010. júl. 1. 21:10
 15/57 anonim ***** válasza:
100%

"Áruld el, hogy az, hogy 50 éve mindenféle cuccokat lövöldöznek az űrbe, az miben javította a te életedet, azon az apróságon kívül, hogy vannak műholdas TV csatornák, van teflon-serpenyő, meg ha a Hidegháború alatt éltél akkor az életedet végigkísérte egy eposzba illő harciaskodás az USA és az USSR között?"

Azok nem apróságok hogy vannak műholdas csatornák, és egyébként az internet is idetartozik, az mégannyira sem apróság szerintem:)

De az igaz hogy hadászatra nem kellene ennyit költeni(mármint úgy tudom usa többet ad rá mint a nasanak, sokkal)

2010. júl. 1. 21:11
 16/57 anonim ***** válasza:
66%

Hátazért én jobban szeretném azt, hogy az emberiség még pár ezer milliárd évig fennmaradna, minthogy 100 év múlva kipusztulna. Egyrészt szerintem nem akarna mindenki a saját boldogságára törekedni, hanem legalább ugyanolyan figyelmet akar fordítani a gyermeke boldogulására. Jobb, könnyebb életet akar teremteni neki. És ha nem egy seprűvel kell kisöpörni a port a lakásból, hanem beállít egy automata porszívót, hogy végezze el helyette, hát ez már könnyebséget jelent neki.

Mellesleg sok ember örömmel tölt el az, hogy tesz valamit az emberiség fejlődéséért.

Megérteném én az álláspontodat amúgy, de ne legyél önző és legyen benned egy kis kíváncsiság, egy kis felfedező lélek:)

2010. júl. 1. 21:18
 17/57 anonim ***** válasza:
100%

"az, hogy 50 éve mindenféle cuccokat lövöldöznek az űrbe, az miben javította a te életedet, azon az apróságon kívül, hogy vannak műholdas TV csatornák?"

- Nyersanyag kutatásban műholdas mérések és GPS ma már elengedhetetlen. (így is elég magas a benzinár, de lehetne több is)

- Légköri elemzések azt hiszem így a globális klímaváltozás mellett azt hiszem kifejezetten hasznos.

- Szeretem tudni milyen időre számíthatok.

- Szeretem tudni, ha közeledik egy hatalmas meteor.

- Mezőgazdasági felmérés, terménybecslés, növénytakaró felmérése... tudom ez sem tűnik hasznosnak, de India pl elég nagy részben ennek köszönheti, hogy - ha még nem is nagyon - de elkezdett fellendülni.

- Súlytalanságban végzett orvosi megfigyelések (pl vérnyomásszabályozó gyógyszerek, stb kifejlesztése szintén elég hasznos)

- miniatürizálás (igen én szeretem a mobilom, a aptopom, az mp3 lejátszóm, de szerintem mások még ennél is jobban ragaszkodnak mondjuk aaa... mm... pacemakerükhöz...

soroljam még?

2010. júl. 1. 21:21
 18/57 A kérdező kommentje:

"- Nyersanyag kutatásban műholdas mérések és GPS ma már elengedhetetlen. (így is elég magas a benzinár, de lehetne több is)

- Légköri elemzések azt hiszem így a globális klímaváltozás mellett azt hiszem kifejezetten hasznos.

- Szeretem tudni milyen időre számíthatok.

- Szeretem tudni, ha közeledik egy hatalmas meteor.

- Mezőgazdasági felmérés, terménybecslés, növénytakaró felmérése... tudom ez sem tűnik hasznosnak, de India pl elég nagy részben ennek köszönheti, hogy - ha még nem is nagyon - de elkezdett fellendülni.

- Súlytalanságban végzett orvosi megfigyelések (pl vérnyomásszabályozó gyógyszerek, stb kifejlesztése szintén elég hasznos)

- miniatürizálás (igen én szeretem a mobilom, a aptopom, az mp3 lejátszóm, de szerintem mások még ennél is jobban ragaszkodnak mondjuk aaa... mm... pacemakerükhöz... "

Ezek csak azt szolgálják, hogy túl nagy lesz a népesség, és a legtöbb globális probléma a népesség nagy számából ered.

Ha viszont nem lenne fejlettebb a technika a késő 19. századi szintnél, akkor elég fejlett lenne ahhoz, hogy az embereknek ne kelljen barbár körülmények között élniük, viszont eléggé fejletlen lenne ahhoz, hogy működjön a természetes szelekció és ne legyen túl nagy a népesség.

2010. júl. 1. 21:30
 19/57 anonim válasza:
100%
Ha esetleg édesanyukád, testvéred, vagy gyermeked szorulna hasonló szerkezetek meglétére, talán másképpen állnál a dolgokhoz...
2010. júl. 1. 21:32
 20/57 A kérdező kommentje:

"Ha esetleg édesanyukád, testvéred, vagy gyermeked szorulna hasonló szerkezetek meglétére, talán másképpen állnál a dolgokhoz..."

Ha engem pár hónaposan nem műtöttek volna meg, akkor nem élnék, szóval tisztában vagyok vele, hogy nekem sem kellene léteznem.

2010. júl. 1. 21:34
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!