Orvostudomány, tudomány szempontjából: melyik sport (és abból mennyi) az, ami már nagyjából elegendő, de még nem árt? Ami nagyjából hasonlít az ősi "fizikai munka" áldásos hatásaira?
Direkt ebbe a kategóriába írom, mert a sport kategóriában levők kicsit elfogultak lehetnek, mert nekik a sport elsősorban hobbi, az egészség kategóriában meg talán nem jó szemszögből közelítenék meg.
Én jelenleg futok, de ez ízületi és szívkárosodásokkal kecsegtet.
Mi az, ami elegendő és nem árt? Van manapság ilyen? Lehet manapság egészségesebben élni, kevésbé károsan?
"Van a szív-érrendszerre előnyösen ható edzettség (az úszás kiváló rá)"
Hogyan éred el a max pulzusod 75-85%-át néhányszor pár percre úszással?
Én jó, ha a 65-öt elérem gyorsúszással, háton már az 50%-nál vagyok. A mell nekem nem megy, azt nem tudom.
Értsd meg, hogy bizonyos edzettség után a pulzus kevésbé megy fel, de attól még ugyanaz a gyakorlat egészséges a szív-érrendszerre. Aki például elkezd futni eleinte liheg, majd idővel szinte semmi lihegés és a pulzus is alacsonyabbra megy fel, de ez nem von le a futás egészségre hasznos tulajdonságából. Így okés?
Jó volt a szkanderes vidi? :)
Nem tudom, okés-e. Nekem bizonyos sportok esetén világéletemben nem ment fel a pulzusom, de ezek világéletemben NEM fejlesztették az állóképességemet (amikor ezeket csináltam, 3 emelet után inteni tudtam az ott levőknek, mert a 'szia' se ment) és a jóleső fáradtságot se hozták el. Amelyikektől felment, azoktól mindigis felment, amikor gyakran csináltam, akkor is, csak akkoriban a harmadikon egy sziát azért még tudtam mondani.
Nekem ennyi a tapasztalatom erről.
Majd megnézem a videókat tanulás után, a boulder termesbe néztem bele és nekem az tetszett, ahogy mászik. Láttam profikat a teremben, de ennyire profikat nem.
Jó okés. Kicsit összeszedve így néznek ki. És mindegyik másra jó és másra való.
1. - aerob edzés (kardio edzés) futás, úszás, stb.
Ez nem ad nagy izomerőt általában, és nem is arra használják. Jó viszont a szív-érrendszer egészségi állapotához.
2. - súlyzózás, erőemelés, bodybuilding, fekvőtámasz, és más izomerő edzések.
Ez nem ad állóképességet se szív-érrendszeri egészséget sem. De ad izomerőt.
Semmi értelme összekeverni.
- A légszaporaság és pulzus is megint más. Bárminél jelentkezhet de főként kezdőknél. Az edzettséggel alábbhagy és beáll egy alacsonyabb szintre természetesen. Tehát a cél egyiknél sem a magas pulzus, mert minden edzéstípusnál hozzászokik a szervezet és a pulzus alacsonyabb lesz. Szóval hagyd ezt a pulzust. Aki régóta fut már nem liheg annyira. Aki régóta erőemel az sem liheg annyira. Nem a pulzus a cél. A magas pulzus csak egy kezdőnél számít mint alap mérce, semmi más. Talán valahol azt írták, hogy ez mindig fontos, de az edzett szervezetnél már más.
Jajjj.....
Ezeket mindenki tudja, hol írtam én mást????
Akkor írom úgy, hogy 1 óra stepper vagy 1 óra úszás után:
1. nincs semmiféle jól eső fáradtságom, tehát olyan érzés, mintha a kanapéban ültem volna,
2. amikor rendszeresen csinálom, nem javul az állóképességem
Amikor rendszeresen futok, akkor:
1. Van jóleső fáradtság utána
2. Javul az állóképességem és a harmadikon nem mondja mindenki, hogy menjek orvoshoz, ha megszólalni se tudok (megtörtént eset, mondták pár éve, nagyon sokan).
Ja. Ez a lépcsőzőgép nagyon kis mozdulatokat ad, nyilván kevés hatást lehet tőle várni. A reklámban persze a mindennél jobbnak fogják mutatni. :) Az úszás is más, de az jó amúgy. Ha neked a futás jön be, hát csináld azt. Én is órákig elúszkálok. :)
Egy lehetőség még a futógép - talán még nem volt. És van ívelt paddal is.
Megnéztem a videókat.
Nem semmi szabadkézzel diót törni. Mennyire vághatta el a kezét?
A szkanderben.. Háát a felfújt izom mégsem számít annyit. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!