Szerintetek kinek van nehezebb dolga, egy (Rock) dobosnak, vagy egy DJ-nek?
Egy ismerősömmel vitázunk ezen :D
Én lennék a dobos, és be akarja magyarázni nekem, hogy a DJ nehezebb :O
Szerintetek? :)
Hát annyira nem értek a dologhoz (mint írtam is), de ez sem áll olyan nagyon sok futamból. Úgy értem egyszerre három "hangot" hallok ,van ugye egy alap dob téma, ami jelen esetben váltakozik témánként. Van egy alap mélyebb zörgés, meg a hangosabb, karakteresebb változatosabb gép hang. Első kettővel szerintem nem volt túl sok gondja, inkább az utóbbit írhatta meg, aztán feltöltötte, hogy ne legyen üres. Aztán lehet rosszul látom (hallom), csak egyszer hallgattam meg:) Nem fikázni akarom, tényleg mint laikus írtam ezt.
Linkelek én is videót kedvenc dobosomról:
http://www.youtube.com/watch?v=JCMVmCtXHCo
élőben:
http://www.youtube.com/watch?v=VULVeKcqm50
A legpopulárisabb számuk dob témája:
http://www.youtube.com/watch?v=ZsuvYqHZYNg
Azért mutatom ezt, mert amit ő művel az kicsit magasabb szint, mint egy punk, pop-rock, hard-rock dobos téma.
Bónuszként az úr dob soloja:
Neil Peart hivatalosan a legjobb Rock dobos :)
De nekem még mindíg Daniel Adair a kedvenc :D
Én azt aláírom, hogy fizikailag SOKKAL megerőltetőbb a dobolás, és hogy egy DJ-nek tényleg sokkal kevesebb dolga van.
De amíg nem látsz bele mind a kettőbe, nem tudsz következtetést levonni abból, hogy melyik a nehezebb zene előállításának a szempontjából. Én nagyon örülnék, ha az itt kommentelők közül páran vennék a fáradtságot, és letöltenének egy DAW szoftvert, azaz egy Ableton-t, FL Studio-t, akármit, és azután vélekednének arról, hogy melyik is a könnyebb (bár egyik sem könnyebb a másiknál). Nem abban van a nehzéség, hogy hogy rakd egymás után a dolgokat, bár azis fontos, hanem azon, hogy MI is legyen az, ami szóljon.
Mert egy dobnál azt tudod lefedni, amit a producer a drum pad-del csinál, tehát a kick, snare, perc, stb. amit tényleg nem nagy tudomány megírni, de nem csak ebből áll még egy drum n bass zene sem, ami a nevében konkrétan csak erre a két eszközre van degradálva.
Hogy hogy állítod elő azt a hangot, na az az igazán nehéz, és egyben rohadtul szórakoztató része is a számítógéppel történő zene írásnak. :)
Nem belekötni akartam :)
De révén dobos vagyok, így inkább a DJ résszel tudtok újat mondani :D
a dj-nek annyival van könnyebb dolga, mint egy dobosnak (és bármilyen hangszeresnek), h neki nem kell megszenvedni a tempóért, a tempó tartásáért (dobosnak, gitárosnak stb-nek ezt meg kell tanulni), és a hangzásért sem (a gitár nem szól jól, csak azért mert megpengeted, meg a dobot sem mindegy, h hogyan ütöd meg), meg aztán az élőzenészeknek nem nagyon van pihenőjük sem (pl szám közepén nem hagyhtja abba a dobos, mert fáradt stb). szóval én elfogult vagyok, minden rosszindulat nélkül tisztelek jobban mindenféle élőhangszeren játszani tudó embert, mint egy dj-t.
(ps: magam is dobos vagyok, de igyekeztem objektíven megítélni a kérdést)
Na akkor 40. kommentel visszapofátlankodok, hatalmas ez a kérdés, kajak jólesett visszaolvasni. :D
Az a baj, hogy DJ-k közül is van rengeteg.
Vannak a Virtual DJ huszárok, akik még életükben nem fogtak keverőt a kezükben, és "DJ"-nek nevezik magukat, mert össze tudnak szinkelni két számot. Na ez a legalja.
Utánuk jönnek az ilyen Dévényi Tibi bá' félék, akinél abból áll az egész, hogy Play, lejárt a zene, stop. Nevetséges, hogy ezért pénzt kér.
Következnek a diszkó dj-k, akik nagyrészt rezidensek. Ők már azért értenek a dolgokhoz, valamilyen szinten, persze rengeteg a kommersz, sz@r zenékből válogató, ütemet szinkronizálni nem tudó balfék, akiket a főnök haveri alapon betett a pultba. Életem legjobb bulijai... :)
Vannak akik rezidensek, de azért értenek is a dolgukhoz, nem hétvégi mellékesnek csinálják, hanem a zene szeretetéért, belőlük kevesebb van, de ha van mögötte komoly tudás, akkor nagyon jó minőségű mixeket tudnak letenni az asztalra. Sajnos ez a kihaló állatfajok közé sorolandó.
Akit meg a Tomorrowland-en, EDC-n, UMF-en lehet látni, a világsztár kategória, 90%-ban előre felvett színvonalas mixekkel, sok saját zenével, amit kajál a nép. Az, hogy ezt ki mennyire ismeri el, az a saját véleménye.
Akiket igazán el lehet ismerni, az az egyáltalán nem szűk réteg, akik szárnyakat bontogatnak, és zenéket írnak, próbálják magukat népszerűsíteni, és a szívüket lelküket beleadják a zene írásba, illetve a mixelésbe. Na az Ő munkájukat el lehet ismerni, és véleményem szerint el is kell ismerni, mert nem 5 perc alatt tanult meg egyik sem mixelni, meg producerkedni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!