Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A mai természettudósok az...

A mai természettudósok az egykori hívők tudományos felfedezéseibe ateizmust magyaráznak bele burkoltan?

Figyelt kérdés

A legnagyobb természettudományos felfedezések egy jelentős része hívő emberekhez kapcsolódik. Newton (gravitáció), genetika (Mendel) ősrobbanás (Lemaître), evolúció (Darwin, bár ő később elvesztette a hitét) stb. mind vallásos emberek voltak.

Jó látom, hogy korunk tudósai burkoltan ateizmust magyaráznak bele ezekbe a felfedezésekbe?

szept. 22. 10:49
1 2 3 4 5
 31/46 A kérdező kommentje:

"Nem lehet nehéz, hiszen a válaszod alapján fogalmad sincs arról, mi történt Darwin óta az evolúcióbiológiában."

Az történt, hogy Darwin kutatásaiban találtak egy fegyvert, amivel harcolhatnak a vallások ellen.

Persze hibásan.

szept. 23. 15:37
 32/46 sadam87 ***** válasza:

Köszönöm, hogy megerősítetted az állításomat!

szept. 23. 15:52
 33/46 A kérdező kommentje:

Semmit nem erősítettem meg.

Laikusként lehetlen utána nézni annak, hogy amit a tudományos világ el akar nekem adni, az igaz-e.

Ha lehoznak egy science/nature cikket, akkor nem tudom ezt mondani:

"Ácsi, gyerekek! Had nézzem csak jobban meg ezt a kutatócsoportot. Szeretnék beszélni a kísérletvezetővel.

Hol vannak az eredeti jegyzetek? Had nézzem meg őket, mit húztak ki/szerkesztettek benne stb.

Erre nincs lehetőség. Ha írnék pl. Neil Shubin-nak egy e-mail-t, valszeg ugyanígy "reagálna", mint azok az insta celebek, akik még a kommentekre sem válaszolnak...

Mi marad?

A hit.

Hát én meg nem fogok hinni olyan dologban, amiről személyesen nem győződtem meg!

Na szevasz!

szept. 23. 16:01
 34/46 anonim ***** válasza:
0%

Tisztelt moderátor!

Ez a kérdés miért van még mindig a tudományokban? Van erre valami legális ok?

szept. 23. 16:10
 35/46 A kérdező kommentje:

Azért, mert a tudományokhoz kapcsolódok.

De zárom a topikot. Nem kérek több választ.

szept. 23. 16:15
 36/46 anonim ***** válasza:

Semmilyen módon nem kapcsolódsz a tudományokhoz.

De még ráadásul hülyeséget is mondasz közben.

szept. 23. 16:22
 37/46 sadam87 ***** válasza:
62%

Én azt írtam, lövésed nincs arról, hogy mi történt az evolúcióbiológiában Darwin után (és így állítasz róla mindenféléket). Erre te leírod lényegében ugyanezt. Én nem tudom, te minek nevezed ezt, én megerősítésnek. ¯\_(ツ)_/¯

szept. 23. 16:44
 38/46 TappancsMancs ***** válasza:
100%

Sajnos még ma is vannak akik azt hiszik, hogy a vallások valamiféle ellentétben állnak a tudományokkal, pedig azt két történész találta ki viszonylag későn, amivel a modern történelem kutatás nem is ért egyet, és a tankönyvek bizony nem is tartalmaznak ilyet. Ha akarja valaki akkor idézze már a tankönyvekből - de nem fog menni amúgy, mert régi elképzelés és nem is foglalkozunk ilyenekkel.

Néhány hiánypótló, idevágó infó a történelemből...

1. A középkorban sem volt mindenki vallásos! Bármennyire is az az elképzelés, de valójában nem volt mindenki vallásos. Az egyház intézményében valójában elég rendszeresen folytattak istenkáromlási bírósági ügyeket, amik elmentek egészen az Isten tagadásáig. A problémát az egyház tekintélyének csorbítása és hatalmának fenyegetése jelentette.

2. Sőt még az ókorban is ismert az ateizmus.

3. A vallások és tudományok közötti ellentétet, viszályt pedig két történész találta ki, mint "Konfliktus tézis" 1900 körül, mégpedig John William Draper (1811-1882) és Andrew Dickson White (1832-1918), de már a kortárs tudománytörténészek körében is széles körben elutasították. A mai akadémiai tudománytörténészek nem ismerik el a konfliktus modellt. Ettől még ma is egy kisebbségnek számító tudományos ember elfogadja, de a többség inkább a függetlenség, esetleg az együttműködés mellett foglal állást. Inkább a "Nyugat" egyik ötletének, találmányának tudják be, ami mára lecsengett a tudományos körökben és nem is jelent témát.

4. Történelmileg pedig a katolikus egyház a tudomány és a művészetek patrónusa volt és csak az egyház érdekeit sértő tézisekkel volt baja és ez megvolt a más keresztények felé is (!) és más vallásúak felé is megvolt, de nem kifejezetten az ateizmus ellen.

5. Az inkvizíció egyáltalán nem csak máglyahalálban szabta ki a büntetést, hanem egy sor büntetést használtak. Ezek a vezeklés, kötelező templomba járás, bűnbánati ruházat viselése, száműzetés, kötelező zarándoklat, pénzbírság, gályarabság, börtön büntetés, korbácsolás, vagyonelkobzás és persze halálbüntetés. Az iratok szerint a büntetések többségét nem a máglyahalál tette ki, hanem az enyhébbek (kivétel a spanyolok külön, hírhedt inkvizíciója).

6. Maga az inkvizíció nem az ateisták kiirtására jött létre, hanem a más keresztények veszélyeztették az egyház pozícióját és rájuk irányult. Lényegében a vallási ellenfelek ellen hozták létre.

Plusz

6. Közhiedelem egyeseknek, hogy a tudományok cáfolták a vallásokat, holott arra nincs eszközük. Például egy radar nem alkalmas hozzá. És a tudomány sem állít ilyet.

7. A természettudományok csak a természet működésével foglalkoznak és arra vannak jó módszereik. A természet működése pedig nem cáfol semmilyen vallást.

Szerintem meg vannak olyan ateisták akik jobb emberek, mint egyes keresztények.

Itt egy wiki cikkben ugyan csak a katolikus tudósok vannak listázva és még csak az ide bekerültek is több mint 200 fő, és az egyéb vallások még benne sincsennek. Amúgy meg van még Nobel- díjas is közöttük.

A laikus katolikus tudósok névsora - wiki

[link]

szept. 23. 20:21
 39/46 TappancsMancs ***** válasza:
Remélhetőleg az előbbi 6-os lista kicsit bepótolja azt, ami a tankönyvekből nem igazán jön le.
szept. 23. 20:29
 40/46 anonim ***** válasza:

TappancsMancs, már ne haragudj: a TÖKÉLETES tudás és a TÖKÉLETES hit 100%-ban kizárja egymást.

Kizárólag a KORLÁTOS tudást és hitet lehet egyeztetni, de ezeket is csak szerencsés esetekben.

szept. 23. 20:54
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!