Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha Einstein relativitáselmélet...

Ha Einstein relativitáselmélete kimondja, hogy teljesen determinált univerzumban elünk, akkor a coach-ok, motivációs guruk miért mondanak olyanokat, hogy tudunk változtatni az életünkön?

Figyelt kérdés

Itt vannak előttem a tankönyveim. Már réges-régen eldőlt, hogy le fogok-e vizsgázni vagy sem.

Nem kell motiváció, az csak színjáték.

jún. 13. 14:25
1 2 3 4 5 6
 21/52 A kérdező kommentje:

Dávid Gyula tartott egy előadást, ahol bemutatja, hogy a relativitáselméletből determinált világkép következik:

[link]

Ő fizikus, és érti a relativitáselméletet meg a kvantummechanikát is.

jún. 13. 17:16
 22/52 anonim ***** válasza:
77%
Tehát nem tudod linkelni a relativitáselmélet kapcsolódó részeit. Mondanám, hogy meglepődtem, de nem szoktam hazudni.
jún. 13. 17:19
 23/52 A kérdező kommentje:

Mivel nem vagyok fizikus, így nem tudok mit linkelni, ugyanis a relativitáselmélet matematikai hátterét nem értem.

A fizikusok azonban, mint E. Szabó László, vagy Dávid Gyula el tudják mondani ismeretterjesztő szinten, hogy mi következik a relativitáselméletből: a determinizmus. Dávid úr még Einstent is idézi, aki szerint a múlt, a jövő és a jelen közti különbség csak illúzió.

jún. 13. 17:30
 24/52 anonim ***** válasza:
80%
Ez a kérdés a tegnapi kurzgesagt videó miatti 14 éves korosztályra jellemző pánik akar lenni?
jún. 13. 17:33
 25/52 anonim ***** válasza:
100%
Einsten sem volt tévedhetelen. Nézz utánna az Einsten-Bohr vitának. Einstennek nem vesztett, hogy a kvantumelmélet nem determinisztikus,de a tudomány Bohrt igazolta.
jún. 13. 17:39
 26/52 anonim ***** válasza:
*tetszett
jún. 13. 17:39
 27/52 2*Sü ***** válasza:
100%

> Abban mindenesetre igazam van, hogy a motivációs biznisz egy lehúzás

Ezen az alapon minden biznisz és lehúzás, ami mondjuk valamiféle oktatásról szól, akár megalapozott, akár nem. Ilyen alapon a nyelvoktatás is lehúzás, hiszen determinált, hogy én x év után beszélni fogok y nyelven. Ugyanannyira van mögötte tudományos alap, mint a motivációs trénerek mögött.

> akik járnak ilyen tanfolyamokra, azoknak az élete nem változik meg

Ha a világ determinált, akkor a világ nem más, mint egy négydimenziós állókép. Kívülről nézve változatlan. Belülről viszont az, hogy valamilyen tulajdonság függ az időtől, azt nevezzük változásnak. Olyan ez, mint az út-idő diagram. Ha így felrajzolod, akkor az egy állókép. Az autó szempontjából viszont van mozgás, mert különböző időpontokhoz különböző pozíció tartozik.

> Sajnálom azokat, akiket elhitetnek.

Ha a világ determinált, akkor nem hittel el semmit. Determinálva volt, hogy ők időt fordította (vagy fognak fordítani) erre, hogy pénzt adtak érte (vagy fognak érte adni). Ahogy a sajnálatod is determinált.

~ ~ ~

Ha a világ determinált, a jövőbeli események ugyanúgy „befagyottak”, mint a múltbéli események, akkor nincs bűn. Hiszen mindenkinek a születése előtt eldől, hogy mit fog tenni, gondolni, érezni, nem rajta múlnak ezek. Kiraboltam egy bankot? Ez már a születésem előtt eldőlt valami vagy valaki által, ezen én változtatni akkor sem tudtam volna, ha akartam volna (amúgy az is eleve eldőlt, hogy akarok-e változtatni rajta vagy sem).

Így felmerülne a felelősségre vonhatóság kérdése is. Csakhogy a rendőr, a bíró, meg a börtönőr is hivatkozhat erre. Te nem vagy felelős azért, mert kiraboltál egy bankot, mert ez már a születésed előtt eldőlt? Akkor a rendőr sem felelős azért, mert elkapott, a bíró, mert elítélt és a börtönőr, amiért fogva tart. Az, hogy az életedben a bankrablásodat 10 év börtönben üldögélés követte, az ugyanúgy determinált.

jún. 13. 18:25
 28/52 2*Sü ***** válasza:
90%

#13 > Szerencsére nem mond ki semmi ilyesmit,

Az egyidejűség relativitásából pedig ez következik. Én vagyok valahol és valamikor. Van egy másik megfigyelőnek egy pillanat, ami számomra egyidejű, de más helyen van. A másik megfigyelő ezen pillanatához képest viszont az, ami nekem jelenidejű – sőt a közeljövőhöz tartozik –, az már a múlt része, és ha a múlt nem változtatható meg, és a világ objektív, akkor bizony ebből következik az, hogy az, nem változtatható meg az, ami nekem még a jelen, vagy a közeljövő.

~ ~ ~

#15 > A kvantumelmélet meg az ellenkezőjét mondja ki.

A kvantumfizika csak annyit mond ki, hogy vannak olyan események, amik nem az előző állapot függvényei. Hogy elbomlik-e egy instabil izotóp egyetlen egy atomja, azt nem fogom tudni előre jelezni, akkor sem, ha az adott atomnak és környezetének minden tulajdonságát végtelen pontossággal ismerném, mert az elbomlása nem a jelen állapot függvénye. (Az más tészta, hogy amúgy nem is ismerhetem a rendszer minden tulajdonságát tetszőleges pontossággal, de ez itt most részletkérdés.)

A kvantumfizika tehát csak és kizárólag a kauzális determináltságot cáfolja, más természetű determináltságot nem.

jún. 13. 18:33
 29/52 A kérdező kommentje:

#2*Sü

Most eszembe jutott, hogy életemben egyszer beszéltem egy coach-al, amikor nagyon el voltam keseredve, a volt barátnőmmel való szakítás miatt.

Furcsa volt, hogy ő mondta ki a determinizmust, amikor arról kezdtem el beszélni, hogy bárcsak másképp cselekedtem volna.

A coach szerint nem tudtam volna másképp cselekedni. Vagyis determinálva volt a viselkedésem is.

Mikor kiírtam ezt a kérdést, nem is volt eszembe, hogy annak idején bizony beszéltem egy bölcs coach-al.

jún. 13. 18:49
 30/52 anonim ***** válasza:
63%

"Ha Einstein relativitáselmélete kimondja, hogy teljesen determinált univerzumban elünk"

DE NEM MONDJA KI, ezért a kérdésed hülyeség, amit állítasz, az NEM IGAZ, ilyen nincs benne!

jún. 13. 19:56
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!