Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Szerintetek máshol is történt...

Szerintetek máshol is történt a semmiben ősrobbanás és letrejött több vagy még egy univerzum mint a miénk?

Figyelt kérdés

2016. aug. 29. 08:31
1 2 3 4
 11/34 A kérdező kommentje:

"És akkor az időbeliségbe bele sem mentünk, tehát hogy mit értsünk a "létrejött" múlt idején."

Ha létrejön egy univerzum létrejön az idő is tehát lehet mihez viszonyítani a mi ismert időnkhöz képest!

Pl. Tételezzük fel eltelt 10 év a mi univerzumunk létezése óta és közben "valahol a koknkrét semmiben" volt egy nagy bumm ahol létrejött egy másik univerzum ahol elkezdett telini az diő.

Vagy a mi időnkhöz viszonyítva volt már egy uniovezum 1000 éve mielött a mi univezumunk létrejött.

2016. aug. 29. 12:17
 12/34 A kérdező kommentje:

"univerzumunk nem a sejt megfelelője, egy nálunk elképzelhetetlenül nagyobb létformában?"

Ezen már én is gondolkoztam :D

2016. aug. 29. 12:20
 13/34 anonim ***** válasza:
14%
Adam keresi Evat en meg az osrobbanas okozta evolucioknak a kialakulasaaat
2016. aug. 29. 12:25
 14/34 anonim ***** válasza:
100%

"Ha létrejön egy univerzum létrejön az idő is tehát lehet mihez viszonyítani a mi ismert időnkhöz képest!"

NEM!

Ha létrejön egy másik univerzum, és nincs kapcsolatban a miénkkel, akkor NEM lehet megmondani sem azt, hogy milyen gyorsan telik benne az idő, sem azt, hogy pl. a kezdete mikor történik a mi időnkhöz képest.

Még a mi világunkban sincsen abszolút idő, és CSAKIS azért tudunk benne egyáltalán időt mérni távoli pontok között, mert szimmetrikus az egész. Még így is elég bonyolult a mérés: az általános relativitás mondja meg, hogyan lehet.

2016. aug. 29. 12:33
 15/34 Mojjo ***** válasza:
82%

"Máshol a semmiben"? A semmiben nincs olyan, hogy máshol, szóval már a kérdés is furcsa :)

A többiek már elég jól összefoglalták a lényeget. A kérdésről nem tudunk semmit. Abszolút passz. Minden más csak fantazmagória. (Hozzáteszem: a "ha létrejött az univerzum, akkor az nem lehetetlen esemény, ha nem lehetetlen esemény, tuti nem is egyszeri" típusú gondolatmenet is csak puszta fantazmagória. Ugyanis az, hogy valami lehetetlen esemény-e, függ a körülményektől - függ az esemémnytértől. Az ősrobbanás megtörténte pedig alapvetően megváltoztatta az eseményteret: ami nem volt lehetetlen esemény, nem biztos, hogy a későbbiekben sem az. Pl egy szerepjátékos a szerencsepróbájához 20 oldalú dobókockát használ, de ha bármikor 19-et, vagy 20-at dob bele, le kell cserélnie 6 oldalúra. Az, hogy 19-et, vagy 20-at dob, eleinte nem lehetetlen esemény, de ahogy bekövetkezik, az eseménytér megváltozik, és a tovabbiakban már lehetetlen esemény lesz. Magyarán az, hogy a szerepjátékosunk 19-et, vagy 20-at dob szerencsepróba közben _mindenképpen_ egyszeri esemény, teljesen függetlenül attól, hogy összességében hány szerencsepróbát kell majd tennie. Széljegyzet: nem véletlen használom a leheten esemény kifejezést a nulla valószínűségű helyett. Nem minden nulla valószínűségű esemény lehetetlen, bár minden lehetetlen esemény nulla valószínűségű.)

Egy apró pluszt adnék még a dolgokhoz: a kaotikus infláció elméletét. Ehhez ismerni kell a big bang inflációs modelljét, de szerintem ezt mindenmi ismeri: az univerzum mérete nem sokkal a születése után, valahol 10^-33-on másodperc környékén elképesztő mértékben megnőtt, a másodperc milliárdod-milliárdod-milliárdod-milliárdod része alatt (számoltam a hatványokat, pont jól kijött). Ezt a hirtelen és döbbenetes tágulást az áltrel keretei között egy ún. hamis vákuummal lehet magyarázni. Ez a hamis vákuum antigravitációs hatást fejt ki, ami az univerzum exponenciális tágulását eredményezi. Azonban a hamis vákuum nem stabil: akár kvantumbizonytalanságok miatt is összeomolhat, lebomolhat. Arra viszont kevés az esély, hogy mindenhol pontosan egyszerre történjen meg a hamis vákuum elbomlása, főleg, ha a világegyetem végtelen kiterjedésű.* Az elmélet lényege, hogy egyetlen big bang teremtett akármennyi univerzumot: a hamis vákuum tágítja a teret tovább, de néhány részén megtörténik a lebomlása, és megkezdődhet egy-egy világegyetem kialakulása. Ezen világegyetemrket pedig az inflálódóan táguló tér választja el egymástól. Saját véleményem szerint (ami a világon semmit nem jelent persze) ez nem csak egy ködös elgondolás, hanem igenis logikus és elméletileg erősen valószínűsíthető forgatókönyv. Ennek ellenére bizonyíték nincs rá.

* = nem tudjuk mekkora az univerzumunk. Azt tudjuk, mekkora a belátható rész belőle. A teljes univerzum ugyanakkor lehet bármekkora. Bizonyos mérések (igény szerint kifejthetem, de nem ide tartozik) szerint azonban jó eséllyel végtelen. Ez pedig erősítené a kaotikus infláció esélyét.

2016. aug. 29. 12:44
 16/34 A kérdező kommentje:

"Ha létrejön egy másik univerzum, és nincs kapcsolatban a miénkkel, akkor NEM lehet megmondani sem azt, hogy milyen gyorsan telik benne az idő..."

" "Máshol a semmiben"? A semmiben nincs olyan, hogy máshol, szóval már a kérdés is furcsa :) "

Nagyon jól tudjátok miről beszélek... ezek már csak szőrszálhasogatások...

2016. aug. 30. 00:32
 17/34 2*Sü ***** válasza:

#10> Na jó, de szerintetek vannak-e kék uborkák? :))

Ez olyan, mintha az lenne a kérdés, hogy a 8. válaszolón 2007. június 15-én 10:00-kor milyen színű póló volt. Nem tudom. Te sem tudod. Ő sem tudja. Akkor mi értelme információk híján vaktában találgatni, miért nem elég a „nem tudom” válasz, ha egyszer ez a helyzet? Ha most azt mondom, hogy piros, senki nem tudja ellenőrizni, hogy így van-e. Ilyen alapon mondhattam volna kéket is. Ha most azt mondom, hogy piros, attól te sem kerülsz közelebb az igazsághoz. Meg – mivelhogy nem tudjuk leellenőrizni – nem is lehet bármilyen jelentősége semelyik vélekedésnek.

Igen, vannak kérdések, amire nem kell feltétlenül választ kreálnod, ha nincs miből, néhány kérdésre nem lehet a „nem tudom”-nál jobb, értelmesebb választ adni.

#16> Nagyon jól tudjátok miről beszélek... ezek már csak szőrszálhasogatások...

Nem. Ezek pont arra világítanak rá, hogy a kérdés a mi világképünkben nem hogy megválaszolhatatlan, de értelmezhetetlen is. A máshol és a más időpontban az a téridő más helyét jelenti. De téridő csak az Univerzumon belül értelmezhető. Maga a kívül, előtte fogalma az Univerzumra nem értelmezhető, ahogy nem értelmezhető az Északi-sarkon állva az északra, mint irány. A máshol nem csak jelleget, de mennyiséget is hordoz magában. Meg lehet mérni, hogy egy adott hosszhoz képest milyen távolságra van. Ez két, egymásra hatást nem gyakorló Univerzum esetén lehetetlen, különben nem két, hanem egy Univezumról beszélnénk. Az előtte, utána sem értelmezhető, ha nincsen kapcsolat a két Univerzum között, nincs olyan fizikai jelenség, ami mindkettőből érzékelhető lenne, ami alapján időbeliséget lehetne értelmezni. Ha lenne ilyen, akkor megint csak nem két, hanem egy Univerzumról, annak valamilyen szempontból két különböző részéről beszélnénk.

2016. aug. 30. 00:58
 18/34 anonim ***** válasza:

"Na jó, de szerintetek vannak-e kék uborkák? :))

Ez olyan, mintha az lenne a kérdés, hogy a 8. válaszolón 2007. június 15-én 10:00-kor milyen színű póló volt"

Remélem ezt nem nekem válaszoltad. A kék uborkás kérdésem nem valódi kérdés volt, hanem egy válasz, ugyanaz, amit te is kifejtettél.

:))

2016. aug. 30. 09:24
 19/34 anonim ***** válasza:
72%

- Létezik a Földön másik bolygó?

- A Földön? A Föld maga egy bolygó. Más bolygók nem részei a Földnek.

- "Nagyon jól tudjátok miről beszélek... ezek már csak szőrszálhasogatások"

:))

2016. aug. 30. 09:35
 20/34 anonim ***** válasza:
92%
Nos. Én abban, hogy lenne másik univerzum nem hiszek. Tudjuk h az univerzumban minenki távolodik mindenkitől. Azt is tudjuk hogy ez a távolodás lassul(-ergo a tömegvonzás miatt- a hülye is megérti ha vmi lassul akkor egyszer meg fog állni) ebből következik hogy az univerzum tágulása megszűnik és elkezd zsugorodni(mint az égbehajított labda, megáll majd futhatunk hogy ne a fejünkre essen :D ) ez pedig gyorsulni fog-és igen egyszer elérünk az ősrobbanás helyéhez és méretéhez. És kb itt fogy el az emberi tudomány-feltételezhetően összezsugorodik és felrobban megint(ősrobbanás 2.0) szval ha ez így van akkor biztosan nincs még egy univerzum. De ezt mérések támasztják alá(legalábbis a lassuló tágulást)
2016. aug. 31. 09:53
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!