Orvostudomány, tudomány szempontjából: melyik sport (és abból mennyi) az, ami már nagyjából elegendő, de még nem árt? Ami nagyjából hasonlít az ősi "fizikai munka" áldásos hatásaira?
Direkt ebbe a kategóriába írom, mert a sport kategóriában levők kicsit elfogultak lehetnek, mert nekik a sport elsősorban hobbi, az egészség kategóriában meg talán nem jó szemszögből közelítenék meg.
Én jelenleg futok, de ez ízületi és szívkárosodásokkal kecsegtet.
Mi az, ami elegendő és nem árt? Van manapság ilyen? Lehet manapság egészségesebben élni, kevésbé károsan?
Magyarán tehát nem a futással van baj, hanem a túlzásba vitellel? De akkor miért a futás van most úgy beállítva, mintha a futás lenne a káros?
Ennyi erővel a sétálás is káros, hiszen ha túlzásba viszed, és rossz terepen sétálgatsz túl sokáig, akkor attól is károsodik a tested.
Nem tudom, hogy mi az, ami túl kevés és túl sok.
Nekem az úszás olyan, hogy mondjuk úszom 1 órát, 60%-ban gyors, 40%-ban hát úszásnemben, de rég voltam, az izmaim elfáradnak, ha heti 1-2-szer, akkor már nem, de az egész szervezetemnek semmi az egész, még simán tudnék kardiózni mellette és kvázi igénylem is.
A futástól érzem a jóleső fáradtságot és ha rendszeresen futok, akkor javul az állóképességem, is pl emelkedőkön felfelé vagy lépcsőzés esetén érezhetően. De a heti 1,5-2 óra még nem elegendő ehhez a hatáshoz nálam.
Na a séta az, amit nem tartok még csak testmozgásnak sem. Még egy 70 éves esetében is azt mondom, hogy menjen valami (korosztályának szóló) csoportos tornára, úszni, kertészkedjen vagy bicajozzon (ez az esés veszélye miatt nem tudom, mennyire ajánlható nekik), de a séta, na az semmi. Nulla. Kivéve egy teljesítménytúra hegyre fel, hegyről le, hegyre fel, 15-20 km, minimum 500 méter szinttel, de inkább jóval többel.
Én még a stepperen is, amin, ha nem lassultam le, 130-as pulzust értem el (kb. közel a max 70%-a nekem), azt tapasztaltam, hogy nem jött a jól eső fáradtság érzése és hónapok alatt sem igazán javult az állóképességem. Igazából nem is javult érezhetően. Futástól vagy futópadon felfelé gyaloglástól már igen.
Az ősember is egész álló nap mozgott (jó, sétált IS(!), de azt egész nap), a földművelés, állattartás kezdete óta is egész álló nap mozgott mindkét nem. Ehhez képest heti mondjuk 3 órányi mozgás semmi, egy nagy nulla. Hajlanék az intenzívebb sportok és a több sport irányába, de azokról meg hobbi szinten is olvasni, hogy árt, ízületeknek (nemcsak térd), szívnek.
"De akkor miért a futás van most úgy beállítva, mintha a futás lenne a káros?"
Talán túl olcsó a sportszer gyártóknak. :D
Kérdező még ott a biciklizés is, de a piros lámpa lestoppolja a folyamatos mozgást, szóval ahhoz meg ki kell nézni megfelelő útvonalat is, meg kell bringa...
12
Nagyon sokan futnak a maximális pulzusuk 80-85%-án, ez már tudtommal igenis nagyon káros és nemcsak savasodás meg mit tudom én mi, hanem a szívre is.
Ezen kívül az ütődések miatt a gerincre, csigolyákra, sarokra is káros lehet.
TappancsMancs
A bicajozás is egyoldalú. Meg nem eléggé intenzív, így időben több kell belőle azonos hatáshoz.
Amúgy nekem azt nem mindig bírja a térdem és a combizmom sem (utóbbiban valami sérülés lehet).
De nem rólam szól a kérdés, így annyi a véleményem, hogy egyoldalú és túl laza. :)
Meg míg egy nagyvárosban elmész futni a parkba puha pályára és szmogmentesen, 5 kör 10 km mondjuk a Városligeti körön példának okáért, addig bicajozni hol tudsz? Több idő kijutni, de hova is...? Szóval időhiányos rohanó tipikus embernek bonyolultabb.
Esetleg azzal menni melóba, de véleményem szerint megintcsak a kevés kategóriába esik, kivéve, ha legalább 15-20 km-re van a melóhey.
"Nagyon sokan futnak a maximális pulzusuk 80-85%-án, ez már tudtommal igenis nagyon káros és nemcsak savasodás meg mit tudom én mi, hanem a szívre is."
És még mindig arról van szó, hogy nem a futás a káros, hanem a szakszerűtlenül kivitelezett, túlzásba vitt futás lehet káros. Nem is értem, hogyan lehet doppingszerek nélkül túlzásba vinni a futást. Ha túl gyorsan futok, akkor hamar kifáradok, kifulladok, és nem tudok tovább gyorsan futni, sőt még futni sem igazán, legfeljebb kocogni, vagy sétálni.
Neked hogyan sikerül túlzásba vinned a futást? Oké, a rossz terepviszonyok, de nem hegyi futást kell tervezni tökön-babon át, már egy sima erdei gyalogösvény sem szabadna, hogy problémát okozzon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!