Mit kezdjek a súlyosan pattanásos (aknés) bőrömmel? [KÉPEKKEL]
Képek: [link]
Szóval összefoglalnám "röviden"(amennyire csak tudom):
11 éves korom óta szenvedek aknéval. Az évek során jártam 3 bőrgyógyásznál. De a bőrgyógyászok előtt használtam nővérem által vásárolt Fabulon Tinitonikot, semmit nem javított a helyzeten.
Az első bőrgyógyász szalicil savat írt fel, meg valami iszonyatosan szárító kenőcsöt (már nem emlékszem a nevére), amitől a bőröm erősen vízhiányos lett. Annyira emlékszem, hogy darabokban hámlott a fejemről, később a bőrömmel együtt. Mégtöbb pattanásom lett.
A másodiknál több hónapon át tartott a kezelésem. Először Dalacin Emulziót adott, nem használt. Lemosónak, toniknak, bőrradírnak Bioderma márkájú termékeket ajánlott (ezek olyan semlegesek voltak). Aztán elkezdte szedetni velem a Tetracylin nevű antibiotikumot, nagy dózisban (naponta 2 kapszula, 30 napon át), mellé Rozex Emulziót adott. Következő hónapban, mivel a Tetracylin megszűnt, helyette Demoxicylin nevű antibiotikumot adott 3 dobozzal (naponta 2 kapszula, 30 napon át), mellé szintén Rozex Emulziót használtam. Ez még folyt 3 hónapig. A szüleim végül megunták, hiszen problémák jelentkeztek. Az antibiotikum kiölte a szervezetem hasznos baktériumait is. (Gombás megbetegedésem is lett emiatt..)
Tehát átvittek egy gyermek bőrgyógyászhoz, aki az eddigiekben csak kísérletezgetett velem. Adott először Skinoren krémet (szörnyen kiszárította az érzékeny bőrömet, rosszabbodott később az állapota, hiába hidratáltam mellette). 3 hónappal később kellett visszamennem. Aztán felírta a Davercin nevű gélt. Hát ez meg semmit nem csinált a bőrömmel. Csak még több pattanás köszönt vissza, és idegesítő filmréteg köszönt vissza az arcomról felkenése után (húzódott, fájt). 3 hónap múlva ismét vissza kellett mennem az adott időpontra. Erre felírta nekem Zinerytet. Hát az.. Szörnyű volt! A pattanások először mintha eltűntek volna, de észrevettem, hogy csak a BŐRÖM ALATT GYULLADTAK BE. Nagyon szenvedtem vele. 1 hónapig tűrtem, aztán abbahagytam a használatát. Most kell majd visszamennem, ez a 3. hónap, de még vacilálok, hogy visszamenjek -e, vagy ne.
Eközben eljártam kozmetikushoz, ő ajánlott egy kénes lemosót, és hozzá a Balzsam Labor Teafaolajos Krémgéljét. Ezeket használgattam. A nyomkodások után mindig csupa seb, gyulladt, undorító, gennyes volt az arcom. Tehát 3 hónapi kezelés után nem bírtam tovább. (Ő aztmondta átad a mesterének, most nálam a telefonszám, nemtudom, hogy felhívjam -e.)
Háziorvos ajánlotta a Babé márkájú termékeket, amik nagyon drágák voltak (egy hidratálókrém 8000Ft, fél hónapra elég), de semmit nem kezdett a bőrömmel. Adott Dalacin oldatot is, de az sem volt jó. (Csúnyább lett a bőröm, száradt, fájt..)
De az évek során használtam Garnier, Vichy, stb. drogériás és patikai termékeket. Mindegyiktől csak rosszabb lett.
Jelenleg a kozmetikus által ajánlott lemosót és krémgélt használom.
Én már ezek után végképp nem tudom mit kezdjek. Félek már kipróbálni dolgokat, nem akarok több pénzt kidobálni.. Ez is rengeteg pazarlás volt.
Kérlek ne mondjátok, hogy van már rengeteg ilyen kérdés! A leírt összes kérdést szerintem már végigolvastam, a házi praktikákat is kipróbáltam (élsztő, kamilla, pakolások százai), semmi sem használt!
Nagyon drága kezelésekre nem igazán szeretnénk költeni a családdal, de, ha biztosan használna, akkor esetleg befektetnénk rá.
Ezeken kívül minden tanácsot szívesen elfogadok! Én már teljesen kétségbe vagyok esve, nem tudok mit csinálni egyszerűen. Rengeteget sírok emiatt, magamba fordulok sokszor.
Mindenkinek előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Sok-sok ZÖLD PACSIVAL jutalmazok! :)
Szia!
Én fiú vagyok, hasonló cipőben jártam én is ennyi idősen... Sőt, megmondom a frankót, lassan 20 éves leszek, és még most is akad rajtam, de leírom én mit tapasztaltam az évek alatt, és mi a legfontosabb.
Bárki bármit mond, nagyon ügyes vagy, hogy önállóan eldöntötted, nem kell a gyógyszer. Javaslom neked mindig minden problémánál: legutolsó megoldás legyen a gyógyszer. Nyilván nem súlyos betegségekről beszélek, de a fejfájásnak oka van, a pattanásnak oka van, és a megfázással is elbír a tested gyógyszerek nélkül.
A kozmetikus duma is mindig jön az ilyen eseteknél, felejtő. A gyógyszer is a tüneteket kezeli, a kozmetikus is a tüneteket kezeli. Ilyen lemosó, olyan tonik... Jönnek a nagyon okos tanácsok, hogy ne egyél fehérjét, ne szedj vitamint, stb... A szépségszerek csak az okot próbálják megszüntetni, és tudom a saját példámon tanulva, hogy van egy szint mikor haszontalanok.
Én azt mondom, a belső okot keresd, ami miatt ez kialakult. Nyilván a kor közrejátszik, de rengeteg függ a te saját hormonális állapotodtól. Amit nagyban befolyásol például, hogy mit eszel. Ami szerintem fontos:
-Kicsit nézz utána az étrendeknek. Nem vagyunk egyformák, sokan a fehérjedús ételekre fogják, hogy pattanásos leszel, van aki azt mondja, a kaja nem számít. Szerintem se számít közvetlen formában, nem egy adott ételtől leszel pattanásos, hanem a kaják tested hormonális rendszerére gyakorolt hatásától. Például lehet, hogy te nem tolerálod a szemét kajákat.
Próbálj meg kizárni az étrendedből lisztet, cukrot. Egyél sok zöldséget, feldolgozatlan élelmiszert, zabpehely, hús, tojás. Érdemes utánanézned például egy sportoló táplálkozásának, és magadhoz igazítani a mennyiségeket.
-Multivitamin. Még orvosok és bőrgyógyászok is vannak, akik azt mondják nem kell, ettől leszel pattanásos, a sok vitamin veseproblémát okoz... Úristen... A tested állapotát nagy részben a vitamin és ásványianyag bevitel szabályozza, úgyhogy ne félj alkalmazni, ez nem gyógyszer, hanem tápanyag.
-Mozogj eleget. Ami nagyon fontos a testednek, és amitől jó állapotba kerül, az a rendszeres mozgás. A legegyszerűbb minden nap egy órás séta, de gyors, erőltetett tempóban (aerob edzésnek hívják). De bármi jó lehet, úszás, akármi, mozgasd meg magad, lehetőleg minden nap. Emellé ugyanilyen fontos a pihenés, aludj legalább 7 órát minden este.
Ezek nagyon alap dolgok, amiket ha betartassz, én biztos vagyok benne, hogy változás lesz. Nem 2 nap alatt, de rajtam például tizedannyi pattanás sincs ha odafigyelek ezekre a dolgokra. Elég két hétig nem mozognom, zsemlét-kenyeret-tejet enni, nem csak hogy kijön rajtam egy csomó ragya, még rossz lesz a közérzetem is, semmi energiám.
Ja és a legfontosabb. Ne sírj. Ez szintén rosszul hat a testedre. Nevess sokat. Aki emiatt elítél téged, vagy lenéz, azzal ne foglalkozz, küldd el a francba. Lehet mindennek oka van az életben, én biztos vagyok benne, hogy lefogod küzdeni ezt a dolgot, belül viszont sokkal erősebb leszel. Sok sikert!
Lehet sírni. :) Felnőtteknek is lehet. :)
Meg jó sokat aludni. Szerintem több kell a 7 óránál, kell az 9 óra, nem csak a hétvégén.
Az A-vitamin hiánya is okozhat aknét, a cikk szerint sok sütőtököt, sárgarépát kell enni:
Most van sok sütőtök a piacon.A lopótök alakúak finomabbak, mint a világoskék héjúak.
Ma ezt olvastam :
Valamint a következő gyógynövények szinte mindig kaphatók zacskós tea formájában és gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatásuk van, teaként ihatók : orbáncfű, ánizs, bíbor kasvirág, cickafarkfű, citrom, citromfű, csalán, diólevél, fűzfakéreg (szalicin), kamilla, komlótoboz (én vadon is találtam), körömvirág, mezei zsurló, palástfű, rozmaring, szegfűszeg (szilvabefőttbe áztatni sokat, úgy enni), torma. Fokhagyma. Érdemes ismerni, használni, utánaolvasni ezeknek. Nekem általában 6-10 féle ilyen zacskós növényem van itthon állandó jelleggel. A fűzfakéreg belsőleg gyulladáscsökkentő, az Aspirin előtt ezt használták.
Csak saját törülközőt használni, mindig hipózni a baktériumok miatt.Senki más ne nyúljon hozzá. Legyen otthon Safeguard (100 Ft) szappan, ez baktériumellenes. Családtagoknak is javasolt használni. A baktériumok miatt pizsamát, ágyneműt, párnahuzatot érdemes vasalni, mert az fertőtlenít is.
Hát, ilyen tippjeim vannak.
Köszönöm szépen a válaszokat! :)
Akkor le is írnám, most hol tartok.
Megvettem a Lady Ciklus teát, amit nemrég mutattál. Hát ez valami óriási! Ma ittam meg a 7. adagot (ebben a hónapban az utolsó) és valami nagyszerű változást vettem észre. :) A homlokomon totálisan eltűntek a pattanások! És a többi helyen is sokkal szebb. :) Ezek a női hormontartalmú, gyulladáscsökkentő és nyugtató gyógynövények, amikből áll ez a tea, valami csodálatosak! :D Imádom. Ha a rendszertelen ciklusomat is beállítja (elvileg arra van), akkor én nem tudom mit csinálok.. De nagyon boldog leszek! :D Tehát ez az első új infó.
A második, hogy voltam nőgyógyásznál, citológiát is csinált, megjött az eredmény: minden rendben van, se ciszta, se gyulladás, vagy egyéb. :)
És végre eljutottam odáig, hogy megvettem az általad erősen ajánlott szalicilsavas krémet. Vazelines alapba tették nekem 60g volt 680Ft. 30%-os. Bekentem vele este az arcomat.. Hát.. Fú. Iszonyat csípett, majd megőrültem. Most még mindig bizsereg.. De ráveszem magam és hetente 3x-4x használom. Kíváncsi leszek az eredményére. :) Köszönöm a sok hasznos tippet. Majd, ha lesz, jövök a fejleményekkel!
Szia! Nagyon megijesztettél a 30 %-os töménységgel. Én mindenhol 3%-ot írtam, meg írtam is, hogy az 5-10 % is elég sok már. Nem hiszem el,hogy kiadtak a patikában 30%-osat. Azt csak orvosok, orvosi körülmények között pár percre használják. Nagyon megijesztettél. Az számomra hihetetlenül tömény. Kérlek, nyugtass meg, hogy nem 30%-os, hanem csak 3%.
Örülök, hogy a Lady Ciklus tea segít. Kicsit utánaolvastam a hormonoknak és úgy látszik, hogy Mo-n sok nő kevés ösztrogénnel, kevés progeszteronnal, de túlságosan is ösztrogén-dominenciával, és (relatíve)túl sok tesztoszteronnal rendelkezik. Szóval kellenek ezek a teák.
Mivel nincs ciszta, így PCOS a nőgyógyász szerint kizárva.
Ha nem akarod úgy inni, hogy csak a ciklus 3. hetén iszol ilyen teát, akkor úgy javaslom, hogy következő ciklusban, a 0-14 napokon több cickafark teát, a 14-28 napokon pedig több palástfű teát igyál. Tehát ha zacskós teát veszel, magad keverd ki az arányt. Érsemes megnézni a neten ábrákon, képeken a női ciklus hormoningadozásait és azt utánozni a cickafark(ösztogén), palástfű (progeszteron) teákkal.
Láttam a tea honlapján, hogy kiegészítette az oldalt a doktornő. Úgy gondolom, hogy a következő hónapban szinte minden nap lehetne inni ilyen teát (1 filtert) és a 3.héten innál belőle többet. (Most még úgysem kavarna be teherbeesésbe, gondolom, nem a következő hónapban szeretél babaát), most szerintem segítene, ha a következő hónapban végig innád. Egyébként lehet még fürdővízbe is tenni ezeket a teákat. Gyógynövényes könyvek szerint hatásos.
A tejet meg remélem tényleg kerülöd.
Most aggódom a 30 % miatt. Az nagyon brutál. Kérlek írj, hogy csak elírtad véletlenül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!