Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Orvostudomány, tudomány...

Orvostudomány, tudomány szempontjából: melyik sport (és abból mennyi) az, ami már nagyjából elegendő, de még nem árt? Ami nagyjából hasonlít az ősi "fizikai munka" áldásos hatásaira?

Figyelt kérdés

Direkt ebbe a kategóriába írom, mert a sport kategóriában levők kicsit elfogultak lehetnek, mert nekik a sport elsősorban hobbi, az egészség kategóriában meg talán nem jó szemszögből közelítenék meg.

Én jelenleg futok, de ez ízületi és szívkárosodásokkal kecsegtet.

Mi az, ami elegendő és nem árt? Van manapság ilyen? Lehet manapság egészségesebben élni, kevésbé károsan?

2022. máj. 22. 11:43
1 2 3 4 5 6
 21/59 anonim ***** válasza:
76%

Az állóképesség nem (csak) a pulzustól függ. Attól, hogy nem hajtod ki magad mint a liba, és nem emeled a pulzusod 120-ra, az állóképességed még nőni fog.

Ha egész nap reggel 8-tól este 8-ig csak kocognál (lassanként hozzászoktatva ehhez a szervezeted), olyan állóképességed lenne, hogy hetedhét országból csodájára járnának, miközben 80-90 fölé sosem emelkedne a pulzusod.

2022. máj. 22. 15:04
 22/59 A kérdező kommentje:
Nem jelzett a szervezetem levegőhiánnyal, fájdalmakkal vagy szédüléssel, semmivel sem. Pedig nem doppingolok, sőt, koffeint sem fogyasztok.
2022. máj. 22. 15:04
 23/59 anonim ***** válasza:
100%
Hát akkor jelentkezz az idei maratonra vagy balatonátúszásra, ilyen adottságokkal van esélyed megnyerni :)
2022. máj. 22. 15:05
 24/59 A kérdező kommentje:

Amúgy kifejezetten rossz az állóképességem. Én pont ezért tartom fontosnak növelni. Csak enyhe sport nem növeli, ez tapasztalat.

Nekem akkor kezdett el növekedni, amikor a max pulzus kb. 80%-áig elmentem. Tudom, hogy ez hosszabb távon baromira nem egészséges, de eleinte nem is hosszabb távon történt ez.

Most végre meg tudok szólalni lépcsőzés után és erre nem kell várni 2 percet.

De pl 1 óra gyorsúszás nekem tényleg annyi, mintha a kanapéban ülnék 1 órát.

2022. máj. 22. 15:10
 25/59 anonim ***** válasza:
68%
Tehát úszol két órát anélkül hogy elfáradnál vagy lihegni kezdenél, de az állóképességed kifejezetten rossz?? Némi zavart érzek az erőben. Ennyivel már az emberek kb. 95%-ánál jobb az állóképességed, mi olyan nagyon rossz azon?
2022. máj. 22. 15:29
 26/59 A kérdező kommentje:

Az úszás nagyon enyhe sport....

Lépcsőzésnél ezren mondták már, hogy menjek orvoshoz, de az úszás alig erősebb a sétánál. Sőt, a hátúszás nem is az. Azért is tartom kicsit időpazarlásnak, otthon fél óra alatt megvan ugyanennyi izomerősítés.

De amúgy miért is erről beszélünk?

2022. máj. 22. 15:32
 27/59 anonim ***** válasza:
100%

"Az úszás nagyon enyhe sport...."

Az úszás az egyik legmegterhelőbb sport. Nonstop kavargatni azt a nehéz, sűrű vizet magad körül... Én futni képes vagyok akár egy-két órát is (na jó, kocogni), de örülök ha 20-30 percet tudok egyhuzamban úszni (leginkább mell, kényelmes tempóban). Sok múlik a technikán, és nekem az biztosan rossz, de ha jó lenne, akkor is csak annyi lenne a különbség, hogy nagyobb távot tudnék megtenni ez alatt a 20-30 perc alatt, de ugyanúgy kifáradnék.

2022. máj. 22. 15:40
 28/59 TappancsMancs ***** válasza:
100%

"Nagyon sokan futnak a maximális pulzusuk 80-85%-án, ez már tudtommal igenis nagyon káros és nemcsak savasodás meg mit tudom én mi, hanem a szívre is."

Mint tudjuk az egészség kevés nyereséget hoz :) Fizetett cikkekből meg van bőven. :) Ha nincs valakinek kimondottan valami baja, akkor futhat és sportolhat és az egészséges, nem kell bedőlni mindennek, hogy hú de veszélyes a sportolás... és féljél tőle...

"Ezen kívül az ütődések miatt a gerincre, csigolyákra, sarokra is káros lehet."

Na jó de a szellőtől is óvni valakit... annak semmi értelme. A lényeg a fokozatosság, nyilván nem kell egyből túlterhelni a szervezetet. Fokozatosan. A napi fél óra egy pár év alatt észrevétlenül megy át egy órába vagy még többre is. A szervezet meg hozzászokik az igénybevételhez, de a sport elve ilyen. Ha nincs mozgás az egészségtelenebb. Kérdező a túlzásokat kerüld el, ne értsd ezeket egyből szélsőségesen és nem is úgy kellene sportolni. Főként elkezdeni nem úgy.

"A bicajozás is egyoldalú. Meg nem eléggé intenzív, így időben több kell belőle azonos hatáshoz. Amúgy nekem azt nem mindig bírja a térdem és a combizmom sem (utóbbiban valami sérülés lehet). De nem rólam szól a kérdés, így annyi a véleményem, hogy egyoldalú és túl laza."

Egyoldalú, de ha valakinek bejön akkor egy lehetőség. Az intenzitása meg már más kérdés, a kettőt nem keverném, az intenzitás az fokozat kérdése, lehet azt nagyon intenzíven is csinálni, csak többnyire kirándulós tekerésekkel bringáznak. Az intenzív országúti kerékpározás már eléggé erős, és nagy megterhelés is. Combot is azért fejleszt.

"addig bicajozni hol tudsz? Több idő kijutni, de hova is...?"

Erre jó a szobabringa. Az minidig ott van, nincs eső, szél, mínuszok és kánikula. Lehet állítani fokozatokat az exra nehézig. Jó megoldás lehet.

"Amúgy kifejezetten rossz az állóképességem. Én pont ezért tartom fontosnak növelni. Csak enyhe sport nem növeli, ez tapasztalat."

Nézz olyat ami növeli és neked megfelel, de az szinte bármi lehet. Nézd meg mit akarsz, mi tetszik és csináld azt. Nyilván ésszel, kellő fokozatossággal és okés lesz. De badizástól nem fogsz jobban futni, úszás már rásegít. Érted.

Ha csak egészség a cél ahhoz nem kell olyan sok (lásd mint előbb). Ha futó állóképességet akarsz, akkor ahhoz futni kell, nincs mese. Van némi kereszt hatásuk, de korlátozottan azért.

"Nekem akkor kezdett el növekedni, amikor a max pulzus kb. 80%-áig elmentem. Tudom, hogy ez hosszabb távon baromira nem egészséges, de eleinte nem is hosszabb távon történt ez."

A szervezet nem így működik, nem olyan mint egy gép. Ha edződik, akkor kisebb pulzussal teljesíti ugyanazt mint korábban magas pulzussal. Lehet, hogy csak tovább kellett volna csinálnod és a pulzus beáll az edzettségi szintnek megfelelően. És nem kell a végtelenségig növelni a sportot. Ha már napi 1 órát futsz, az bőven elég akkor is, ha már nagyon megszoktad és kevésnek tűnik.

"De pl 1 óra gyorsúszás nekem tényleg annyi, mintha a kanapéban ülnék 1 órát."

Őszintén szólva nem is nagyon érteni mit akarsz. Az is baj ha felmegy a pulzus, az is ha nem megy fel. Nincs olyan, hogy laza sport, csak laza sportolás van.

Vannak akik mindenfélét csinálnak, hogy az állóképesség széles körű legyen, de az meg több idő és sokaknak nem célja.

futópad, szobabicikli, evezőgép és társai, futás, úszás, négyütemű fekvőtámasz, ugrókötelezés (nagyon kemény!), biciklizés, sífutás ...

"Az úszás nagyon enyhe sport...."

Ez becsapós. Közben pont a nagy energia felhasználásúak közé tartozik. Az országúti biciklizés is.

Csinálj négyütemű fekvőtámaszt vagy ugrókötelezést, az keményebb mint hiszik. :) Na abból menjen egy óra. :)

2022. máj. 22. 16:04
 29/59 anonim ***** válasza:
76%
Egyáltalán, mi az, hogy max pulzus? Mennyi valakinek a maximum pulzusa? Honnan tudod, hogy a tiéd mennyi? Ez az egész pulzushistória csak fölösleges rágódás, menj, szaladj ahogy jólesik, ameddig jólesik, és kész. Túl sokat agyalsz ilyen max pulzus hülyeségeken, meg káros meg mittudomén. Elveszel a részletekben, nem ez a lényege a futásnak, hogy a max pulzusod hány százalékával meddig szaladsz meg meddig nem. Hanem az, hogy kellemesen mozogj jó levegőn igény szerint, napi kb egy óra hosszat, a többi csak üres rizsa és okoskodás meg bűvészkedés a számokkal.
2022. máj. 22. 16:12
 30/59 A kérdező kommentje:

"Őszintén szólva nem is nagyon érteni mit akarsz. Az is baj ha felmegy a pulzus, az is ha nem megy fel."

Pont ez a dilemmám szülte a kérdést.

Ha nem megy fel eléggé, akkor nem feltétlen ad több állóképességet (én tapasztaltam olyat, hogy nem) és jóleső fáradtságot sem. Ha nagyon felmegy, az káros hatású lehet.

Igazából ezért nem tudom, hogyan kellene pótolni azt a mozgásmennyiséget és intenzitást, ami a napunk természetes része kellene, hogy legyen.

Ha visszamennénk az ősidőkbe, vadászni, gyűjtögetni, "főzni", "ruhát" készíteni, kezdetleges szerszámokkal bíbelődni, az biztosan egészséges lenne, főleg, ha valahonnan teremtődne védőoltás és antibiotikum is. Viszont mivel ugye erre nincs lehetőség, fennáll a kérdés.

2022. máj. 22. 17:02
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!