A mai természettudósok az egykori hívők tudományos felfedezéseibe ateizmust magyaráznak bele burkoltan?
A legnagyobb természettudományos felfedezések egy jelentős része hívő emberekhez kapcsolódik. Newton (gravitáció), genetika (Mendel) ősrobbanás (Lemaître), evolúció (Darwin, bár ő később elvesztette a hitét) stb. mind vallásos emberek voltak.
Jó látom, hogy korunk tudósai burkoltan ateizmust magyaráznak bele ezekbe a felfedezésekbe?
Pedig a kérdező jól írja és ezek alap dolgok - kellenének legyenek elvileg, de bepótolható történelmi ismeretek. Ezen fölösleges "vitázni", mert történelmileg közismert.
Isaac Newton - hu.wiki
"Sir Isaac Newton angol fizikus, matematikus, csillagász, filozófus és alkimista; az újkori történelem egyik kiemelkedő tudósa."
A jobb oldali adat listában:
Szakterület: csillagászat, fizika, matematika, filozófia és alkímia
( [link] )
.................
Isaac Newton - en.wiki
A jobb oldali adat listában:
"Sir Isaac Newton FRS matematikus, fizikus, csillagász, alkimista, teológus és íróként tevékenykedő angol polihisztor volt, akit annak idején természetfilozófusként írtak le."
Szakterületek: Fizika, természetfilozófia, aranycsinálás, teológia, matematika, csillagászat, közgazdaság
( [link] )
12/
"Tényleg vallásosak voltak, ez nem kérdés. De egyébként meg ez is igazolja, hogy a természettudomány nem az ateisták, hanem a vallásos emberek játszótere volt. Nem az ateisták fedezték fel a tudományos módszert, hanem a vallásosok."
Ez lényegében bizony így is van, bár nem kizárólagos azért, de nagy számban az. Jó meglátás.
Mellékesen, ha már szóba került és a félreértés eredetében meg kapcsolódik is általánosságban a tankönyvekhez a kérdés, itt egy példa a történészi ismeretek nélkül (nélkül!) is felismerhető tankönyvi hibáról. És sajnos ennyire nagyon rosszak a tankönyvek. Itt érdemes a képet is megnézni, mivel láthatóan a kép is ugyanúgy Teotihuacant mutatja és a szöveget mivel láthatóan ugyanahhoz, ugyanahhoz a prekolumbián kori Teotihuacan piramis komplexumhoz, más eredetet ír. Nyilván ismert, de emlékeztetőnek erről van szó és képpel is bemutatja a tankönyv, de biztosan ismerős legalább képről - ez volna az:
Egyszer ír aztékot a 6. osztályos tankönyvben és ír toltékot is a 10. osztályos gimnáziumi tankönyvben. Na a helyzet viszont az, hogy alapvetően akkor önellentmnodásban vannak a tankönyvek. Mert nem lehet mindkét népcsoporté Teotihuacan. Ráadásul a toltékok valódi fővárosa nem Teotihuacan volt, hanem Tula.
A régészek sokáig azt hitték, hogy Teotihuacant a toltékok építették, de ez már régen kiderült, hogy nem ők és már vizsgáltak több népet is és eddig egyik sem. A város az aztékok előttük épült több mint, 1000 évvel, még az időszámításunk előtti időkben és az aztékok is úgy találták meg romokban. A "Teotihuacan" nevet is az aztékok adták neki és még nem tudjuk, hogy az építői hogyan nevezték. A pontos viszont történelmileg az, hogy még mindig nem tudjuk, hogy kik alapították és kiknek a városa volt Teotihuacan. Pontatlan az azték és pontatlan a tolték is, mert fogalmunk sincs Teotihuacan alapítóiról.
.................
Történelem Tankönyv 6. osztály, Nat 2020, OH-TOR06TA
35. oldal
"Azték lépcsős piramis. A piramisok vallási szertartások (például emberáldozat bemutatása az isteneknek) céljára szolgáltak, ezért nem síremlékeknek épültek, mint az egyiptomi piramisok."
( [link]
.................
Történelem tankönyv 10. osztály, Nat 2020, OH-TOR10TA
8. oldal
"Közép-Amerikában (a mai Mexikó területén) a Kr. u. 1. évezred elején a toltékok szerveztek államot. A birodalom fővárosának, Teotihuacánnak a kiterjedése és népessége bőven meghaladta a korabeli európai városokét."
( [link] )
.................
De ilyen pontatlan tankönyvekből nem lehet megfelelő történelmi tanulmányokat végezni.
Csak tudod, kérdező... a vallásosak nem a vallás miatt tették ezt, hanem azért, mert tudósok voltak.
Azon kívül, amikor MINDENKI vallásos volt, ez a kérdés fel sem merül.
Maradjunk annyiban, hogy a tudomány azóta fejlődik igazán, mióta a tudósok többsége ateista, mert őket nem zavarja ebben a vallásuk.
Ezzel lényegében elismerted azt, amiben a kérdésben is gondolok.
Egyébként van egy nagy különbség köztetek, ateisták meg a vallásosok között.
A vallásos tudósok sosem tagadták meg a vallasukat, az ateista tudósok meg letagadják, hogy a 21. századi tudomány ateista.
Innentől nekem az egész tudomány hiteltelen. Egy olyan közösség, amely a saját világnézetét sem meri vállalni, hiteltelen.
Voltam vallásos, voltam ateista. Ma agnosztikus vagyok, és ez így is marad. Sem hívőket, sem hitetleneket nem támogatok, de persze ahol igazuk van, ott elismerem.
A természettudományt meg vallásnak tekintem.
Egyetlen igazi tudomány van a világon: a filozófia
A tudomány annyiban ateista, hogy az istenekkel alapból nem foglalkozik (ha éppen nem az a téma).
Szerinted ezzel valami probléma lenne?
A hit nem része a tudománynak, nem módszere, nem így működik a tudomány.
Ezzel együtt sem azt mondjuk, hogy "ateista" a tudomány, mert ebből azt lehetne gondolni, hogy a hit ellen van, ami viszont nem igaz.
A természettudomány nem vallás, köze nincs hozzá. Ha szerinted igen, ott nagyon nagy baj van veled.
Engem nem fog megvezetni senki, #28-as. Az eredeti darwin-i tanításokat pl. elismerem, de az már nem érdekel, hogy az ateista tudósok hogy ferdítették el Darwin eredeti tanításait az ateista eszméik miatt.
A témát pedig lezártnak tekintem.
"A természettudományt meg vallásnak tekintem."
Szíved joga, hogy igy tegyél, akármennyire is irgalmatlan hülyeség.
"Az eredeti darwin-i tanításokat pl. elismerem, de az már nem érdekel, hogy az ateista tudósok hogy ferdítették el Darwin eredeti tanításait az ateista eszméik miatt."
Nem lehet nehéz, hiszen a válaszod alapján fogalmad sincs arról, mi történt Darwin óta az evolúcióbiológiában. Amúgy vicces, hogy te vádolod a tudományt azzal, hogy vallás, miközben pont az amit csinálsz egy vallásos (ráadásul igencsak bigott vallásos) hozzáállás. És nem mellesleg homlokegyenest ellentmond annak, amit a 27. válaszodban írtál:
"Sem hívőket, sem hitetleneket nem támogatok, de persze ahol igazuk van, ott elismerem."
"A témát pedig lezártnak tekintem."
Engem azért érdekelne, hogy minek írsz ki kérdést, ha nem érdekelnek a rá adott válaszok? (Na jó, nem igaz, már vagyok annyira rutinos a gyakorikérdéseken, hogy felismerjem, hogy igazából nem is kérdeztél, csak a saját agymenésedet propagáltad.)
#sadam87
Ha vádolom a tudományt, akkor vádolom!
A mai tudományt a vallásosok szülték, így magán hordozza a "vallásos" mentalitást, csak most nem a klasszikus vallásokat, hanem az ateizmust, mateiralizmust magyaráznak bele.
Ahogyan egy vallásos tudós nem látott tovább a saját meggyőződésénél, úgy nem lát tovább egy mai tudós sem, akibe belenevelték burkoltan az ateizmust!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!