Ha Einstein relativitáselmélete kimondja, hogy teljesen determinált univerzumban elünk, akkor a coach-ok, motivációs guruk miért mondanak olyanokat, hogy tudunk változtatni az életünkön?
Itt vannak előttem a tankönyveim. Már réges-régen eldőlt, hogy le fogok-e vizsgázni vagy sem.
Nem kell motiváció, az csak színjáték.
"A kő bármilyen helyzetből indulva ugyanúgy viselkedik, engedelmeskedik az erőtörvénynek. Van belőle pár. Az ember viszont bármely helyzetből indulva a saját szubjektív és mások által nem ismert akarata szerint működik"
A kő és az ember ugyanúgy a természeti törvényeknek megfelelően működnek. Az egyetlen lényeges különbség ebből a szempontból, hogy az emberi agy működése sok nagyságrenddel komplexebb, ezért sokkal nehezebb megjósolni, mit fog csinálni, mi fog vele történni. De ha a világ determinisztikus, akkor ugyanúgy megjósolható az adott állapota pontos ismeretében egy későbbi állapota. (Később te magad is leírod, hogy ha jól ismersz valakit, akkor jó eséllyel meg tudod jósolni, mit fog csinálni.)
Hogy hozzak egy másik példát: hosszútávon az időjárást is elég nehéz megjósolni (hiszen szintén egy komplex, kaotikus rendszer). Gondolod, hogy az időjárásnak is akarata volna?
A logikad kerdezo azert hibas mert a kocs illetve a motivacio is egy kovetkezmenye egy elozo illetve idoben kesobb mar oka egy kovetkezo vilagegyetem allapotnak. Tehat a coach meg amit a fejedbe rak eppugy hat min akarmelyik mas reszecske/energia a vilagyetemben. Tehat nem ertem miert pont szegeny Coach van kizarva. :)
Egyebkent a determinisztikus vilag mar a joval a relativitas elmeletnel korabbi Hotanbol is levezetheto.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!