Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Meddig lesz szükség programter...

Meddig lesz szükség programtervező informatikusokra?

Figyelt kérdés

A PTE-n voltam nyíltnapon, főként azért, hogy megismerjem a mérnökinfót, de nem tetszik a fizikás dolgok miatt.

Egyik diák azt mondta, hogy szerinte semmikép se menjek programtervező informatikus karra, mert az AI (mesterséges intelligencia) 5-10 éven belül képes lesz arra, amit most a programtervezők csinálnak.

A probléma hogy engem mindig is a kód írás, programtervezés érdekelt, mintsem a hardveres és fizikás része az infónak. Tudom, hogy mérnökinfót elvégezve is lehet ilyen irányba menni tovább, de nem vagyok benne biztos hogy el tudnám végezni. Fizikából sosem voltam jó, és már 1 éve nincs is fizikaórám, és nem arról vagyok híres hogy milyen szorgalmas vagyok.

jan. 23. 15:42
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
28%
Szerintem menjél, de számítsz arra, hogy sokkal kevesebb programozó kell a jövőben, mint most. Szóval lehetséges, hogy programozni nem fogsz, de a diplomádnak attól még lesz értéke.
jan. 23. 15:56
 2/14 anonim ***** válasza:
93%
Mondjuk bárhogy is döntesz, ezt a "nem arról vagyok híres, hogy milyen szorgalmas vagyok" mentalitást sürgősen engedd el.
jan. 23. 17:00
 3/14 anonim ***** válasza:
16%
Keddig.
jan. 23. 22:22
 4/14 anonim ***** válasza:
94%
Programtervező informatikusként végeztem és részben AI alapú rendszereket fejlesztek. Ennek szerintem van jövője.
jan. 24. 06:32
 5/14 anonim ***** válasza:
93%

Az AI szerintem még nagyon messze áll attól, hogy lecserélje a programozókat.

Főleg, hogy ezek az "AI"-k messze nem tudnak programozni, mivel ezek LLM-ek, teljesen más a feladatuk és nem is értenek valójában a programozáshoz.

Én programozóként elvégeztem egy "egyszerű" feladatot pár lib kombinálásával. Utána kíváncsi voltam az AI miket ajánl...hát nagyon vérszegény volt. Sok kör volt elmagyarázni neki, hogy X és Y lib használatával mit akarok megcsinálni, mert olyan alap dolgokat nem látott (linkelt GIT Repo + verzió megjelöléssel), hogy szájba kellett rágni mindig, hogy "dehát az X lib képes erre, meg arra". Mindig el akarta velem újra fejlesztetni a funkciót és olyan megoldásokkal operálni amik nem a legoptimálisabbak voltak.

A képgenerálás szintén nagyon gyenge, persze egy nem grafikus embernek ez már a csoda, de aki grafikában járatos max alapnak tudja használni amit kap, mivel komplexebb dolgokat elég nehéz elmagyarázni neki.

Programozásnál amúgy ugyanaz van, hogy sokan azt hiszik majd ez leváltja a programozókat...csak sajnos akik ezt mondják azok nem tudnak programozni, vagy annyira gyerekcipőben járnak, hogy max kódolni tudnak alap szinten és nekik tényleg csoda ez. Aki valóban tud programozni az látja, hogy mennyire kevés is amire ezek képesek. Néha furcsállom is itt a válaszokat azoktól akik állítólag programozók és a szakmában is dolgoznak, hogy szerintük ez eltudja végezni egy junior munkáját. Persze lehet én várok többet a junioroktól, mint egy AI tákolmány.

jan. 24. 10:07
 6/14 anonim ***** válasza:
83%
#5 Hát azért ez érdekes, mert itt két tábor van. Az egyik szerint ki lehet majd váltani a programozók nagyrészet, a másik szerint ez a jövőben sem lesz így. Mindkét táborban vannak komoly szakemberek, AI-al foglalkozó kutatók stb
jan. 24. 10:22
 7/14 anonim ***** válasza:
82%
A proginfósokra nagy szükség lesz mindig. De a PTE-t felejtsd el ezt a szakot tekintve. Egy hulladék az az egyetem. Tanárképzésben, GTK-ban, orvos-fogorvos-gyógyszerész-egészségtudományi képzésekben kiváló, de a természettudományos, mérnöki, infó szakok értékelhetetlenek.
jan. 24. 11:19
 8/14 anonim ***** válasza:
0%

A sarkos véleményalkotás előtt érdemes figyelembe venni, hogy amihez mi hozzáférünk MI vagy AI címszó alatt, az nem sok abból, ami már létrejött.

Azt is jó szem előtt tartani, hogy a publikus cuccok is erősen korlátosak.

Az autóipar sem így festett az 1900-as évek elején és ha a telefóniában bekövetkezett, szinte sokkolóan gyors (3G, 4G, 5G / bunko-phone, handy-phone, tepsi-phone, luxury-phone) változásokat is figyelembe vesszük, akkor szerintem, igenis, van mitől félnie a programozó társadalomnak.

jan. 25. 11:26
 9/14 anonim ***** válasza:
74%

Köszönjük Delphi papa, talán az első értelmes hozzászólás amit tőled láttam, remélem nem az utolsó :D

Igen van esély arra, hogy 10-20-30 év múlva elérjenek egy olyan szintet akár, mint a Matrix, Terminatorban van megjelenítve, hisz a telefonok, informatika és még 10001 dolog nagyon sokat fejlődött.

Viszont az a baj sokan már a mai elérhető AI-kra is azt mondják ez már lecseréli a szakembereket. Aztán majd meglátjuk mit hoz az idő.

jan. 25. 12:56
 10/14 anonim válasza:
30%
Amíg világ a világ.
jan. 26. 09:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!