Szerintetek a Szent Johanna Gimi tucatkönyv? ( idősebb, nem elfogódott emberek véleményére vagyok kíváncsi )
Kedves néhány válaszadó!
Ítéljetek elfogultnak, nyugodtan...
Szerintem a SzJG-nek egyáltalán nem bárgyú a nyelvezete. Lehet hogy nem egy Jókai, de Reni kifejezetten szépen fogalmaz a naplójában. Igaz, belevisz diáknyelvi szavakat is (pl. LL) , de ez a könyv fiataloknak szól! Mellesleg bonyolultabb, sokaknak ismeretlen szavakkal is találkozhatunk (pl. degradálni).
Szépen van felépítve a cselekmény . Nem kifejezetten tucatkönyv, annál sokkal több. Attól még hogy vannak hasonló könyvek, nem tucatkönyv. Ha mégis, abból egy jobb fajta.
Most komolyan, az a problémátok hogy sokan szeretik??? Miért?! Mert egy érdekes, különleges, mai magyar fiatalokról szól, humoros, kedves, az olvasóhoz szól, és attól méh hogy TI nem tartoztok közéjük, vannak olyan olyan olvasók az igényesebbek között is, akiket levesz a lábáról .
Egy könyvnek - főleg a mai világban - nem csak az célja hogy műveltté szépen beszélő emberre tegye az olvasót. Hanem az (is) hogy szórakoztasson!!! Hogy kicsit sikerüljön leereszteni a gőzt, és megnevettessen, együtt érezzen, izguljon a szereplőkkel. Még mindig jobb ha a fiatal(általatok bárgyú nyelvezetű és tucatkönyvnek ítélt)
ilyet olvas, mint egész nap facebookozik, tévézik. Sokakkal ez a könyv szerettette meg az olvasást...Mit vártok, mit olvassanak a mai tinik, Kőszívű ember fiai-t?
Igen, az a könyv is nagy értékű és sokat ad..de nem egészen ellazulni vagy szórakozni segít. Van egyáltalán olyan kifejezetten tiniknek szóló könyv, amelynek nem egyszerű a nyelvezete? Olyanra gondolok, ami sikeres is.
A SzJG nagy sikereket ért el, ez is mutatja milyen jó sorozat. Vagy ez szerintetek igénytelenséget jelez?! Ennyi ember igénytelen legyen? Aha, persze..
Köszi ha elolvastad, sok mindent kihagytam, de nagyjából ez véleményem...
Nohát, ha már itt elszabadultak az indulatok, akkor én is hozzászólok a dologhoz. Félreértés ne essék, én nem utálom az SzJG-t, szeretem olvasni, szórakoztat, de azt be kell ismernem, hogy szerintem már egészségtelenül nagy a felhajtás körülötte, és azzal valóban eggyet értek, hogy sok kislány - nem tini, hanem kislány! - akik ezelőtt nem olvastak semmit, konkrétan megőrültek a könyvtől. Ne tudjátok meg, mikkel találkoztam már. Nekem van egy olyan szokásom, hogyha valamit túlsztárolnak, én hajlamos vagyok megutálni. De ettől függetlenül én viszonylag jó könyvnek tartom az SzJG-t, de az nem tetszik, hogy sokkal jobb kônyvek szorulnak háttérbe miatta.
Egyébként nem célom, hogy bárkivel is veszekedjek, ne kezdeményezzünk bonyodalmat.
Hát engem nem fogott meg, az első részt abbahagytam a fele előtt.
Azért kezdtem el, mert mindenki mondta, hogy hú, de jó könyv, el kell olvasni... Szép dolog, hogy magyar, de akkor már Csodaidők vagy hasonló könyvek.
20:26-nak!
"Reni kifejezetten szépen fogalmaz a naplójában." Csak épp nincs az egésznek naplóformája. OK, ott vannak az időpontok, de azért egy naplóba nem ilyen dolgokat ír egy átlagember/tini. Az íráson egyértelműen látszik, hogy regénynek íródott, nem pedig naplónak. Baj ez? Nem, de akkor a fogalmazás ne legyen naplószintű.
"Szépen van felépítve a cselekmény." Szépen? Lehet. Reálisan? Semmiképp. A karakterek egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset fejlődnek (és most jellemváltozásról beszélek), néhány karakter egyáltalán nem hihető. A cselekmény pedig... hát, hagy némi kívánnivalót maga után. Akármilyen nagy a szerelem, azért három éven keresztül nem tart ki.
"Most komolyan, az a problémátok hogy sokan szeretik???" Nem. Az a problémám, hogy sokan elfogultan, mániákusan szeretik, odáig mennek, hogy kijelentik, ez a legjobb könyv a világon, ami azért - lássuk be - eléggé túlzás.
"Van egyáltalán olyan kifejezetten tiniknek szóló könyv, amelynek nem egyszerű a nyelvezete? Olyanra gondolok, ami sikeres is." Sajnos nincs. Aminek nem egyszerű a nyelvezete, a TV-n és facebookon szocializálódott fiatalság körében nem nyerhet nagy teret (lévén a célközönség képességén felüli).
"A SzJG nagy sikereket ért el, ez is mutatja milyen jó sorozat. Vagy ez szerintetek igénytelenséget jelez?! Ennyi ember igénytelen legyen? Aha, persze.." A minőség nem arányos a népszerűséggel. Jelenleg a YouTube-on a legnézetteb videó a Gangnam Style. Ez talán azt jelenti, hogy egy igényes zenei alkotás? De ne menjünk messzire, Magyarországon az elmúlt évben nagy sikernek örvendett egy bizonyos előadó Mizu című "slágere". A népszerűségből következett a minőség?
Kedves Rajcziz!
"íráson egyértelműen látszik, hogy regénynek íródott, nem pedig naplónak. Baj ez? Nem, de akkor a fogalmazás ne legyen naplószintű." Igen azt én is észrevettem,hogy elég jó a memóriája a Reninek,hogy ilyen pontosan le tudja írni a napját.Ettől függetlenül nem értek veled egyet.Ha egy regény lenne,akkor nem kapná meg az "eredeti" jelzőket ,hiszen ha olvastad,akkor gondold át hogy milyen lenne ha csak egy egyszerű regényt olvasnál.Azt hogy a reálisságát kérdőjelezed meg...Igen is van realitás alapja.Hiszen a legtöbb tini ilyen életet él.És erről megkérdezhetsz bárkit ebben a korosztályban."Akármilyen nagy a szerelem, azért három éven keresztül nem tart ki." Már elnézést de hogy ne tartana ki??? Lehet hogy a mostani világban,rengetegen szakítanak,de attól még nem kell általánosítani.És ha még szerinted nincs is ilyen kitartó szerelem,annál jobb.Hiszen gondolj a mai tinikre,akiket pozitív irányba tereli Reni és Cortez szerelme,és kitartása."Az a problémám, hogy sokan elfogultan, mániákusan szeretik, odáig mennek, hogy kijelentik, ez a legjobb könyv a világon, ami azért - lássuk be - eléggé túlzás." Annyiban egyet értek veled hogy túlzás hogy a "világ legjobb könyve".Bár nem tudom hogy hogy lehetne kiválasztani a világ legjobb könyvét,mert ahány ember annyi ízlés,nem?
Ahány ember, annyi ízlés, de ha megkérdeznéd őket a legjobb könyvről, a túlnyomó többség valószínűleg egy jó 1000-es csoportból mondana neked egyet, azok között pedig biztos nem lenne helye a Szent Johanna Gimi bármelyik részének.
De vizsgáljuk csak meg ezt a szerelem dolgot! Adott egy lány, aki szerelmes egy fiúba. Egy "átlagos" lány egy "menő" fiúba. Szerelmes, szerelmes, de sosem mer lépni, próbálja elnyomni az érzését, aztán sír. Megint megpróbálja, megint sír. Ez megy egészen egy jó 25 hónapon keresztül. Mi van? Van ember, aki ennyi ideig tűri a sorsát anélkül, hogy változtatna valamin? Ha van is, nem hiszem, hogy bárki szimpatizálna vele. Nem azzal van a baj, hogy most ők miért nem szakítanak! Hanem az, hogyha három évig (na jó, kettő és fél) nem jönnek össze, akkor előbb-utóbb valamelyiküknél az érzések elmúlnak.
Nem az a problémám, hogy mennyire jól emlékszik a napjára Reni. Hanem az, hogy például számára kézenfekvő dolgokat is megmagyaráz, többször is. Ha te tudod, hogy ki az az XY, akkor nem fogod leírni a naplódba.
"a legtöbb tini ilyen életet él." Nem ma voltam ugyan tinédzser, de ha a legtöbb tini olyan életet él, mint a könyv szereplői, főleg a főszereplő, akkor sajnálom az ifjúságot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!