Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért merül fel egyáltalán,...

Miért merül fel egyáltalán, hogy létezik időutazás?

Figyelt kérdés

Ez a világ álljon egy X(t} halmazból, ennek a halmaznak az elemeit akárhogy képezhetjük, csak van egy szabály, bijektív a valóság elemeivel. Ennek a halmaznak eleme vagyok én is, ebben az időben, mondjuk I(t), én is egy halmaz vagyok, mindenféle tulajdonsággal.

Ha én t=0 idöbe tudok utazni t nem egyenlő 0 idöböl, akkor I(t), tehát a mostani jelen énem már a múltban is ott volt X(0)-van.

Sőt nem csak jelen voltam, a múltbéli jelen énem jövője egyértelműen definiálva lenne, mert az az a jelenbéli énem múltja is.

Akkor mi értelme egyáltalán időben utazni?

Plusz ha a X(0)-nak már eleme I(t), de X(0-epszilon)-nak nem, bármilyen epszilon>0-ra, az nem mond ellent mindennek, amit a fizikárol alapból tudunk?

2019. okt. 24. 19:52
1 2 3 4 5 6
 31/54 anonim ***** válasza:
Maci, várom a válaszodat.
2019. okt. 29. 00:50
 32/54 anonim ***** válasza:

Nem tudom még mire vársz választ. Eddig is értettem amit leírtál. A mi álláspontjaink nem fognak közeledni egymáshoz. Amit én állítok/gondolok a dologról, hogy az a "jelen", ami az adott pillanatban bárhol történik.

Mondjuk úgy, hogy adott két szomszédos planck-idő pillanat átmenete alatt megtörtént változások összessége, amit éppen megélünk. Én ezt nevezem jelennek. Te meg azt hogy egyes megfigyelők mindezt hogyan érzékelik. A két dolog nem azonos, és nyilván ennél fogva eltérés lehet két (vagy több) megfigyelő jelene között.

maci

2019. okt. 29. 13:53
 33/54 anonim ***** válasza:

"eltérés lehet két (vagy több) megfigyelő jelene között"

Tehát ha ez így van, akkor az is igaz, hogy nem egyetlen jelen létezik egy adott pillanatban.

Tehát akkor ebből az is következik, hogy nem csak "a jelen" létezik, hanem ugyanúgy valóságosan létezik a múlt és a jövő is.

Ez is stimmel?

2019. okt. 29. 14:01
 34/54 anonim ***** válasza:

Wadmalac. Ez nagyon nem olyan dolog, hogy ha nincs bizonyítva a hiánya de a megléte sem, akkor igenis lehetséges ...

Az én álláspontom az hogy a múlt mint olyan és a jövő mint olyan, csak egy-egy fogalom. Semmi több. Se a múlt se a jövő nem egy hely/helyszín, ahová el lehetne bárhogy is jutni. Az univerzum anyaga folytonosan változik. Egyik időpillanat (planc-idő pillanatok) követi a másikat. De jobbára az is "csak" egy fogalom. hiszen az örökös mozgásból adódóan a változás detektálható/látható/érzékelhető. de igazából csak az adott időpillanat állapota az ami létezik, és még akkor sem lesz ugyanaz, ha az univerzumot alkotó összes részecske (vagy akármi) tökéletesen ugyanabban az állapotban lenne ahogy már egyszer (bármikor) létezett. Azaz, hogy az egyik állapotból közvetlenül egy "későbbibe" vagy még elrugaszkodottabb elképzelések

szerint egy "korábbi állapotba" kerülne, szerintem nem lehetséges! Amúgy a Te értelmezésedben a sárkányok is létezhetnek, hiszen objektív értelemben nem cáfolták és nem bizonyították a létezésüket.

2019. okt. 29. 14:06
 35/54 anonim ***** válasza:

Nem! Ez már nem stimmel!

Van az univerzum. Ebben van rengeteg - de mindenképp véges - alkotó részecske. Ezeknek az adott időpillanatban van EGY állapotuk és helyzetük. Egy Planc-időegység alatt ez az állapot valamennyit változik. Az egymást követő állapotokat akár sorszámozhatjuk is! Az ősrobbanással kezdtük az 1. állapottal, és azóta is szépen növekszik ez a számláló. Minden egyes állapot, ami sorszámot kapott megfelelt egy-egy "Jelen"-nek, de csak a bekövetkezésekor, azaz a saját időpillanatában! Most mondjuk tartunk a 2*10^2323456247 . állapotban, ami másodpercenként növekszik akármennyivel (Az említett érték hasraütés-szerű, mert lényegtelen a konkrét értéke, de ki is számolható, de én biztosan nem fogom kiszámolni). Aztán, hogy ezt az állapotot, Amit éppen jelennek nevezzük, egyes megfigyelők HOGYAN _érzékelik_ az egy teljesen más kérdés!

maci

2019. okt. 29. 14:32
 36/54 anonim ***** válasza:

"Ezeknek az adott időpillanatban van EGY állapotuk és helyzetük."

Na, itt kezdődik a tévedésed.

Mint már említettem: NINCSEN abszolút idő!

Semmilyen módon NEM mondhatod azt, hogy a TE jelened ugyanaz lenne, mint egy MÁSIK jelen!

Csak és kizárólag akkor, ha egy pontban vagytok mindketten.

"Egy Planc-időegység alatt ez az állapot valamennyit változik."

Ez sincs így.

A világunk nem digitális, tehát nem úgy néz ki, hogy minden Planck-időegység után jön a következő.

A Planck-idő csak annyit jelent, hogy annál kisebb időegység nem létezik.

"Most mondjuk tartunk a 2*10^2323456247 . állapotban, ami másodpercenként növekszik akármennyivel"

EZ SEM STIMMEL!

Ugyanis nem mindenki "tart itt".

Az idő mindenkinek különbözőképpen telik. Ismered remélem az ikerparadoxont: ott az egyik iker évekkel lehet fiatalabb a másiknál.

Neki annyival KEVESEBB idő telt el!

Próbálok egy hasonlatot mondani, talán azzal érthetőbb lesz.

Vegyük a Földet, van rajta egy kiskerted. 10 km2 a területe.

Veheted síknak?

Mondjuk rá, hogy igen.

Mellette a szomszéd kiskertje, ugyanekkora.

Veheted azt is síknak?

Tegyük fel, hogy igen.

A kettő együtt is sík?

Na, az már NEM!

A kettő között lehet egy fél perc eltérés!

Jó, semmi gond, ez nem sok. Gyaluljuk le mindkettőt ennyivel, csináljunk egy közös síkot belőle.

No de ott van a 2 másik szomszéd!

Ha ugyanezt megcsináljuk velük, és nekik is lesz egy közös telkük, akkor 2 nagy telek között most már 1 perc az eltérés!

És ilyen módon, ha a Földön levő összes síkot megpróbálod egy közös síkba hozni, sehogy se fog sikerülni!

Ráadásul most még csak azokról beszéltem, amelyek a gazdáik szerint is vízszintes síkok.

Szó nem volt még azokról, amelyek vízszintesek ugyan, csak éppen hegyoldalban!

Azok aztán tuti nem hozhatók közös síkra senkivel, aki elég messze van!

Ez a baj a gondolkodásoddal: egyáltalán nem veszi figyelembe a relativitást.

Pedig már elég régen felfedezték, ideje lenne.

2019. okt. 29. 15:03
 37/54 anonim ***** válasza:

Még mindig nem érted (vagy nem akarod érteni) ... Ezért is nem akartam írni már, nincs értelme, mert a kettőnk álláspontja nem fog soha közeledni.

Mi is az a planck idő?

A Planck-idő egyszerűen az idő kvantuma, ennél rövidebb időtartam alatt nincs értelme összehasonlítani az Univerzum két egymást követő állapotát, mert a két időpontbeli állapot NEM különbözik egymástól.

Ez alapján igaz, hogy az univerzum egy adott időpillanatban EGY bizonyos állapotban létezik. A soron következő állapota (ami pont egy planc - időpillanattal későbbi állapota) már különbözik!

Én azt mondom, hogy a JELEN az nem más, mint egy ilyen kiragadott állapota az univerzumnak. Mégpedig az éppen aktuális állapota!

Ezzel szemben Te azt mondod, hogy a JELEN ezen kiragadott aktuális állapotának egy megfigyelő általi észlelése!

Az én értelmezésemben a JELEN csak egyetlen lehet. a Te értelmezésedben meg annyi amennyi megfigyelő csak létezik.

Belátom, és beláttam eddig is, hogy ezek a megfigyelések különböznek/különbözhetnek, de mondjuk azért mert egy sárga almát zöld üvegen keresztül nézem az az alma sárga.

2019. okt. 29. 15:26
 38/54 Wadmalac ***** válasza:
100%

#34:

Hogy is mondjam, "jogilag", logikai alapon bizony a sárkányok létezése is csupán ezen a bolygón, a Földön zárható ki.

De ez azért más.

Az időutazás nem létére a "szerintem" kezdetű mondat megengedhető, de mint tudományos kijelentés nem elfogadható.

A mai ismert fizikánk semmilyen módon nem tiltja a létezését.

A kauzalitás univerzális, általános, kivételt nem ismerő jelensége világunknak, ismert téridőnkben lehet "törvény", de azon kívül nem feltétlenül.

Én csak annyit mondok, nem lehet kizárni.

A kizárást nem tudjuk alátámasztani.

2019. okt. 29. 15:32
 39/54 anonim ***** válasza:

"Ez alapján igaz, hogy az univerzum egy adott időpillanatban EGY bizonyos állapotban létezik."

Mondtam, hogy nem!

Ez ugyanaz, mintha azt mondanád, hogy ez az egy sík létezik, és ez az egész Föld felszíne.

NEM LÉTEZIK ilyen sík.

Ugyanígy a világnak nem létezik közös jelene. Sok kicsi jelen van, amelyek nem fűzhetők össze egy közös jelenné. Persze az egyikből kiszámolható a másik, és lehetnek olyan helyzetek, amikor közösnek néz ki.

A Földön is van olyan hely, ami elég nagy síkságnak néz ki.

"A soron következő állapota (ami pont egy planc - időpillanattal későbbi állapota) már különbözik!"

PLANCK! K-val!

Akkor hogyan lehet az, hogy az ikrek másképp öregednek?

Mondom: NEM digitális az időnk! Két adott időpillanat között eltelhet valamennyi idő... kevés, vagy sok. Planck-időnél kevesebb nem telhet el, ahogy írtad is.

De eltelhet másfél Planck-idő, vagy öt és háromnegyed, vagy százmilliárd plusz fél - bármennyi.

"Ezzel szemben Te azt mondod, hogy a JELEN ezen kiragadott aktuális állapotának egy megfigyelő általi észlelése!"

Nem kell hozzá megfigyelő. Ha egy órát küldesz el az iker helyett, az épp annyit fog öregedni.

A GPRS műhold a Föld körül másképp öregszik, mint itt a Földön!

Erre válaszolj, hogy ez hogyan lehetséges, ha mindenütt ugyanúgy telik az idő?

2019. okt. 29. 15:57
 40/54 anonim ***** válasza:

Senki nem mondta hogy az idő nem telhet máshogyan!

Ha egy órát vagy egy ikret elküldök közel fénysebességgel, akkor simán lehet olyan szituáció, hogy az óra/iker közvetlen közelében az idő lassabban telik.

Itt csak egyszerűen arról van szó, hogy az ő ideje lassabb, azaz a "változás" az őt alkotó részecskéknél nem 1, hanem mondjuk 2 planck-idő egység alatt megy végbe! Mondjuk ha ez tartósan igaz, akkor ebben az esetben az ő öregedése pont a fele lesz, a külső szemlélő észlelése szerint. Semmi sem követeli meg, hogy egy planck-időegység alatt MINDEN részecske változzon valamelyest!

Nem akarod elismerni hogy van a világnak két különböző állapota, ami időben pont egy planck-időnyit különbözik ??? Hát egyelek meg! pont ezek alapján definiálták magát a planck időt!

Nem is értelek! Az egyik planck-időpillanatban van egyféle állapota az univerzumban aztán hopp "lépünk egyet", mondjuk egy foton megtesz egy planck-távolságnyi utat (és mondjuk semmi egyéb ne történjen), és ez az állapot már nem létezik? vagy az előző nem létezett? Hogy is van ez ???

Mégegyszer : kiragadok egy, azaz egy planck-időpillanatot. Ekkor a világegyetemet (univerzumot) alkotó összes részecskének EGYFÉLE állapota van, és ez az adott pillanatban az az állapot, ami jellemző az adott pillanatban az univerzum teljességére és ez az, amit én JELEN-nek ismerek el.

Ezzel a kertes síkos dologgal meg hagyj már békén! Ha az én kertem sík meg a szomszédé is de együtt már nem, akkor az enyém se volt sík soha! De még a fél telkem se. Vagy ha igen? hol a határ, amíg sík és ahonnan nem? Ha van ilyen határ hol van? És mért pont ott? ... Zavaros ...

A GPRS meg helyesen GPS ... ha már javítgatunk is :D

maci

2019. okt. 29. 16:50
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!