Az MI vagy az ember a jobb a sakkba?
Nem értek a sakkhoz, de azt tudom hogy az elme játéka és stratégiát kell alkotni amiben az ember elvileg jobb. Nem követem az eseményeket ezen a téren. Még a Kaszparov Deep Blue csatára emlékszem, amikor a gép legyőzte az embert. Anno sokat vitatkoztak a TV-ben róla, hogy lefizették az orosz mestert hogy veszítsen. Akkori elemzők szerint a gép sosem képes stratégiát alkotni, ami a sakkhoz szükséges és sosem győzheti le az embert. ..
Azóta mi történt? Hol tart ez a verseny?
2020-ban David Smerdon sakk bajnok 5-1-re legyőzte a Komodo sakkmotort. Vélhetően lehetséges, bár nem tartom lényegesnek a témakört annyira, mint amennyire előadják. Egy puskagolyó is gyorsabb, mint a csúcs sprinterek, de na és...?
(Bocsi hogy OFF.)
Azért tegyük hozzá, hogy ezt úgy tudta elérni, hogy egy húszár előnye volt a játszmákban a géppel szemben.
Oké Sadam, lehet. De ezek gépek. :) Egy nagyteljesítményű számítógépnek adhatunk két db egyenként könyvnyi számsort, hogy adja össze és ha elég nagy gép, akkor egy pillanat alatt ott az eredmény, míg egy ember annyi idő alatt elolvasni sem tudja. De na és...?
Itt van egy chip beültető robot... hogy érthető legyen a szalagról szedi le a kis alkatrészeket és teszi a helyére. Ilyen gyorsan emberek nem fogják megcsinálni, de na és...? :)
Essemtec - Cobra - High speed Pick and Place Product Video HD
"Oké Sadam, lehet. De ezek gépek. :)"
1. Mi lehet? Belinkettem, le van írva, nincs itt semmi lehet.
2. Oké. És? Épp az volt a kérdés, hogy ki jobb a sakkban, az ember vagy a számítógép (illetve AI). Mi köze van ennek ahhoz amit írtál?
"A zsebszámológép is gyorsan számol és senki sem vette zokon. :)"
Én sem vettem semmit zokon, csak válaszoltam a kérdésre ahelyett, hogy egy rakás irreleváns dolgot írtam volna.
Mondjuk az "AI" meg a sima sakk bot között annyi a különbség hogy a sakk bot alapból tudja az összes lépést az AI pedig, majd csak idővel tanulja meg az összes lépést. Szóval ha úgy vesszük akkor a tanulása elején lehet jobb egy ember, de a végére ugyan ott fog tartani mint egy hiper szuper sakk robot
"Mondjuk az "AI" meg a sima sakk bot között annyi a különbség hogy a sakk bot alapból tudja az összes lépést az AI pedig, majd csak idővel tanulja meg az összes lépést."
Nem nyert. Egyik sem tudja az összes lépést.
7# "Politikai pályára lépett + az új fiatalabb generàcióval nem bírta tartani a lépést. "
De egyből a Deep Blue elleni vereség után?
8# "Dehogy, Kasparov mai napig top szinten játszik!"
De VB-ken már nem indul vagy ennyire leszerepel?
9# Hogy nem jutott eszembe hogy elírtad az 1966-ot nem is értem. Ennyire nem vagyok képbe a sakkgépek történetével. Én úgy értettem, hogy 66-ban az akkori bajnokok számítottak emberi ellenfélnek. Mindegy
"Elég valószínűtlen, tekintve, hogy ezután még 10 évig vezette a világranglistát (általában elég fölényesen), és sorra nyerte a legerősebb versenyeket. (Például 1999 és 2002 között összesen 10 nagyon erős körversenyen indult, és mindet megnyerte.) 2000-ig nem volt világbajnokság, ahol indult volna."
Na ezt viszont akkor nem értem. Megnéztem a sakkvilágbajnokságok történetét és azt látom amit annak idején a hirekben. Emlékszem anno bemondták, hogy "a Nagy Karpovot legyőzte Kasparov. Mégis a másik orosz a legjobb sakkozó". Aztán sosem nyert többet VB-ét és vagy 10 évig Kasparov nyert mindent. Utána z IBM elleni nagy veresége után már többet nem jutott döntőbe. Ezért gondoltam, hogy pont akkor szerzett egy nagy törést lelkileg?
Itt 95-ig minden évben Kasparov a győztes vagy 10.szer zsinorban aztán utána 95-tól már nincs egy döntőben sem.
A korábban említett minden idők legjobb sakkozója Magnus Carlsen-nél is elvileg jobb Ting Li-zsen hiszen ő győzött az utóbbi két évben. Nem?
11# "Én játszottam már gép ellen, nem hibázik semmit, nem lehet neki csapdát felállítani."
Én is pont így gondolom. Szinte végtelen számú lépést és kombinációt képes átlátni, amit ember nem. Mégis hogyan gondolhatták szakértők, matematikusok hogy az embernél sosem lesz jobb egy gép?
Még annyit, hogy a sorozatban azt mondja Deep Blue fejlesztője, hogy a gép maga ír programokat hogy fejlődjön. Az IMB elnöke az a hölgy is azt mondta Kasparovnak, amikor kihívta egy visszavágóra, hogy az első MI lesz amivel ember sakkozhat. Mondjuk ennek ellenére magam is kétlem, hogy egy valódi MI de mondom nem értek hozzá ennyire. Lehet egy kezdetleges MI volt...
Mindenesetre az, hogy szándékosan 20 percig várt a lépésével, hogy összezavarja Kasparovot és sikerült is neki, az eléggé MI szagú?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!