Milyen alakja van és mekkora az univerzum?
"remélem, nem kérdezek nagy értelmetlenségeket"
Jó kérdések, csak nehéz rájuk röviden válaszolni.
Ahogy most tudjuk, az alakja nem 3 térdimenziós, ezért nehéz elképzelni. A legegyszerűbb elmélet szerint egy minimum 4 dimenziós gömb felületére hasonlít. Ugyanakkor a görbültségét még nem találták meg, egyelőre síknak tűnik. (Mármint "hipersíknak".)
Az ősrobbanás egy olyan elmélet, amit még kutatnak, de elég sok minden utal rá, hogy egy pontból tágult a mai méretére az univerzum. Az ősrobbanás sok megfigyelt tényt megmagyaráz, de a pontos lefolyása még nem tisztázott.
Az Univerzumnak ha van is határa, az nem az általunk észlelhető dimenziókban van.
Szerintem az univerzum gömb alakú lehet mert (szerintem) nincs olyan, hogy egy helyen egyszer csak vége van.
(lehet, hogy hülyeséget mondok de én ezt így tudnám elképzelni)
A méret kérdésre pedig csak annyi, hogy negyon-nagyon-nagyon... sok univerzum van azokban megint egy csomó csillag és azok körül pedig kering egy pár bolygó...NAGY :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!