Miért merül fel egyáltalán, hogy létezik időutazás?
Ez a világ álljon egy X(t} halmazból, ennek a halmaznak az elemeit akárhogy képezhetjük, csak van egy szabály, bijektív a valóság elemeivel. Ennek a halmaznak eleme vagyok én is, ebben az időben, mondjuk I(t), én is egy halmaz vagyok, mindenféle tulajdonsággal.
Ha én t=0 idöbe tudok utazni t nem egyenlő 0 idöböl, akkor I(t), tehát a mostani jelen énem már a múltban is ott volt X(0)-van.
Sőt nem csak jelen voltam, a múltbéli jelen énem jövője egyértelműen definiálva lenne, mert az az a jelenbéli énem múltja is.
Akkor mi értelme egyáltalán időben utazni?
Plusz ha a X(0)-nak már eleme I(t), de X(0-epszilon)-nak nem, bármilyen epszilon>0-ra, az nem mond ellent mindennek, amit a fizikárol alapból tudunk?
Próbáljuk meg, Maci, mert úgy látom, hogy tudsz gondolkodni, csak valahogy nem jött össze. Nem idegesíteni akarlak, hanem tisztázni a dolgokat.
Szerintem leragadtál pár olyan gondolatnál, ami nem igaz, és sehogy se tudsz túllépni rajta.
"az ő ideje lassabb, azaz a "változás" az őt alkotó részecskéknél nem 1, hanem mondjuk 2 planck-idő egység alatt megy végbe!"
De ebben az esetben 𝐜𝐬𝐚𝐤 kétszeres, háromszoros, stb. sebességgel öregedhetne. Erről pedig szó nincs!
Pl. aki repülővel utazik, az évek alatt néhány másodperccel kevesebbet fog öregedni. Érted?
Évek alatt - másodpercek.
"Semmi sem követeli meg, hogy egy planck-időegység alatt MINDEN részecske változzon valamelyest!"
Na, ez meg miféle gondolkodás?
Az idő nem folyamatosan telik (mármint nem minden egységben ugrik egyet), hanem időnként telik, időnként meg nem?
Időnként nekem telik, időnként meg neked? És nekem eltelik 100 egység idő, meg neked is, és utána még nekem eltelik 1 másik egység, amíg te befagysz?
Ezt ugye te sem gondolod komolyan? Ha így lenne, nagyon gyorsan észrevennénk.
De képzelj el egy másik példát: mondjuk te laksz a földszinten, a barátod a fejed fölött. A gravitáció különbsége miatt mondjuk 1 év múlva pont egy Planck-idővel fog eltérni az órátok.
Na, szerinted mikor "ugrott be" az az egy szál Planck-idő az év alatt?
(Spoiler: semikor, mert az kimérhető lett volna. Az idő változása ebben az esetben egyenletes.)
"pont ezek alapján definiálták magát a planck időt!"
Nem egészen. Ez a létező legkisebb időegység. De ez nem kvantum! Tetszőleges nagyobb időegység létezik, nem csak ennek a többszöröse.
Amúgy a Planck-súly szerinted mekkora? Minek van Planck-súlya?
"Az egyik planck-időpillanatban van egyféle állapota az univerzumban aztán hopp "lépünk egyet", mondjuk"
Szerintem ezt nem érted: 𝐧𝐢𝐧𝐜𝐬𝐞𝐧 olyan a világunkban, hogy "Az egyik planck-időpillanat".
Nincs ilyen.
Érthető?
Ha egy helyen nézed, ott van ilyen. Ha egy másik helyen nézed, ott is van ilyen.
De a kettő 𝐧𝐞𝐦 𝐞𝐠𝐲𝐞𝐳𝐢𝐤 𝐦𝐞𝐠!
Lent a telked példáján megpróbálom elmagyarázni.
"Ha az én kertem sík meg a szomszédé is de együtt már nem, akkor az enyém se volt sík soha!"
Hányas voltál geometriából?
A telked közepén lerakunk egy vízmértéket. Akkor az ott vízszintes, kutya kötelessége!
Arra ráteszünk egy lézeres szintmérőt. Azzal pedig egy talajgyalut vezérlünk.
Olyan sima lesz a telked, mint egy kártyalap! És még vízszintes is.
Ugyanezt eljátsszuk a szomszédnál is, pár km-rel odébb.
Az ő telke is ugyanilyen sima lesz, 𝐝𝐞 a két telek között lesz egy kis szög. Erre mondom azt, hogy a vízszintes neked és neki nem egyezik meg! Csak akkor egyezne meg, ha egy helyen állnátok.
Na, az idő 𝐩𝐨𝐧𝐭 𝐮𝐠𝐲𝐚𝐧𝐢𝐠𝐲 𝐯𝐢𝐬𝐞𝐥𝐤𝐞𝐝𝐢𝐤! Mivel a világunkban a téridő nem sík, hanem görbült.
"Vagy ha igen? hol a határ, amíg sík és ahonnan nem? Ha van ilyen határ hol van? És mért pont ott?"
Na, 𝐞𝐳 𝐚𝐳! Végre kezded érteni!
A határ attól függ, hogy mekkora hibát engedünk meg! Fél perc eltérést észreveszel két sík között? Nem. De műszerrel kimérhető.
És egy fokot? Hát... ha elég nagyok a síkok, talán.
10 fokot már tuti észreveszel.
Ugyanígy megy az idő eltérése is.
Na, Maci... úgy látom, ez neked sok volt.
De azért jobban örültem volna, ha lett volna annyi gerinc benned, hogy idejössz, és ezt megmondod.
Amúgy meg nem kell szégyenkezned, mert tényleg nehéz dolog megemészteni azt, hogy nincsen abszolút idő. Talán még nehezebb, mint annak idején azt, hogy a Föld gömbölyű, és mégsem potyognak le róla azok, akik fejen állnak a túloldalon.
Ráadásul utóbbiról legalább megnézhetsz egy fényképet, de a görbült időt igencsak nehéz szemléltetni.
Sajnos mégis ez az igazság.
Nem tudom mire gondolsz. Elmondtam a véleményem, és ezen a beírásaid sem változtatnak/változtattak. Te változatlanul nem tudod elfogadni hogy számomra a jelen a változások folyamatából kiragadott egyetlen olyan 0 (!) hosszúságú időpillanat az amelyik épp az adott pillanatban jellemző az univerzumra. Elmondtam többször én úgy vélem hogy ha egy filmként tekintünk az univerzum eseményeire akkor legyen az az adott filmkocka a jelen ami épp a "lejátszóban van". Engem marhára nem érdekel, hogy ezt egy ember így, egy másik meg úgy (még ha oly kismértékben is eltérő módon, de valóban másképp látja) láthatja. Arról nem is beszélve hogy ez az egész planck dolog csak egy "megállapodás" mert ugyan senki nem tudott jobbat javasolni mondani. Így innentől ez a vita - nem csak szerintem - de teljesen felesleges és értelmetlen. Én azt mondom JELEN az ami az adott pillanatban az univerzumot jellemzi. Te azt mondod ilyenfajta jelen nem létezik. De hogy ennek az egésznek mi köze a gerincünkhöz ... Neked legyen mondva de azért mérget ne vegyél rá, hogy pont úgy lenne minden ahogyan Te képzeled .... Peace!
maci
Nem, Maci: te azt nem érted, hogy ez az embertől független.
Nem az "ember látja".
Az idő alapvetően különbözik az egyik ponton és a másik ponton. Ezért NINCSEN olyan, hogy "az univerzum pillanatnyi ideje".
Mint ahogy olyan sincs, hogy "az egész Földön egyforma vízszintes".
Ha te ragaszkodsz az abszolút időhöz, az majdnem akkora butaság, mintha a lapos Földhöz ragaszkodnál.
Inkább fogadd el, hogy nem értesz hozzá, az becsületesebb.
Én egyfolytában ezt ugatom, hogy nem a megfigyelőtől, azaz nem az embertől függ! Most komolyan, olvass már vissza!
De akkor kérlek, MOST, ITT definiáld nekem a Planck-időt légyszíves!
"A Plack-idő az idő természetes egysége, amit Max Planck javasolt, jele tP. Bár nem vehetjük a Planck-időt egyszerűen az idő kvantumának, ennél rövidebb időtartam alatt nincs értelme összehasonlítani az Univerzum két egymást követő állapotát."
Wikipeda.
Mint olvashatod te is: NEM VEHETŐ időkvantumnak.
Amit pedig az univerzum állapotáról írtak, az is kicsit félrevezető: ugyanis egymástól messze levő helyek idejét nem tudod összehasonlítani.
De te meg azt áruld el, hogy megértetted, amit a telkedről írtam?
Érted, hogy miért lesz egy szög a két telek között?
A telekről ... azt írtad (kérdezted), vehetem-e síknak. Nos, NEM vehetem síknak! Azt is leírtam, hogy miért. Onnantól viszont dől az egész okfejtésed a telekről.
A definíció utolsó mondatrészét kiemelném:
" ... nincs értelme összehasonlítani az Univerzum két egymást követő állapotát."
Kicsit szűkebben: " ...Univerzum két egymást követő állapotát ..."
még szűkebben : " egymást követő állapotát "
azaz a történések nem mások, mint "egymást követő állapotok" ....
Én pedig - ezredszerre is leírom - az éppen aktuális "állapotot" nevezem JELEN-nek. És pont.... nem kell ragozni. És ezredszerre is leírom a megfigyelőktől függetlenül, azaz tényleg nem függ embertől (és persze semmi/senki mástól sem !)
"NEM vehetem síknak! Azt is leírtam, hogy miért."
Tehát akkor szerinted egy lézerfény NEM egyenesen megy?
Értem.
Még egyszer: a telkedet úgy gyártjuk le, ahogy írtam. Isten bizony sík lesz, mint egy kártyalap. Mit nem lehet ezen érteni?
A kérdés csak az, hogy mekkora telket lehet így készíteni, ami még végig vízszintes. Azt mutattam meg, hogy ha készítesz két elég nagy telket így egymás mellett a Földön, akkor bizony lesz köztük egy törés.
De rendben: HA tudsz mutatni nekem egy olyan egyenest, ami VÉGIG vízszintes mindenhol az egész Földön - AKKOR elhiszem neked azt is, hogy az idő ugyanúgy megy, mindenütt az egész világunkban.
" egymást követő állapotát "
Mondom: nem szégyen, hogy ha nem érted a relativitást.
Igazából elég kevesen értik, én sem tökéletesen.
Einstein is sokáig vitában volt a fél tudóstársadalommal, míg végre megértették, pedig ők tudósok voltak.
De ha már nem érted, legalább az alapjelenségeket megtanulhatnád belőle.
Tényleg képtelen vagy felfogni, hogy a téridő GÖRBÜLT? Nem csak a tér, hanem az idő is!
És ezért - ahogy nem tudsz mutatni egy globális vízszintest a Földön - UGYANÍGY nem tudsz mutatni egy egységes időt a világban.
Mondtam, hogy nem vitatkozom Veled. Ha szerinted a definícióban nem igaz az "egymást követő állapotok", akkor teljesen felesleges bármit is mondanom.
Ha pedig vízszintes valamit akarsz , akkor definiáld a vízszintes fogalmát. A sík elég egyértelműen megfogalmazható mérettől függetlenül, de a "vízszintes" teljesen más fogalom.
A lézerfény jelenlegi tudásunk szerint egyenesen terjed, illetve követi a tér görbületét.
Az idő meg számomra nem több egy fogalomnál, ami a változás kifejezéséhez szükséges, semmi egyéb, és nem egy olyan konkrét dolog, mint mondjuk a tér maga. De marha egyszerű a dolog, ugyanis az idő, ha nincs semmiféle anyag a tér adott részében, akkor ott abban a térrészben nem is értelmezhető.
"egymást követő állapotok"
Ezek léteznek. Csak nem egyformák.
Ezt kellene megértened. De lássuk:
"akkor definiáld a vízszintes fogalmát"
A gravitációra merőleges.
Mivel egyetlen pontról beszéltem, ezzel nem lehet probléma.
"Az idő meg számomra nem több egy fogalomnál, ami a változás kifejezéséhez szükséges, semmi egyéb, és nem egy olyan konkrét dolog, mint mondjuk a tér maga."
Pedig az.
De ha nem ismered, akkor miért akarsz véleményt mondani róla?
És főleg: miért nem hiszed el, amit a tudósok mondanak?
"az idő, ha nincs semmiféle anyag a tér adott részében, akkor ott abban a térrészben nem is értelmezhető"
Nem, ez téves.
Minden egyes pontban létezik egy téridő, ami konkrétan meghatározza, hogy ott hogyan viselkedik pl. az anyag vagy az energia. Energia mindig van a térben.
Ez pont olyan, mint hogy a Föld közelében minden egyes pontban létezik vízszintes, vagy mondjuk "lefelé" irány. Még akkor is, ha nincs ott anyag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!