Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Tényleg csak a legjobbak...

Tényleg csak a legjobbak kerülhetnek be nagy multikhoz, "szoftverházakba"?

Figyelt kérdés
A többieknek maradnak a kis magyar cégek és ott 80% support, rendszerüzemeltetés, 20% fejlesztés, boríték vagy KATA, fejetlenség és káosz?
2020. szept. 16. 12:04
1 2 3 4
 1/33 anonim ***** válasza:
71%
Nem a legjobbak de jónak kell lenni. A multiknál elég hamar észreveszik, és ez a terület az egyik olyan ahol nem nagyon lehet "vakerálni". Hamar kiderül ha valaki nincs azon a szinten amit állít. És ez Magyarországon igen nagy divat. Meg ezt súlykolják a "hogyan legyél sikeres az állásinterjún" oldalak is. Részt szoktam venne programozó felvételiken. És gyakori, hogy ha már sikeresen implementálta valaki bármilyen nyelven a "Hello world!" programot az illető az adott nyelven expertnek tartja magát. Az ilyenek nyilván nem kellenek a multiknak. A kis magyar cégek (egy csomó multiknak dolgozik akár közvetve akár közvetlenül) ezt jobban elnézik, de más is az igény szint (mint te is írtad 80% support+üzemeltetés 20% fejlesztés), de a készség sem sokkal több. Kereslet-kínálati piac van. Erre van kereslet erre vannak a cégek akik erre áltak be mert, ebből is jól meglehet élni. Aki meg többre vágyik tanul és képes lesz elmenni magasabb helyekre. De eleve a legnagyobb igény (már legalább 10-15 éve) igazán nem csak itthon "a kisebb fejlesztés (inkább customizációnak hívnám) és nagyrészt üzemeltetésre ven". Igazi ütős fejlesztésre darabszámát tekintve kevesebb van.
2020. szept. 16. 12:48
 2/33 A kérdező kommentje:
Ha valaki ül egy agilis csapatban és kódot ír, az egy magasabb szint?
2020. szept. 16. 13:08
 3/33 anonim ***** válasza:
26%

"Tényleg csak a legjobbak kerülhetnek be nagy multikhoz, "szoftverházakba"?"

Tényleg.

"Ha valaki ül egy agilis csapatban és kódot ír, az egy magasabb szint?"

Nem. Az a magasabb szint, amit tőle elvárnak.

Ahogy követ faragni is lehet jól és szarul, úgy szoftvert fejleszteni is.

2020. szept. 16. 13:20
 4/33 anonim ***** válasza:
51%

Nem az számit, hogy milyen csapatban ül, és mit csinál. Az számít milyen minőségű kódot és milyen "gyorsan" ír. Mennyire képes betartani a szabályokat. Sok cégnél egyedi fejlesztési szabályok vannak. Pl. dokumentációra, változó nevekre stb.

Volt egyszer nálunk egy figura egészen gyorsan és szépen fejlesztett, de 0 dokumentációt készített. Hiába volt elvárás, hogy "az itt nem elég, hogy beszédes a változónév, és tele kommenteled a kódot. Le kell írni, egy külön doksiban, hogy miért ezt a megoldást választottad". Egészen gyorsan kikerült. Nyilván itt nem ilyenekre gondolok, hogy miért ++i -t vagy i++ -t használ. Bár a főnökség sok esetben ezt is elvárta, hogy miért így írtuk. De ez helyről helyre változik, hogy mit várnak el. Pl. ahol korábban dolgoztunk a tesztelést külön csapat végezte. Mi csak a "fejlesztést" csináltuk, megírtuk az előre definiált function-t vagy objektumot vagy bármit amire éppen szükség volt, és egy másik csapat tesztelte, hogy tényleg azt csinálja-e. És ennek megfelelő skillek kellenek.

A magasabb szint nálunk azt jelentette nálunk, hogy képes volt úgy megírni egy function-t, hogy azt ahogy betették a tesztrendszerbe az elsőre jól működött és nem kellett 3x 4x visszadobni, hogy legyen kijavítva. Általában a 4. esetnél már szóltak, hogy szedjük össze magunkat. A csapatban 1 öreg róka volt akinél egy megírt rész egyből működött és azt csinálta amit kell.

Ez kb. 10 éve volt, azóta más területre kerültem, itt már komplett rendszereket fejlesztek (beágyazott rendszerek, hardver közeli programozás) itt a "magasabb szint" befér-e a célhardverbe, teljesíti-e a futásidő követelményeket, mennyi idő alatt kész a fejlesztés.Aki kicsi, gyors kódot gyorsan ír az a "magas szint".

2020. szept. 16. 13:26
 5/33 anonim ***** válasza:
70%

Nem lehet ilyen formaban altalanositani.

Nagy multi az EPAM meg a Facebook is, megis eg es fold a kulonbseg mind szinvonalban, mind a bekerules nehezsegeben.

Persze van olyan reteg, akiknek elobbihez is neheznek szamit a bekerules.

2020. szept. 16. 13:41
 6/33 BeefEater ***** válasza:
35%

Ezt biztos sokan le fogják szavazni, de nem baj.

Dolgoztam multinál és kis cégnél is. Szerintem inkompetens kis céghez és multihoz nagyjából ugyan olyan könnyű bekerülni, hozzáértő kis-közepes vállalathoz a legnehezebb.

Inkompetens kis cégnél mivel ők sem igazán értenek hozzá határozott bulshittel be lehet kerülni. Multinál el vannak foglalva az egész napos AC-n pszichológiai tesztekkel meg olyan "szakmai" tesztlapokkal amit két óra felkészülés után megírsz maximum pontosra úgy, hogy még csak sosem láttad a rendszert amiről szól.

Kisebb/közepes cégnél voltam a legnehezebb (és a legélvezetesebb) szakmai interjúkon. Szerintem ezeknél a cégeknél is a legjobb dolgozni mert már van elég pénz arra, hogy normális fizetést adjanak és érdekes projektek és eszközök legyenek de még nem vagy agyonnyomva teljesíthetetlen processekkel és szabályokkal.

2020. szept. 16. 13:56
 7/33 anonim ***** válasza:
9%

Egy multi attól lett multi, hogy nagyon jól csinálta azt, amit csinált.

Egy multi attól marad multi, hogy az átlagnál sokkal jobban csinálja azt, amit csinál. Ezért amit csinál, azt válogatott emberekkel csináltatja, mert tudja, hogy ezek az emberek adják a cég értékét. Hát ezért nem lehet a multikhoz csak úgy bekerülni és ezért nagyon könnyű onnan kikerülni is, adott esetben.

2020. szept. 16. 14:21
 8/33 anonim ***** válasza:
75%

#7 de hat eleg konnyu multikhoz bekerulni.

Csak a komolyabbakhoz nehez, olyanbol meg csak nehanynak van irodaja Magyarorszagon.

2020. szept. 16. 14:30
 9/33 anonim ***** válasza:
37%

Tapasztalatom szerint egy átlagos programozót (aki nem front end/python fejlesztő) bármikor felvesznek multihoz. Viszont multit sokan nem szeretek, mert unalmas, amit megtudok érteni:DD Én egyáltalán nem tartom magam jó programozónak, teljesen nyugis a melóm, sok ismerősöm a start up-oknál szélesebb ismeretekkel és jobb tudással rendelkezik mint én. Persze én jobb dokumentációt írok és egyéb dolgokban is beillek a multik világába, viszont jó programozó nem vagyok, csak egy átlagos.

Ui:

-front end miatt nem magyarázkodok, de python miatt azért már fogok:D tudom a python remek nyelv, de csak python tudással (általánosítva) nem fogsz munkát kapni multiknál, mint programozó.

2020. szept. 16. 15:44
 10/33 anonim ***** válasza:
2%

Minden rosszindulat ellenére mondom, hogy ahhoz, hogy bekerülj valami pénzes helyre (legyen az bármilyen munkahely) a következők kellenek:

1.: Egy simulékony személyiség, jó hosszú nyelvvel megáldva.

2.: Egy kapcsolat a fönökkel vagy annak egy barátjával.

A szakmaiság másodlagos vagy harmadlagos szempont.

Egyik munkatársam minden végzettség nélkül (talán érettségije van) átment egy másik munkahelyre, ahol feltételezhetően többszörösét keresi annak, amit én. ...és ez nem irigység...

2020. szept. 17. 09:26
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!