Hogyan kezdjek bele a gitározásba?

@28: szerintem félreértettél. Én arra utaltam, hogy egy klasszikus gitár fogólapja lapos, nincs görbület. Egy fémhúros akusztikusé és egy elektromosé görbült. Egy klasszikus gitár nyaka 52 mm széles a szemöldöknél. Egy fémhúros akusztikusé és egy elektromosé vagy 43 mm, vagy csak kicsit eltérő attól (pl 45). Ez két fontos különbség. Aztán jönnek az apróságok, mint a nyakprofil (U, V, vagy C), vagy a fémhúr vs nylonhúr ténye (más érzés fogni, pengetni stb stb).
A klasszikus gitár _mindenben_ eltér a fémhúros akusztikustól, meg az elektromostól, míg az elektromos és a fémhúros akusztikus vagy pöccre egyforma, vagy nagyon hasonló. Minek kezdjen az ember egy olyan hangszeren, amin baromira más játszani, ami konkrétan baromira más, mint a cél, amikor kezdhet olyanon (akkor is, haa akusztikussal akar kezdeni), ami nagyon hasonló? Semmi értelme nincs. És tudom, szívesen jelentéktelenített dolog ez, de én nem látom annak, tekintve, hogy ez egy, a játékélményt (na meg az ujjak, sőz az egész kéz mozgását) alapvetően meghatározó dolog.

Ennél az utolsó kommentnél mintha a saját gondolataimat olvastam volna :)
Respect Mojjo :)

A végcél mindenképpen az elektromos lenne, azért ajánlották az akusztikust, mert nagyobb hely van a húrok között, mint az elektromosoknál.
Szívesebben kezdeném én elektromossal, csak már magába a gitár is drágább, meg még venni kéne hozzá egy erősítőt, hangfalat is. Ha ezeket meg is venném, kényelmesen körülmények között meg itthon tudnék csak játszani, és emeletesben lakom. Azzal meg nem vagyok tisztában, hogy ha vennék egy kombót, akkor a hangerő mennyire lenne ideális, hogy legyen is hangja és a szomszédokat se zavarja. A füles se jó megoldás mert azt is venni kéne akkor egy jó minőségűt xD Cort G100-ast néztem ki, arról is jöhetne vélemény :D

@38: huhh, itt jó nagy kavarodás van. Kezdjük az elején:
Akusztikus gitár az, ami mindenféle kihangosítás, elektronika és egyéb fittyfene nélkül is jól hallhatóan, élvezhetően szól. Leginkább két nagy csoportra bonthatóak: nylonhúros és fémhúros gitárokra. A nylonhúrosok közé tartoznak a klasszikus gitárok, a flamenco gitárok és az ún crossover gitárok. A fémhúrosok közé pedig sok különféle formájú gitár, mint dreadnought, jumbo, OM, parlor stb stb.
Amit neked ajánlottak, ha jól írtad, az egy klasszikus gitár. A klasszikus gitáron valóban nagyobb a távolság a húrok között, mint egy elektromoson. Egy fémhúroson fajtától függően kb akkora. Miért is jó nekünk a nagyobb húrok közötti távolság? Nos, ha elektronoson akarsz majd később játszani, akkor NEM jó. Sőt, kimondottan rossz. Aki ezért javasolt neked klasszikust, vagy részeg volt, vagy meg akart szívatni.
A klasszikus gitáron azért akkorák a húrközök, amekkorák, hogy a klasszikus gitáros jobbkéztechnikákat kényelmesen lehessen rajta kivitelezni. Egy elektromos gitáron NEM úgy fogsz játszani, az elektromos gitáros pengetőtechnikákhoz az egymáshoz szorosabb húrok megfelelőek. És jó lenne, ha eleve ezeket a húrközöket szokná meg a kezed, ilyenen tudnál gyakorolni, na meg olyasmi játéktechnikát, amilyet majd elektromoson fogsz művelni. Erre nagyon nem jó választás egy klasszikus gitár. Kezdj akusztikuson, de legyen fémhúros.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!