Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hány százalékát ismerheti...

Hány százalékát ismerheti átlagban egy ember a társadalmának?

Figyelt kérdés

A 9 milliós Magyarországnak mondjuk egy 0,0005 %-át ismerheti,ez kb 40-50 ember,ez lehet átlag?

Mindegy,hogy tartós mély vagy felszínes az ismertség.

szept. 20. 12:32
 1/6 Kólauborkával ***** válasza:
90%
Szerintem az átlag embernek ilyen felszínes kapcsolatból simán van 100, gyorsan összejön az, a boltos nénit, postást, buszsofőrt beleszámítva, illetve akikkel még nap, mint nap találkozik az ember.
szept. 20. 12:47
 2/6 Psycho ***** válasza:
91%

Ez érdekes egyébként, mert többé-kevésbé konzisztensek ezek a számok (hogy kinek mennyi, és milyen mélységű ismerettsége van, beleértve családot, barátokat, haverokat), és valószínű, hogy evolúciós okai vannak.

Egy embernek általában:

- 3-4 mély közeli kapcsolata van.

- a szűkebb kör úgy 10 fő, akivel napi/heti szintű a kapcsolódás

- A tágabb, akikkel még időnként tartja a kontaktot, de nem napi szinten, az 40-50

- Az olyanok, akikkel 1-2x beszélt az életben és emlékszik is rá, néhányszáz

Nyilván egyéni eltérések bőven akadnak, de azok sem olyan vadok, hogy valakinek mondjuk 40 nagyon mély barátsága lenne egyszerre.

Ezek a számok azt a törzsi berendezkedést, és annak méreteit tükrözik, amiben a homo sapiens létezésének több mint 90%-át leélte. Véletlen lenne?

A kérdésre a választ innentől kezdve az adja meg, mekkora a társadalom, amiben az egyén él. Azt kell visszaosztani a fenti számokkal.

szept. 20. 13:17
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Mi számít ismertségnek?
szept. 20. 17:45
 4/6 TappancsMancs ***** válasza:
100%

A különféle közelségű körök egy jó meglátás, de a maximum szerintem több, mint 50 fő. Eleve iskolai osztály mondjuk 30 fő. Két munkahely egyenként 30-30 fő. Ez már 90 fő. Tanárok az iskolában is hozzáadódik. Van 8 osztályig 17 kötelező tantárgy, plusz titkárság és igazgató és ez legyen kerekítve még 20 fő. Ez eddig 110 ember. Hozzá adva még a boltosokat, további iskolákat, további munkahelyeket ez 200 környéként simán tud lenni. Nyilván van egy szórás és igazából egy tól-ig tartományról van szó.

A népességünk 9599744 fő. Ennek százalékai az alábbiak lehetnek:

50 főnél: 0,0005 %

100 főnél: 0,0010 %

200 főnél: 0,0020 %

Átlaguk: 0,0011 %

szept. 20. 18:03
 5/6 2*Sü ***** válasza:

Tényleg kellene tudni, hogy mit értesz ismertség alatt. Mert megint más ismerni valakit és más az ismerősének lenni.

Mert oké, az embernek van egy tucat közelebbi ismerőse, meg vagy száz – vagy néhány száz – ember, akivel háromnál több mondatot is váltott már, így az ismerősei közé sorolja. De egy ember csak őket ismeri?

Ha valaki mondjuk buszsofőr vagy bolti eladó, vagy ha valaki csak kimegy az utcára egy kisebb-nagyobb városban, akkor eléggé sok embert ismer meg. Nyilván csak az adott kontextusban, meg nem is feltétlenül személyes rálátással, de a társadalom egy jóval nagyobb szeletére van valamiféle rálátása, van valamiféle összképe.

Meg hány politikust, zenészt, színészt, sportolót, műsorvezetőt, meg mindenféle más közszereplőt ismerünk ha nem is teljesen, de alkalmasint jobban, mint az ismerőseink egyikét-másikát és látunk bele az életükbe a szerepükön túl is? Nyilván ez nem egy kölcsönös ismertség, mondjuk pl. Szirmai Gergellyel életemben nem találkoztam, nem is esélyes, hogy fogok, ő tehát arról sem tud, hogy létezek, de én valamennyire ismerem a munkásságát, ezen keresztül a személyiségét, értékrendjét, de még a magánéletéből, magánvéleményéből is annyit, amennyit megosztott. Nem mondhatom, hogy nem ismerem, ha többet tudok róla, mint egyik-másik szomszédomról.

szept. 20. 22:07
 6/6 anonim ***** válasza:

Egyszer egy speciális vállakozási körben volt egy olyan feladat, hogy írjuk össze az összes ismerősünket név szerint, hol ismertük meg és meddig tartottunk vele kapcsolatot. Tehát viszonylag pontos adatokat kellett felsorolni.

Én egy hét alatt nagyjából 800-ig jutottam. Lett volna még valamennyi, de nem felelt meg minden kritériumnak. Következett az összevetés, voltunk úgy 31-40-en. Meglehetősen a hátulján végeztem. Az élmezőnyben voltak 2-3 ezres létszámok is.

Ezek a kétirányú kapcsolatok voltak. Pár száz ismert embert, színészt, irodalmi tényezőt, tudóst stb még ezres nagyságrendben fel tudtam sorolni. Csak az jöhetett szóba, akiről legalább 4-5 mondatnyi információm volt.

De igazán az aktív kapcsolat számít, ez pedig erősen egyéniségfüggő.

szept. 21. 20:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!