Akkor itt a vége, ugye?
Az AI előretöréséről és annak hatásairól beszélgettem ismerősökkel. Szakmabeliekkel és kivülállókkal egyaránt. Azt állapítottuk meg, hogy bárki bármit is állít, az AI bizony felforgatja az iparágat és elveszi a kenyeret a fejlesztők többségétől. Ha ma nem is, holnap egészen biztosan.
Már a chatGPT is képes egy lépésben, 3-400 sornyi, kifogástalan kód generálására, a képgenerátorok meg aztán minden várakozást, képzeletet felülmúlnak.
Én csak az egyetemi éveiket taposókat sajnálom. Nekik nem lesz könnyű megemészteni azt amivel maholnap szembe kell nézniük.
A kérdésem az, ki mihez kezd az itt megfordulók közül a jövőben?
Átképzésben, profilváltásban gondolkodik-e valaki?
Chatgpt ide vagy oda, Nyilván még sokáig kelleni fog egy kapcsolódási közeg, amely az igény felől az AI-hoz eljuttatja a kérést, ráadásul, képes tenni ezt a megfelelő formában.
Ezek az emberek - az operátorok -, még egy ideig nélkülözhetetlenek lesznek, gondolom én. Már csak azért is, mert egy komplexebb rendszert, mint amilyen mondjuk a linux, egy slukkra nem képes egészében értelmezni, kezelni az AI, ma még. De, ahogy ez a hagyományos fejlesztés során is bevett gyakorlat, a legnagyobb rendszerek is modulárisak, a moduljaik pedig kezelhetők, fejleszthetők. Az AI emiatt veszélyes, mert ahogy egy függvény megírására képes, úgy képes ezeregy függvény megírására is.
A problémát én abban látom, hogy túlságosan gyors a növekedés. A chatgpt még nincs egy éve piacon, tehát csecsemő korú, de már nagyon sok mindenre képes. Ráadásul, ez messze nem a legerősebb AI. Azok között, amelyekről tudunk, valahol az utolsó harmad tetején foglal helyet. Bár az lehet, hogy már sokat erősödött a bevezetése óta.
Mostanában vettem észre, hogy jelentősen megnőtt az általa egy lépésben generált kódsorok száma. Ennek határa korábban úgy 150 sor (~ 2 kB) volt, most viszont előfordult 300 sor feletti output is. Ebből én arra következtetek, hogy vasat tettek a chatgpt alá, valószinűleg jelenősen bővítették.
Az is említésre méltó, hogy a chatgpt nem specifikus AI, azaz, nem kódgenerálásra lett kiképezve, hanem általános csevegő botként funkcionál. Akkor gondoljunk bele, mire lehet képes egy kódírásra specializált AI? Egy olyan nyelv esetében, mint pl a magyar, hatalmas szó-adatbázist, rengeteg szabályt és még több kivételt kell megtanulnia, hogy képessé legyen megfelelően kommunikálni. Egy programnyelv esetében viszont a szótár szavai nem érik el a százat, és a nyelvtan is sokkal egyszerűbb, kötöttebb. Ez, egy számítógép számára, a beszélt, természetes nyelvekkel ellentétben, kifejezett előny.
Milyen szakmabeliekkel beszéltél te? Egyáltalán neked van bármi kis közöd a programozáshoz?
Figyelj, programozni lehet, hogy fog tudni, de a szoftverfejlesztés az egy teljesen más történet... A matematikusok elvesztették a munkájukat? és itt nem a számológépekre gondolok, hanem mondjuk matlabre, amivel kb mindent is ki tudsz számolni, vagy akkor mondhatom wolfram alphat, ahhoz még programozni se kell tudni.
Igen, ha egyszer az ""AI"" megfelelő szinten lesz, akkor megint változni fog a szakma és az is lehet (sőt biztos), hogy kevesebb programozó kell majd és inkább mérnökökre lesz szükség mély tudással. De ameddig egy valódi AI nem lesz, tehát ami sci-fi szerűen intelligens, addig ugyan úgy egy biztos terület marad a fejlesztés, már ha megvan a kellően mély ismeret és a diploma.
Halkan jegyzem meg, hogy annó matematikusok voltak a programozók és gépi nyelven, majd assemblyben programoztak. Manapság ez hogyan néz ki? A legnépszerűebb magasabb szintű nyelvek nevetségesen egyszerűek egy assemblyhez képest és érdekes módon ugyan úgy jól fizet a szakma és kell a sok jó szakember...
Persze mondhatod, hogy de az AI az más, csak te nem AI-ról beszélsz, hanem egy matematikai modellről, aminek semmi köze egy olyan AI-hoz amire egy átlagos ember gondolna, mert ezek rohadtul nem intelligensek olyan módon. Ha majd valóban lesznek AI-ok, akkor tényleg problémát fog okozni, de ehhez kellene egy teljesen új modell, mert a jelenlegiek mind limitálva vannak a hardware-ek miatt (meg maga a modellek is limitáltak, de a hardware fájdalmasabban érződik) vagy kellene már quantum számítógép. Szóval nem igazán aggódnék még, hogy a szoftverfejlesztők elveszítik a munkájukat.
Nem értem a 19-es válaszom lepontozását.
Az, hogy a belépő munkák egy bizonyos részét, pl. tech support/rendszergazdai munkák, meg elkezdi majd "lecserélni", ez szinte biztos.
Nem leváltja majd az AI, de ha eddig 10 supportos munkáját elvégzi 7 supportos ChatGPT-vel, több munka meg nincs, mert nem IT cég, akkor a plusz embereket előbb-utóbb elküldik.
A csapatban, ahol dolgozok (egy nem IT-s multinak az IT részlege), ketten használjuk, és már most lecsökkentette a ticketeink megoldási sebességét a ChatGPT; nem nagyon, de azért észrevehetően.
Persze mondhatjuk, hogy ez nem szigorúan véve informatikus munka, főleg nem az L1, sokkal nagyobb része az ügyfélszolgálat és kommunikáció. De ez egy olyan munka, ahol előbb-utóbb sokaknak "itt lesz a vége".
"Nem értem a 19-es válaszom lepontozását"
Csak, hogy egyet emeljek ki a sok butaság közül:
"ha eddig 10 supportos munkáját elvégzi 7 supportos ChatGPT-vel"
Ez mi? :D mi ez a feltételes fröcsögés? Egyrészt nincs arra tény, hogy a chatgpt el tudja végezni egy supportos munkáját, ahogy jelenleg arra sincs bizonyíték, hogy "10 supportos" helyett elég a "7 supportos + chatgpt" felállás. Ha egyáltalán elég, szerinted az ügyfél majd kivárja ha elkezded bepötyögni chatgptbe a kérdést? Vagy, egyáltalán minek vagy supportos ha egy mailre nem tudsz válaszolni chatgpt nélkül?
De még jobb kérdés: a Chatgpt honnan a fenéből tudja, hogy milyen specifikációja van annak a zárt terméknek amit te supportálsz?
Szóval, jó lenne kivárni a végét, hogy mennyivel alakítja át a munkaerőpiacot ez a találmány, ahogy azt a kerék is megtette és még sok más csodálatos agyszülemény. De egy biztos, ha változni is fog a világ, munka még egy jó darabig lesz (már ha arra alapozunk, hogy egy szép napon az embereknek nem kell dolgozni, de ez is butaság), legfeljebb a lusták nem akarnak dolgozni/továbbtanulni.
Pont a közelmúltban kellett egy új eszközt számomra ismeretlen nyelven kódolni, nem túl hosszú határidővel, úgyhogy chatgpt-t kérdezgettem elég sokat.
Egy fantasztikus eszköz, szinte minden problémámra tudott megoldást adni, viszont ha nem tudnék programozni egyrészt elmagyarázni sem tudnám neki hogy mit akarok, másrészt meg nem látnám hogy miért nem azt csinálja amit szeretném hogy csináljon. Segít nekem gyorsabban haladni, sokkal-sokkal gyorsabban, és szuper volt, ezentúl minden projektnél használni fogom mert töredék idő alatt eljutottam oda ahova akartam, tudtam próbálgatni több koncepciót, nem sok időm veszett el a robotmunkára. Viszont nagyjából szart sem érne ilyen célokra azoknak, akik nem programozók. Egyáltalán honnan tudná, hogy mit kérdezzen? Nem az a baj, hogy az eszköz nem képes komplex feladatokra, de a tudatlan felhasználóval sosem fog tudni mit kezdeni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!