Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Hogyan kezdjek bele a gitározá...

Hogyan kezdjek bele a gitározásba?

Figyelt kérdés
Már jó ideje meg szeretnék tanulni gitározni. Haverokkal jó lenne zenélni, csak az a baj, hogy semmi ismeretem nincsen a dologban. Valami tanács jól esne. Akusztikus vagy elektromos gitárral kezdjek? Meg lehet tanulni magamtól játszani? Vagy tanárhoz mindenképp tanácsos járni? Minden témához kapcsolódó tanács jól jönne :)

2017. márc. 19. 00:07
1 2 3 4 5 6
 41/52 A kérdező kommentje:

Köszi szépen, és a többiről mi a véleményed?H a veszek egy kombót, az tud úgy szólni, hogy ne legyen túl hangos, de jó is legyen, kb mint egy számítógéphez kötött hangszóró?

És a képeken lévő 2 féle hangszedőről is tudnál nekem mondani vakami tájékoztatást?

2017. márc. 24. 16:56
 42/52 Mojjo ***** válasza:

@39: felső gitár két humbuckeres, alsó három single coilos. Nem vagyok nagy elektromos gitáros, így a többiek majd bővebben írnak, de nagyvonalakban a humbucker könnyebben túlvezérelhető, zúzós torzított hangokat egyszerűbb előcsalogatni vele, és eleve vastagabb, húsosabb hangzása van, mint egy single coilnak. A single coil fényesebb, tisztább, épp ezért tiszta hangzásra jó választás.

De mindkét gitár tremolós. Elsőre semmiképp nem javasolnék ilyet, egy fix húrlábast néznék helyette.

2017. márc. 24. 16:57
 43/52 Mojjo ***** válasza:
@41: nem kell, hogy zengjen a ház, hogy tudj gyakorolni. De erről majd tényleg inkább az elektromos gitározásban mélyebben elmerült fórumtársak fognak tudni többet mondani.
2017. márc. 24. 17:04
 44/52 A kérdező kommentje:
Rendben, köszi szépen a segítséget.
2017. márc. 24. 17:26
 45/52 Waff ***** válasza:

Én társas házban lakom, és egy 10 wattos Marshallt használok itthon jelenleg, teljesen jó, és ugyebár a hangerőt úgy szabályozod ahogy akarod mind a gitárodon, mind a kombódon, tehát akár úgy is szólhat mint egy kis számítógép-hangszóró. Persze a nagyobb hangerőnél jobban, teljesebben "kijönnek" a hangok, de otthoni gyakorlásra, főleg ha társasházban élsz, egy 10-15 wattos cucc több mint elég.

Ha nem akarsz túlköltekezni, akár egy amplug is szóba jöhet (8-9 ezer ft). Ez egy mini szerkezet, egy kis doboz, amit a gitár kimenetére csatlakoztatsz, fülessel, és csak fülessel lehet használni, de olyan mintha egy kombóra dugnád a fülesed, csak ugyebár nem kell a kábellel, kombóval bíbelődnöd. Hátránya hogy pl az asszonynak vagy haveroknak nem tudsz gitározni, esetleg ha a fejére adod a fülest, de akkor meg te nem hallod a jó kis muzsikádat, csak a natúr cincogást :) Szóval igény kérdése ez is. Én nem vagyok amplug párti, no de kinek mi....

Kombót ajánlanék, egy füles már nem fog földhöz vágni, és akkor te döntöd el, hogy mikor zúzod magadnak kímélve a szomszédokat fülesen, vagy mikor adsz "nagy koncertet" :)

Mint Mojjo is írta, elsőre okosabb fix húrlábas gitárt venni,vagy ha tremolósat szeretnél mindenképp akkor viszont csak a drágább, minőségibb darabok között érdemes nézelődni.

Elektromos gitároknál a hangzás több tényezőből adódik össze, úgy mint erősítő, kábel, hangszedők, húrok és persze maga A gitár.

Ezért mondják, írják sok helyen, hogy aszerint érdemes választani, hogy milyen stílusban szeretnél zenélni, de még ezen belül is hatalmasak a lehetőségek.

Kezdő gitározni vágyó nebulók legtöbb esetben nem igazán tudják, hogy tulajdonképen mit is szeretnének játszani, a lehetőségek akkor tárulkoznak ki igazán, ha már egy ideje gitározol, felfedezed a benne rejlő rengeteg lehetőséget. Pl én (habár rock párti voltam és vagyok is) nagyon megszerettem a könnyű zenét, pop zenét miközben tanulgattam a gitáron, de még egy Örömódát is örömmel eljátszogatok :) Aztán, rá 2 percre nem restellem az AC/DC -t zúzni az elektromoson :))

Szóval én azért is írom sokszor, hogy érdemesebb egy olcsóbb (de nem gagyi!) akusztikuson kezdeni, hogy ráálljon a kezed, füled, de még a lelked is erre az egész gitározós izére :) és azután már jobban tudod, hogy VALÓJÁBAN mit is akarsz.

Persze ha elektromos a vágyad, akkor kezdj azon nyugodtan :)

Én a Cortokat (az X szériát kivéve) ajánlani tudom. Olcsóbb kategóriában még a Squier Affinityt ajánlom figyelmedbe, annyi pénzért nem rosszak.

2017. márc. 24. 18:27
 46/52 A kérdező kommentje:
Igazából ha már nagyjából tudom az alapokat, akkor Misfits, AC/DC, Tankcsapda számokat szeretnék elsők között begyakorolni :D Szóval a zúzósabb zenét kedvelem, meg persze minden ami rock... :)
2017. márc. 24. 18:59
 47/52 A kérdező kommentje:
Szerintem akkor keresek elfogadható áron valami jobb féle kombót és akkor így viszont be merek nevezni egy villanygitárra. Viszont ha nem túl nagy kérés, kifejtenéd, hogy mikor éri meg tremolós-, és mikor éri meg fix húrlábasat venni?
2017. márc. 24. 19:07
 48/52 anonim ***** válasza:
fúú, én meg túl metál párti vagyok, társalogjatok csak, ha belegondolok neked nem biztos hogy kevés a cortg100, meg a 10 wattos marshall... de ha olcsó hangszerrel, hangszereléssel kezdesz, legyen mellé valami nylonhúrosod is tényleg! peace
2017. márc. 25. 03:01
 49/52 anonim ***** válasza:
*10wattal semmi bajom, bőven elég otthonra félre ne értsd..
2017. márc. 25. 03:03
 50/52 Waff ***** válasza:

A tremolós vs fix húrlábas szintén ízlés kérdése. Azért bölcsebb elsőre fix húrlábasat venni mert ugyanabban az árkategóriában egy tremolós problémásabb, általában a fő probléma a folytonos, szinte 5 percenkénti elhangolódás gyakorláskor. Mert ugyebár kevés pénzért a tremoló is ócska...

Szokták még mobdani, hogy "na de ki lehet ékelni a tremolót"... Igen ki lehet, csak akkor megint nincs értelme tremolósat venni. Na meg egy kezdő azzal kezdje a vadi gitárján, hogy ékelgeti a tremolóját, mert nem jó? :)

Szóval fix húrlábas :)

2017. márc. 25. 06:08
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!