Miért merül fel egyáltalán, hogy létezik időutazás?
Ez a világ álljon egy X(t} halmazból, ennek a halmaznak az elemeit akárhogy képezhetjük, csak van egy szabály, bijektív a valóság elemeivel. Ennek a halmaznak eleme vagyok én is, ebben az időben, mondjuk I(t), én is egy halmaz vagyok, mindenféle tulajdonsággal.
Ha én t=0 idöbe tudok utazni t nem egyenlő 0 idöböl, akkor I(t), tehát a mostani jelen énem már a múltban is ott volt X(0)-van.
Sőt nem csak jelen voltam, a múltbéli jelen énem jövője egyértelműen definiálva lenne, mert az az a jelenbéli énem múltja is.
Akkor mi értelme egyáltalán időben utazni?
Plusz ha a X(0)-nak már eleme I(t), de X(0-epszilon)-nak nem, bármilyen epszilon>0-ra, az nem mond ellent mindennek, amit a fizikárol alapból tudunk?
" az idő csak egy illúzió, teljesen rossz megközelítése a valóságnak"
Az idő a dolgok változását mérő absztrakciónk, aminél nincs jobb megoldás. Attól még em rossz, hogy ez is relatív.
A kérdező halmaz-gondolkodású következtetései sem cáfolják az időutazás lehetségességét, csupán azt mutatják, hogy az általunk jelenleg ismert univerzum kauzalitásába, amit jelenleg megtörhetetlen törvénynek ismerünk, nem fér bele.
Az, hogy egy paradoxonra ma nem tudjuk a megoldást, nem feltétlenül jelenti, hogy nincs is, illetve azt sem, hogy a paradoxon léte bizonyítja a vizsgált dolog, jelen esetben az időutazás nemlétét.
A kvantumfizikában tapasztalt párhuzamosan igaz létezési állapotok lehet az egyik kiút a paradoxonból. De lehet sok más megoldás is.
Ha van a paradoxonnak megoldása, az fogja megválaszolni a kérdést, hogy lehet-e időutazni illetve van-e értelme.
"Csak a jelen létezik"
Ez a gondolat abból a téves elképzelésből indul ki, hogy VAN abszolút idő.
PEDIG AZ NINCS.
Így az, amit te "jelennek" nevezel, az neked más, egy másik embernek, aki máshol van, vagy tőled különböző sebességgel megy.
Tehát NEM IGAZ, hogy csak egyetlen jelen létezik.
Nem, nem, fogd már fel!
Aki melletted elrohan, annak a jelene MÁS, mint tiéd - abban a pillanatban, amikor találkoztok, akkor abban a pontban közös a jelen, de sehol máshol!
Tehát 10 méterrel odébb már NEM közös a jelen!
Neki más jelene van, mint neked.
Mondom: csak abban az egyetlen pontban közös, ahol találkoztok.
Nézd meg a relativitáselméletet.
Bizony, az idő annyira létező dolog, mint a tér. Ugyanúgy koordináta-rendszerbe lehet préselni (hát persze a térhez hasonlóan NEM fix, lineárisba, mert szegénykék bizony torzulnak, hely- és sebességfüggőek, plusz csak viszonylagosak). És igen, van egy, az adott koordináta-tengely menti haladás.
Ma csak egy irányba, ugrás nélkül való haladás ismert, eltérő "sebességekkel", de a rendszer, amiben mindez modellezve, van, konkrétan a rel. elmélet és a kvantummechanika sem ZÁRJA ki az időutazás lehetőségét.
Az előre történő ugrásokat még a kauzalitás sem és egyáltalán nem biztos, hogy a kauzalitás nem sérthető (vagy kikerülhető, lásd szétváló párhuzamos valóságok).
Mint írtam is, a fennálló kauzalitás alapú paradoxonok talán csak ismereteink korlátosságából eredő, feloldható paradoxonok.
Nem, nem lehet ma kijelenteni, hogy az időutazás lehetetlen.
Maga az a "folyam", amiben ezek az időutazások ugrások lennének két pont közt, igenis létezik.
" ... Nem, nem, fogd már fel!
Aki melletted elrohan, annak a jelene MÁS, mint tiéd - abban a pillanatban, amikor találkoztok, akkor abban a pontban közös a jelen, de sehol máshol!"
Én ezt értem, de Te meg azt fogd fel hogy én ezt egy jelennek nevezem. Ha két ember lát leesni egy almát, és mondjuk az egyik beleharap a másik meg később felveszi, akkor láthatja hogy ugyanaz az alma, amibe bele lett harapva. Nevezd ahogy akarod, nekem ez akkor is egy jelen. Mondjuk Te magad is úgy mondod "közös", és nem azt mondod hogy megegyező ... hmmm hmmm.
De mondom, attól Te nyugodtan nevezheted másik különböző jelennek, számomra ez akkor sem lesz így. Fogadd ezt el, mert Te engem nem tudsz meggyőzni, én meg nem akarlak meggyőzni.
De egyszerű a történet. Az események zajlanak, Van aki az egyiknek részese és van aki a másiknak (mondjuk földrajzilag alaposan eltérő helyen tartózkodnak), ha történetesen dokumentálva lettek a dolgok, akkor az biza felidézhető, és eltérések csak a megfigyelések pontatlanságából adódnak (ki így, ki úgy emlékszik). De ettől függetlenül egy eseménysor van (illetve volt), csak "sok szálon fut a történet", és ilyenformán ez számomra tényleg egyetlen.
Wadmalac ...
" ...de a rendszer, amiben mindez modellezve, van, konkrétan a rel. elmélet és a kvantummechanika sem ZÁRJA ki az időutazás lehetőségét..."
De nem is bizonyítja, így ez teljesen a hipotézisek közé tartozó dolog. Ne keverjük ide!
"ezt egy jelennek nevezem. Ha két ember lát leesni egy almát, és mondjuk az egyik beleharap a másik meg később felveszi, akkor láthatja hogy ugyanaz az alma, amibe bele lett harapva."
Igaz.
De ez mitől lenne jelen? Köze nincs hozzá.
"Te nyugodtan nevezheted másik különböző jelennek, számomra ez akkor sem lesz így. Fogadd ezt el, mert Te engem nem tudsz meggyőzni"
Gratulálok!
Akkor mit keresel a tudományon?
Halvány lila fogalmad sincs a relativitásról?
El kell keserítselek: AZ AZ igazság.
Az igazság pedig az, hogy ami nekem jelen, az neked nem az.
Pl. én azt látom, hogy előttem és mögöttem 100 méterre van egy-egy kapcsoló, amit egyszerre bekapcsolok.
Te pedig, aki épp abban a pillanatban arra rohansz, azt látod, hogy a két kapcsoló között másodperces különbségek vannak.
És mindkettőnknek igaza van!
Mondom, egyetlen dologban tudunk megegyezni: amikor találkozunk, akkor a jelenünk közös: ott, abban a pontban.
Van még egy dolog, amiben szintén meg tudunk egyezni: ha valahol messzebb, EGY PONTBAN történik valami, annak a sorrendjét azonosnak látjuk.
De már sem az idő, sem a távolság nem fog megegyezni!
Ha pedig több pontot nézünk, akkor akár a sorrend is felcserélődhet: tehát ami szerintem az első esemény volt, az lehet szerinted a második.
Mégis mitől lenne ez ugyanaz a jelen?
Ugyanaz a világ, az igaz. Ugyanazok a tárgyak, az is igaz.
De az idők és a távolságok NEM ugyanazok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!