Szerintetek a Szent Johanna Gimi tucatkönyv? ( idősebb,
nem elfogódott emberek véleményére vagyok kíváncsi )
Azt hiszem Tekla tapintott rá leginkább a lényegre. Akik az SZJG-t szeretik és istenítik, azok nem olvastak eleget előtte. Ennél a könyvnél ezer más, szórakoztatóbb, izgalmasabb és igényesebb könyv van a piacon.
Gyakorlatilag nincs is semmi baj ezzel a könyvvel, HA általa a fiatalok kedvet kapnak az olvasáshoz és utána áttérnek a sokkal igényesebb irodalomra. És mielőtt itt azt hiszi mindenki, hogy csak Dosztojevszkij és Jókai az igényes irodalom, az nagyon téved, hiszen a könnyedebb műfajból is vannak nagyon igényes alkotások. Baj akkor van, ha az olvasói leragadnak ennél a színvonalnál és nem lépnek tovább.
2013. febr. 4. 10:27
12/53 anonim válasza:
Kedves kerdezo szerintem egyaltalan nem tucatkonyv.Es kedves Tekla en is mar elolvastam a Harry Pottert meg a twilight saga-t stb. de attol meg en is azt allitom hogy az SZJG a legjobb konyv amit valaha olvastam es ha meg szabad kerdeznem: miert vagy te annyira biztos abban hogy a tobbi szjg-fan sem olvasott ezelott mas konyveket???
2013. febr. 4. 16:35
"en is mar elolvastam a Harry Pottert meg a twilight saga-t stb."
Ezzel a te helyedben nem dicsekednék. Ezek a könyvek kb. olyan szinten vannak, mint az SZJG. Ha majd elolvasol 200-300 könyvet, amik között vannak tényleg színvonalas művek, majd akkor vitatkozhatsz. Amiket felsoroltál szintén csak ponyvák és mielőtt leállsz vitatkozni irodalmi kérdésekről, legalább legyen széleskörű rálátásod a témára. A Harry Potterrel és a twilighttal még nagyon messze vagy attól, hogy irodalomkritikát fogalmazz meg!
2013. febr. 5. 08:18
Azért a Harry Potter nem egy tipikus ponyvaregény... Az Alkonyattal egyetértek, de a Harry Potter (magyar, és nálunk ez számít) nyelvezete, fogalmazása elég jó, ráadásul egy nagyon szépen felvázolt, kidolgozott történet. Igen, nyilván a fiatalabb korosztályt célozza meg a HP is, de attól még igenis lehet nagy mű. Mert az, és nem csak az elfogultság beszél belőlem. A SzJG a Harry Potterhez képest tényleg nem sok. Nem kéne összehasonlítani.
2013. febr. 5. 16:51
15/53 A kérdező kommentje:
A Harry Potter valóban egy sokkal mesteribb, kidolgozottabb mű, rengeteg, a mai társadalomban is eforduló témát említ ( pl. rasszizmus ), meg azért sokkal több - na meg jobb - karakter van, mitöbb, az egész egy kitalált világban játszódik. Szerintem sem kéne összehasonlítgatni a kettőt, bár az tény és való, hogy a Harry Potternél is vannak ezerszer jobb könyvek, de ha az SzJG és HP közti párharcról van szó, hát túlzás nélkül állíthatom, hogy a HP minden téren kentbe veri az SzJGt. A HP egy kultusz manapság - tetszik, nem tetszik - az SzJG pedig egy könyvsorozat, amiért magyar kislányok - pedig elvileg nem a 10-12 éves korosztálynak íródott a mű - rajonganak. Bár az SzJG is jó könyv, olvasható, de nem egy világmegváltás. Persze ez csak a saját véleményem. Ami a legjobban idegesít, az az, hogy a "mai tinik életeként" hirdetik. A MAI TINIK ÉLETE NEM ILYEN. A 10-12 éves gyerekeké talán igen, de ők nem tinik, ők gyerekek. És ők ezt a mesét még el is hiszik, amivel nem lenne baj, csak ne így hirdetnék!
Szerintem jó, hogy nem elzüllöttek a karakterek, a tipikus tini p*csákat (bocsánat...) a rossz oldalon mutatja be az ró, Reniék "csapata" pedig azt mutatja, hogy lehet pia és drogok nélkül, meg a legújabb divat nélkül is jól szórakozni, élni, barátokra találni, tehát ebből a szempontból tanító jellegűnek is mondható. :)
2013. febr. 5. 21:25
17/53 A kérdező kommentje:
Az tény, de ettől függetlenül nem ez a való élet.
Én azért olvasok könyveket hogy a való életen kívül (amit megélek) más életeket is megismerjek. Meg azért hogy jól érezzem magam. A SZJG mindkettőt megadta.19 éves vagyok, és mióta olvasni tudok állandóan olvasok. nővérem 24 és neki is nagyon tetszett.(ő is sokat olvasott előtte is)
Szerintem jó példát állít a tizenévesek elé, ráadásul ha nevetek egy könyvön, már megérte elolvasnom.
2013. febr. 6. 17:27
19/53 anonim válasza:
Kedves lilla egyaltalan nem akarok dicsekedni,se irodalmi kritikat megfogalmazni csak elmondtam a velemenyemet.Es olvastam mar olyan konyveket amiket szerintem lehet szinvonals muveknek nevezni mint pl Uvolto szelek vagy Fabian Janka trilogiaja stb.
2013. febr. 6. 18:54
Igen, nem ez a való élet, de pont ezért tanító jellegű, vagyis példát mutat. Nem mondtam azt, hogy ez a teljes valóság. De akár valóságos is lehetne. Engem, mint már írtam, a közelsége fogott meg, hogy Budapesten játszódik, nincs benne fantasy és hasonlók. Érted már? Nem akarok vitatkozni, csak a véleményem írtam le. Mert ezt kérted. Nem vagyok elfogult, szimplán csak megfogott, mert... már írtam. :) Nem, nem nagy mű, de mégis az. A maga módján.
2013. febr. 6. 20:25
Kapcsolódó kérdések: