Tényleg csak a legjobbak kerülhetnek be nagy multikhoz, "szoftverházakba"?
Ennyire azért nem kiélezett a helyzet.
Nyilván ha valaki nem felel meg seniornak, akkor ne várja, hogy felvegyék ilyen pozícióra.
A mediort most félretéve, hogy a kérdésre tömörebb választ adhassak, egy junior szintnek nem gondolnám, hogy olyan nehéz megfelelni, akár multiról beszélünk, akár nem.
(Még mindig jobb helyzet juniornak lenni egy multinál, sok tapasztaltabb fejlesztő között, mint esetleg egy inkompetens zugbété* csapatába cseppenve elpazarolni éveket, neadj'sten be sem kerülni a szakmai vérkeringésbe)
Következésképpen aki mindenképp multinál szeretne dolgozni, és nem teljesen fogalmatlan, annak a lehetőség adott, legrosszabb esetben a szakmai énképén kell egy kicsit igazítania, és bevállalni, hogy esetleg az első néhány hónapot, egy-két évet felzárkózással fogja tölteni a kiszemelt cégnél.
Végezetül, hogy ex-kollégám pályakezdőkhöz címzett prezentációjából idézzek, el kell menni interjúkra, és ha el is vérzik rajta az ember, legalább képbe kerül azzal, nagyjából milyen elvárásoknak kell megfelelni, mire kell rágyúrni.
*Természetesen nem csak ilyen létezik a multin kívül, de az arányuk a könnyen megfogható kiscégek közt elég komoly rizikófaktort képez
Igen, borzasztóak tudnak lenni a zugbéték.
Pedig eleinte úgy voltam vele, hogy de jó, biztos izgibbek a multinál, mert sokrétűbb a munka, van backend, frontend, adatbázis, sima CRUD is, üzleti logika is (tudom, kicsit hülyén soroltam fel).
Közben...
Senior, akit ismerek, hááát... érződik, hogy zugbétéknél dolgozott eddig is.
Még mindig nem értitek a lényeget...
1.: Mivel egy nagy cég (Intel: Paul Otellini, IBM: Rometty, Apple: Tim Cook, stb,stb,stb.) esetében szinte esélytelen is, hogy találkozz a legfelsőbb vezetőkkel, hacsaknem ott szopsz a lába között. Így logikus, hogy annak egy leány(ka) vállalatánál vagy alkalmazva a századik vagy ezredik kiskakas alá beosztva.
2.: Nem is értem miért gondolja azt bármelyikőtök is, hogy arra a munkára, amelyet éppen végeztek, nem tudnának másik 10 000 olyan embert odarakni, aki legalább úgy elvégezné azt a hatalmas feladatot, amivel éppen ti cicáztok???
3.: Nehéz elképzelni pl. hogy amikor egy baloldali párt kerül hatalomra, akkor majd olyan munkatársakat válasszanak maguk mellé, akik jobb oldaliak voltak azelőtt... (hiába okosak és értelmesek az semmit nem számít!)
Még mindig nem értitek? Az már a ti bajotok! :-)
Ismétlen: egy símulékony személyiség nagy nyelvvel megáldva, esetleg a főnök ismeretségi körébe kell tartozni!
Senki sem superman, és minden halnál van egy nagyobb!
Még mindig nem tudjuk hol dolgozol Ronáldó :) Multihoz nyilván közöd nincs.
De a reakciódból az kiderült, hogy valóban nem vitted semmire az életben. Így érthető, hogy a saját nyomorod alapján általánosítani próbálsz.
Mondjuk még ha igaz is lenne, amit írsz, én akkor is inkább vinnék haza 3x-4x annyi pénzt a családomnak, minthogy egy segédmunkás fizetéséért dolgozzak valami ismeretlen magyar Kft-nél.
#29: Na ez már majdnem egy értékelhető vélemény/hozzáállás, alakul ez. Bár az előítéletekről még leszokhatnál, ugyanis attól, hogy valaki igazat mond, nem biztos, hogy sikertelen nyomorúlt... :-)
Tehát leírtad, amiről eddig beszéltem: a pénz beszél, a kutya ugat! :-)
Persze, mi másért dolgozna egyáltalán az ember? Ha te nem kapnál pénzt, akkor bemennél dolgozni?
Szerencsére jó pénzhez ebben a szakmában elég jó szakembernek lenni, gyakorlatilag semmi más nem kell hozzá.
Hogy mi másért dolgozna az ember? Tudom ez kissé utópisztikusan hangzik, de pl azért mert szenvedélyesen szereti azt amit csinál!
...és itt nem azt mondom, hogy ezt akár ingyen is lehetne, hiszen az nem elég ahhoz, hogy kifizessük a hó végi számlákat.
De pl én sem lettem ügyvéd vagy politikus vagy focista... :-) ...CSAK AZÉRT mert az 10-20-30-40-50x többet keres nálam! Mert bár látszólag tudnék a semmiről beszélni mint egy ügyvéd vagy egy politikus, meg talán még a labdát is tudnám rugni, csak egy nagy baj van, mocskosul nem érdekel! :-)
Röviden: az emberek nem a szellemi-képességeik alapján kapják a pénzüket. Mert nekem ne mondja senki, hogy bármelyik ember is ér annyit (mégha tetőtől-talpig aranyból lenne is), amenyit egyik-másik zsebre tesz akár csak egy hónapban. Persze lehet arra hivatkozni, hogy a nagyobb felelősség nagyobb jövedelemmel jár.
Jó példa erre bármelyik Apple termék, tulajdonképpen ott miért is fizetsz egy kisebb vagyont? Mert letisztult a felület? Mert biztonságos? Mert olyan anyagokból épül fel, amelyet afroamerikai szűz lányok combján körömreszelővel fényesítenek? :-)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!