Szerintetek kinek van nehezebb dolga, egy (Rock) dobosnak, vagy egy DJ-nek?
Egy ismerősömmel vitázunk ezen :D
Én lennék a dobos, és be akarja magyarázni nekem, hogy a DJ nehezebb :O
Szerintetek? :)
Ez jó volt :D
Am szerintem a zongora talán még a dobnál is összetettebb, bár még nem használtam :)
Véleményem szerint ez attól függ, hogy mi érdekli az embert. Én azért kezdtem el zongorázni (kb vagy 10 évesen), mert a szüleim szerették volna, és nem akartam nekik csalódást okozni, ellenben a tanáraimnak sikerült elérni, hogy megutáljam. Szerettem volna gitározni, de pénz hiányában ez elmaradt. :D
Az egész hozzáállás és tehetség kérdése. Ha jó kondiban vagy, és szeretsz dobolni, akkor nem lesz olyan nehéz dolgod. Ha érdekel az elektronikus zene, hogy egy-két poti mit-miért csinál, akkor azt is megtudod tanulni.
Talán azért vannak lenézve a DJ-k, mert sokkal pop-osabb zenéket tolnak (vonatkoztassunk el az ilyen hardstyle, jumpstyle, drum n bass, stb. dolgoktól). De ha megnézel egy stúdiót, ott is ugyanúgy ottvan a szinti, és ugyanúgy kell hozzá muzikális tudás, mint egy bármilyen más zenésznek.
Linkin Parknak csak pár számát bírom, még az 1. albumról.
Slitknot-ot birom jobban :D
Kedvenc a Nickelback, na abban tuti nincs DJ :P
Nehéz megírni egy elektromos zenét?
Hajajj. Nem csináltam még olyat, de véleményem szerint egy rockszámot mérföldekkel nehezebb megírni. Kell először is ugye a szöveg, ami nem mindegy, hogy milyen (énekelhető legyen, stbstb), aztán dobtéma, basszusgitártémák, gitártémák, szintetizátortémák, solo részek, stb. És élőbben ezt elő is kell adni, teljes egymásra hangolódással, profizmussal, gyakorlattal, élőben játszani 1-2 néhány matuzsálem banda esetében 3 órán keresztül. Ezzel szemben a DJ rugódzik a pult mögött, meg néha piszkálja a felszerelését. Nem lenézés részemről, mert nekem mindegy, hogy ki mit hallgat. (Az már más kérdés, hogy az én zenei irányzatom olyan szinten el van nyomva, hogy az már vérlázító, a futószalagon gyártott elektromos zenék meg mindenhol ott szólnak, ha akarom hallgatni, ha nem).
Egyébként nagyon régen youtuben volt valami viccelődős videófeltöltős banda (antifaces ha jól rémlik), ők csináltak pár perc alatt elektromos zenét bebizonyítandó, hogy nem egy nagy mágia az sem. Nem hiszem el, hogy egy DJ program és felszerelések kitanulmányozása nehezebb dolog volna, mint megtanulni hangszeren játszani.
Lehet, hogy tévedek persze, DJ-zéssel soha nem foglalkoztam (és nem is fogok) és hangszeren sem játszom (tervbe van véve).
Ott a pont :D
Persze, de most ne arra szűksítsük le a kört, hogy csak DJ. Aki valamire való DJ, az producer is. Ezáltal, ha csak maga a zene megírásán van a hangsúly, akkor véleméynem szerint nehezebb dolga van egy producernek. Neki egyedül kell kitalálni, hogy milyen legyen az a "tuc-tuc", milyen frekvencián hangzik jól az a bizonyos hang, stb. egy bandában meg mindenki hozzátesz egy kicsit ebből, egy kicsit abból. A masteringet nem a bandának kell megcsinálni, hanem beviszik a stúdióba, és ott megcsinálják a hangmérnökök. Egy valamire való producer pedig ezeket magának csinálja meg.
Talán csak fellépések tekintetében lehet különbséget vonni a kettő között, mert a DJ kiállhat előre felvett cuccal, (persze a banda is playback-elhet :) )
Hát én még nem igazán hallottam összetett, változatos elektromos zenét (Leszámítva Depeche Mode műveket, de ők sem egy laptop segítségével dolgoznak).
Esetleg mutass pár számot, ami szerinted komoly munka volt elkészíteni.
Ez például egy "egyszerű" drum n bass:
http://www.youtube.com/watch?v=reT3n3500dA
Silent Killer, Breaker & Cooh - Galaxian
Esetleg egy holland iszonyat nagy partizene:
http://www.youtube.com/watch?v=-GNmX9Jjths
Mr. Polska & Boaz v/d Beatz - Hausa Wausa
A szépség a részletekben rejlik, pedig az első csak egy mixcut (tehát nem is az egész szám). Ja a többségnek az jön le, hogy dob, meg basszus. Ezzel van a baj...
Vannak nagyon buta zenék (Fedde Le Grand - Metrum), de rock (metál) bandákból is akadnak, ennek ellenére mégis isteniek. Van amelyik az eneregiával, pörgéssel nyerik el a tetszésemet (pl.: Carnifex,, esetleg punk zenék), de akár normálisabb (pop-osabb) vonulatból hallgasd meg a Seven Nation Army-t a White Stripes-tól.
A nehézség egyik esetben sem a megvalósításban van, hanem a képzelőerőn múlik, ha van tehetsége (illetve gyakorlata) az embernek. Az, hogy mit nyom a média, az oly' mindegy. (David Guetta vs. One Direction, mind a kettő egy kalap ... :) )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!