Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Igaz, hogy idehaza programterv...

Igaz, hogy idehaza programtervező informatikusokból, informatikusokból, gazdinfóból túlképzés van?

Figyelt kérdés

Így az érettségi küszöbén azon vacilálok, hogy informatikusi pályára menjek, mert az algoritmustervezés, digitális rendszerek, digitalizáció, ill. a PC elektrotechnikai oldala igen érdekel.

Viszont másik részről azt látom, hogy már mindenki a programozás felé vonul, mint amiről beidegződött, hogy jól fizető, ideális meló, és biztos munkahelyt ad a szakma. Így viszont pont, h. 1-2 éven belül itt lesz a legnagyobb túlképzés, a munkahelyekért meg harc, nem? Így viszont akkor érdemesebb lenne más szakmát választani?

Rokon szüleitől is hallottam múltkor, hogy egyes helyeken már írtás van, egymást próbálják már szakon belül is eltántorítani az emberek. Az ilyet szomorú hallani.

Esetleg a fent megjelölt érdeklődéssel milyen más szakma felé lenne érdemes áttérjek, ha a nem olyan hűde jó fizetés, de átlag tudással aránylag biztos, határozatlan idejű munkahely a cél?

2014. dec. 9. 17:09
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Hát az elhelyezkedési statisztikák egyáltalán nem rosszak. A túlképzés azt jelentené csökken rá az igény, vagy annál is többet képeznek. Ez nem olyan mint a jogász képzés.
2014. dec. 9. 17:15
 2/11 anonim ***** válasza:
80%
Nem. Programozókat még mindig sok helyen keresnek, a baj legfeljebb az, hogy teljesen kezdőket szinte sehova nem vesznek fel.
2014. dec. 9. 17:40
 3/11 A kérdező kommentje:

Bocs, lehet, hogy most én vagyok lefáradt, de nem értem : azt akarod mondani, hogy nincs túlképzés?

Mert én abból is látni véltem ezt, h. pl. múltkor ülök a buszon, a soffőr ép egy ismerősével beszélget, és szóba kerül a két fia, mind a kettő informatikus.

Legutóbb is leveleztem itt egy sráccal a GYK-n, annak a bátyja is programtervező hallgató.

Aztán voltam keresztény diákkörben, alig voltunk 10-en, de ott is a srác, aki 2 évvel jár fölöttem, gazdinfón tanul, a bátyja pedig 6 éves kora óta nyomja a programozást.

Rokonok közül is van, aki szintén már ezt tanulja.

Amit meg mondtam, hogy egyik rokonom azért hagyta ott az egyetemet, és jött át Pécsre - pedig az szerinte rosszabb hírnevű -, mert állítólag olyan szinten konkurenciának tekintették egymást a szakon belül évfolyamok között is a hallgatók, hogy azt már csak nagyon nehezen tűrte.

Én meg most attól félek, hogyha most erre a szakra köteleződöm el, akkor feleslegesen - esetleg még nyűglődve is, ha tényleg igazak a szakon belül dúló konkurenciaharcokról szóló "rémhírek" - csinálom végig a 3-4 kitudja hány évet - úgy rémlik, hogy 7 félév -, de utána nem lesz sehol se munkám.

Mert érdekelni érdekel a téma, de mivel szüleim különösebben nem tanítottak/képeztek programozásban, és nem tartozom azok közé, akik 6 éves koruk óta szimultán kódolnak assembly-ben, ezért arra nincs sok esély, hogy olyan hűde kimagasló tehetség válljék belőlem, de munkahelyet meg majd így-is-úgy-is, előbb-utóbb kell találni. És nem biztos, hogy a gyártósor mellett szívesen dolgoznék 12 órában.

Meg már azt is többször hallottam, hogy már mindenütt egyre kevesebb a szabad informatikusi, pláne programozói munkahely, stb.

Ezért is várnék több választ is, leginkább olyanokét, akiknek sokrétű tapasztalatuk van már, és a jövőt illetően előrébb látóak, mint én.

2014. dec. 9. 17:43
 4/11 A kérdező kommentje:

"teljesen kezdőket szinte sehova nem vesznek fel"

Ezt hogy érted? Hogy mindenképp elvárnak valamennyi szakmai gyakorlatot?

2014. dec. 9. 17:44
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

A jósgömböm otthon felejtettem, de idézném a dékán úr gólyákhoz szavait:

"Ha maguk itt mind diplomával a kezemben ülnének velem szemben, még akkor is hiány lenne jó programozóból"

Sima nemi önkielégítést végző rendszergazdából valóban dunát lehetne rekeszteni, de még rossz programozóból sincs olyan sok. Csak az egyik álláshirdetés portálon, csak budapesten 200+ betöltetlen állás van jelenleg is. És ezek a "nyilvánosak".

2014. dec. 9. 19:52
 6/11 anonim ***** válasza:
*kezükben természetesen, mielőtt valaki ebbe beleköt :-)
2014. dec. 9. 19:52
 7/11 anonim ***** válasza:
70%
#4 Igen, minimum 1,5-2 év gyakorlatot várnak a junior programozóktól is. Nagyon ritka, ahol nem.
2014. dec. 9. 19:58
 8/11 Reiber Péter ***** válasza:
84%

A 12órás gyártósori betanított munka, és a profi elit programozó közt rengeteg lépcső van.

Btw a programozás most a "pórnép" körében valami álom luxusmeló szerűség, ezt érzékeled is, utóbbi időben mindeki azt hiszi, programozóként megfogta az isten lábát.

Holott ez is tud pont olyan rohadt gépies idegörlő munka lenni, mint akár egy szalagon kalapálni, nem mindeki csúcs coder, sőt, a programozók jórésze undorító favágó feladatokat végez, évekig görnyedve a billentyűzet felett, naivan reménykedve abban, hogy egyszer majd pont őt léptetik elő, és lehet végre az, aki kiosztja másoknak a feladatot, összefogja a team-et és átnézi a kész kódot.

Az első pár meló lehet kihívás, vagy nagy sikerélmény, de amikor X év mulva még midnig ugyannanál az asztalnál, ugyanazon a rohadt billentyűzeten hasonló dolgokat kódolsz szinte szabott fizetésért egész nap, na az nem egy álom ám.

Nagy is a fluktuáció, nagy reményekkel belép, pár hónap-félév-év mulva csalódottan kilép, ez sokszor a szoftverek negativba hajló szinvonalán is érzékelhető.

Nomeg a programozás egy könnyen kiszervezhető munka, feladat specifikáció neten elküld, kész kód neten vissza.

Nem véletlen, hogy indiában, ázsiában, stb máris több kódsor is készül,(nem cska fizikai árucikk) mint a világon bárhol máshol.

Persze egy multi sem, gogle, m$, apple, stb nem siet elárulni, hogy ja, a kód 98.2%-át indiai csicskák hányták össze nektek, kedves vevők, nálunk csak átnyálazta és jóváhagyta pár toplevel guru, aztán amit "elnéztek", az persze mind biztonsági rés meg egyéb súlyos hiba.

A plebset és a szakmában megmaradni képteleneket az elittől itt is a kreativitás, önállóság és egyfajta szociális életrevalóság külöbözteti meg, mint bármely szakmában.

A programozás egy jó alap, de csak alap, szakosodni kell, profivá fejlődni adott területen, a verseny pedig mindenhol hatalmas,.. szerintem a multiknál a napi tevékenység súlyos %-a áll egymás klf szintű fúrásából érdemi munka helyett, ezt a rivalizálást nem árt már az iskolában megtanulni, később hasznos is lehet.

Tuti szakma és tuti munkahely nincs, mondjuk egy erős infós diplomával és megfelelő hozzálláásal szalag-segéd-közmunkás nem leszel, az assemblyről meg sztárkoderekről alkotott elképzelésed pedig konkrét tévedé.

Csak mert valaki kisiskolásként összerakott pár effektet egy procira, nagyon-nagyon messze van attol ,hogy elvégezzen sikeresen egy felsőfoku programozót, ami szinte tiszta seggelés és nagyon durva matek, a kreativitás csak egy 20. mellékvonal, mint idehaza az oktatásban általában.

2014. dec. 9. 19:59
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Nincs túlképzés, sőt túl kevés van belőle most is.

Jobb helyeken kevesen végeznek csak, a BME-n és az ELTE-n is 70-80% körüli legalább a lemorzsolódás.

Plusz, nagy divat manapság mindenkit "informatikusnak" bélyegezni, aki gépekkel foglalkozik.

A bolti eladótól, a rendszergazdákon át a programozókig.

JÓ programozókból hiány van.

2014. dec. 9. 22:01
 10/11 anonim válasza:

Jó informatikusokból hiány van. Hatalmas kereslet van rájuk. Tudok olyan céget, akik pár hónapos tapasztalattal( ami lehet suli mellett gyakornoki) is felvesznek ha tehetséges vagy. Szóval ez a piac most nagyon megy. De nem a "béna" rendszergazdákra gondolok, akiknek nincs más dolguk csak újratelepíteni a gépet.

Egy IT recruiter.

2015. ápr. 1. 15:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!