Igaz, hogy idehaza programtervező informatikusokból, informatikusokból, gazdinfóból túlképzés van?
Így az érettségi küszöbén azon vacilálok, hogy informatikusi pályára menjek, mert az algoritmustervezés, digitális rendszerek, digitalizáció, ill. a PC elektrotechnikai oldala igen érdekel.
Viszont másik részről azt látom, hogy már mindenki a programozás felé vonul, mint amiről beidegződött, hogy jól fizető, ideális meló, és biztos munkahelyt ad a szakma. Így viszont pont, h. 1-2 éven belül itt lesz a legnagyobb túlképzés, a munkahelyekért meg harc, nem? Így viszont akkor érdemesebb lenne más szakmát választani?
Rokon szüleitől is hallottam múltkor, hogy egyes helyeken már írtás van, egymást próbálják már szakon belül is eltántorítani az emberek. Az ilyet szomorú hallani.
Esetleg a fent megjelölt érdeklődéssel milyen más szakma felé lenne érdemes áttérjek, ha a nem olyan hűde jó fizetés, de átlag tudással aránylag biztos, határozatlan idejű munkahely a cél?
Igaz, hogy túlképzés van. Ma már mindenki informatikus akar lenni, és a közhiedelemmel ellentétben nem annyira nehéz elvégezni a mérnök infót.
Az emberek felfogásával van baj, túlságosan egyetem, képzés, meg tanfolyam központúan gondolkoznak, meg sem próbálnak maguktól tanulni. Ha valaki pl. jó programozó akar lenni, ne mástól várja, hogy megtanítsa, meg ne agyalágyult lehúzós tanfolyamokra járjon. Üljön le a gép elé, és kezdje végigbogarászni a hivatalos Oracle dokumentációkat, ha pl. Java fejlesztő akar lenni.
Az egyetem csak időpazarlás, elvesz x évet az életetekből. Ha valaki kimegy külföldre 5 évig dolgozni, és haza tudja hozni a pénz (pl. Sopronban él), előbb lesz saját lakása és autója, mint annak aki az egyetemen rohad a papírért, hogy utána harmadannyiért dolgozhasson, 3.5(bsc)-5 év tanulás után! Emellett programozó is lehet bárki, ha van tehetsége hozzá, senki sem akadályoz meg benne, hogy leülj a gép elé dokumentációk alapján tanulni.
A sok képzés/egyetem/tanfolyam felfogású kezdőből telítettség van a piacon, és nehezen találnak állást. Ha valaki már az egyetem mellett gyakornokkén elhelyezkedik, akkor könnyebb dolga lesz bekerülni egy jó céghez fejlesztőnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!