Akkor itt a vége, ugye?
Az AI előretöréséről és annak hatásairól beszélgettem ismerősökkel. Szakmabeliekkel és kivülállókkal egyaránt. Azt állapítottuk meg, hogy bárki bármit is állít, az AI bizony felforgatja az iparágat és elveszi a kenyeret a fejlesztők többségétől. Ha ma nem is, holnap egészen biztosan.
Már a chatGPT is képes egy lépésben, 3-400 sornyi, kifogástalan kód generálására, a képgenerátorok meg aztán minden várakozást, képzeletet felülmúlnak.
Én csak az egyetemi éveiket taposókat sajnálom. Nekik nem lesz könnyű megemészteni azt amivel maholnap szembe kell nézniük.
A kérdésem az, ki mihez kezd az itt megfordulók közül a jövőben?
Átképzésben, profilváltásban gondolkodik-e valaki?
“ Már a chatGPT is képes egy lépésben, 3-400 sornyi, kifogástalan kód generálására”
Legutóbb egy egyetemi beadandóhoz próbáltam tőle többszöri próbálkozással is segítséget kérni egy CAVI modell lekódolására, mint például [link]
A durva az volt, hogy TÉNYLEG lekódolta, és TÉNYLEG működőképes kódot gyártott, ami nyomokban nagyjából emlékeztetett arra, ahogyan mások is lekódolják.
Csak éppen az algoritmusa rossz eredményt adott.
Többször is próbálkoztam nála, mindannyiszor rossz algoritmust írt. Megpróbáltam azt is, hogy bedobtam neki az általam írt, tökéletes eredményt adó algoritmust, hogy egyszerűsítse. Elrontotta.
Ettől függetlenül tényleg igéretesek a képességei, csak éppen attól igen távol állunk, hogy elvegye bárkinek a munkáját.
Ez a baj, hogy egyáltalán nem állunk távol attól, hogy kivégezze az egész ipart, meghagyva írmagnak az 1-2 százaléknyi szuperpotens fejlesztőt.
Én fél éve ezzel szórakozok, napi gyakorisággal (van rá időm bőven). Nem tévedhetetlen, de százalékos arányban a humán fejlesztők szintjét, átlagát, lazán hozza.
Előfordult már velem, is, hogy a neki, optimalizálásra beadott kódot karakterre azonosan adta vissza és még hozzá "hazudott" ezt meg azt, hogy hol, mit is módosított. Megvannak a maga jellegzetesm, visszatérő hibái, például, hogy néha nem létező azonosítókra hivatkozik, vagy rosszul választ változó tipust, de ezeket még mindig könnyebb és gyorsabb javítani, mint megírni a kódot helyette.
Azt nem is győzöm hasngsúlyozni, hogy a chatgpt nem kódírásra lett kitalálva.
Én:
Sokan használnak téged programkódok generálására?
ChatGPT:
Igen, sok hobbista és fejlesztő szakember használja a nyelvi modelleket, mint például a GPT-3.5-öt, a programkódok generálására és más szoftverfejlesztési feladatok megkönnyítésére. Ezek a modellek rendkívül hasznosak lehetnek a következőkben:
Kódblokkok generálása: Nyelvi modellek képesek kódblokkokat generálni például programozási feladatokhoz vagy problémamegoldáshoz. Egy fejlesztő felírhat egy rövid leírást vagy kérdést, és a modell segít a hozzá illő kódblokk megírásában.
Dokumentáció generálása: A modellek segíthetnek a kódbázis dokumentálásában, például függvények vagy osztályok leírásának elkészítésében.
Hibajavítás és hibakeresés: A modellek segíthetnek a kódhibák azonosításában és javításában. Képesek ajánlásokat tenni a kód optimalizálására vagy a hibák kijavítására.
Nyelvi fordítás: A fejlesztők kódjukat más programozási nyelvekre fordíthatják át, és a modellek segíthetnek a fordítási folyamatban.
Automatizált tesztgenerálás: A modellek segíthetnek tesztesetek generálásában és a kód tesztelésében.
Fontos megjegyezni, hogy bár a nyelvi modellek sokféle szoftverfejlesztési feladatot megkönnyíthetnek, még mindig fontos a generált kódok és eredmények alapos tesztelése és ellenőrzése. A kódot mindig alaposan át kell vizsgálni a biztonság, teljesítmény és funkcionalitás szempontjából, így biztosítva a helyes működést.
"Az AI előretöréséről és annak hatásairól beszélgettem ismerősökkel. Azt állapítottuk meg, hogy bárki bármit is állít, az AI bizony felforgatja az iparágat és elveszi a kenyeret a fejlesztők többségétől"
Az hogy te és pár random mit állapít meg annak nincs semmi tudományos alapja. Sokan megállapították 2010 környékén hogy a sofőrök munkáját is elveszik az önvezető járművek aztán láss csodát 15 év távlatában eddig nem fejlődött valami átütő módon... Persze nyilván a hozzád hasonló, komplex gondolkozást nélkülöző, gyenge képességű munkavállalóknak van valós alapja a félelemre de a hozzám hasonló valódi intelligens problémamegoldó szakértő Úriembereknek csak akkor veszélyezteti a munkáját ha öntudatra ébred és kiírtja az emberiséget az AI.
Érdekesség, de messze attól hogy elvegye bárki munkáját.
Maximum kis segédeszközként integrálható, de erős fenntartással kell fogadni a generált kódsorokat.
Ha épp működik is, nem biztos hogy biztonságos, hiba mentes, még alap dolgoknál is.
De pl. egy kész svg animálássával se boldogult megfelelően, csavarta mindenhogy, végül megírtam egyedül. 🤣
Az olyan technológiai munkakörökben dolgozók, mint a szoftverfejlesztők, webfejlesztők, számítógépes programozók, kódolók és adatelemzők már most is sokszor támaszkodnak a mesterséges intelligenciára, mivel viszonylag pontosan dolgozik a számokkal, sőt: a ChatGPT – és társai – már most gyorsabban készíti el az egyszerűbb kódokat és programozási feladatokat.
Emiatt a jövőben a munkát kevesebb alkalmazottal lehet majd elvégezni
– mondta az Insidernek Mark Muro, a Brookings Institute elemzőcég vezető munkatársa, aki az MI amerikai munkaerőre gyakorolt hatását kutatta.
Hogy ez mennyire nem a távoli jövő, jól jelzi, hogy a ChatGPT-t is gyártó OpenAI már most fontolgatja, hogy a szoftvermérnököket mesterséges intelligenciával helyettesítik.
De hát, biztos ő téved és nektek van igazatok, ugye?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!