Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Hogy van most az IT diploma...

Hogy van most az IT diploma nélküli boldogulás juniorként?

Figyelt kérdés
Kíváncsiságból megnéztem pár hirdetést, és ami szembetűnő volt, hogy körülbelül a hirdetések fele nem írta elő a diplomát, legfeljebb előnyként említette. A maradékból is körülbelül 20-25 százalékban elegendő volt bármilyen diploma, és volt néhány olyan hirdetés, ahol mérnöki, gazdasági vagy fizikus diploma is megfelelő volt. A valóságban viszont mindenhol azt olvasni, hogy diploma nélkül esélytelen az elhelyezkedés. Fontos, hogy junior állásokról volt szó, bár teljesen kezdő szinte nem volt közöttük. Szóval, ha már van 3-4 év tapasztalat, akkor még most sem akkora hátrány, ha nincs szakirányú diploma?

jan. 18. 15:16
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
70%
Medior vagyok már, nálunk a beugró teszten diplomások is úgy elhasalnak, hogy csak nézünk. Nekem nincs diplomám, csak befejezetlen egyetemem, mégis megugrottam, annál sokkal többet is.
jan. 18. 15:22
 2/13 anonim ***** válasza:
79%
#1 melyik cégnél vagy?
jan. 18. 15:30
 3/13 anonim ***** válasza:
19%
Egyre több cég ismeri fel, hogy a diploma és a hasznos tudás között Magyarországon semmilyen összefüggés nincs. A valaha volt legpengébb kollégáimnak nem volt (informatikai) diplomájuk.
jan. 18. 16:56
 4/13 anonim ***** válasza:
67%

Én diplomásként azt tudom mondani, hogy elég fontos.

Mivel telített piac van és kiképeztek rengeteg OKJ-s, gyorstalpalost stb. ezért a diploma alapján szűrnek és ezután következik a szakmai interjú.

Amúgy nem szabad alábecsülni az emberi viselkedést, csapatképességet és egyéb soft skilleket sem, a legtöbben ezen hasalnak el leginkább.

jan. 18. 17:22
 5/13 anonim ***** válasza:
69%

"A valaha volt legpengébb kollégáimnak nem volt (informatikai) diplomájuk"

Ez önmagában semmit nem mond, hol találkoztál ezekkel a penge kollégákkal pontosan, illetve hogyan állapítottad meg, hogy mennyire pengék?

Én pl. sokáig azt hittem, hogy penge kollégákkal dolgozom, aztán felvettek egy Scale AI-hoz és rájöttem, hogy akikkel addig dolgoztam egyáltalán nem is pengék. Aztán Cloudflare-nél találkoztam még pengébbekkel és egy Jane Street, Google vagy OpenAI-nál valószínűleg még sokkal jobbakkal is találkoznék.

Hamar rájöttem, hogy az anno pengének hitt kollégáim csak a saját szintemen tűntek pengének.

jan. 18. 17:24
 6/13 anonim ***** válasza:
25%

"körülbelül a hirdetések fele nem írta elő a diplomát"

Minek említsék? Evidencia.

"Egyre több cég ismeri fel, hogy a diploma és a hasznos tudás között Magyarországon semmilyen összefüggés nincs."

Akkor te nyilván hangsúlyozottan odafigyelsz arra, hogy ha beteg leszel, akkor olyan "orvoshoz" menj, akinek nincs diplomája.

jan. 19. 08:09
 7/13 anonim ***** válasza:
76%

"Akkor te nyilván hangsúlyozottan odafigyelsz arra, hogy ha beteg leszel, akkor olyan "orvoshoz" menj, akinek nincs diplomája"

Az orvosi tevekenyseg torvenyileg diplomahoz kotott, mivel szukseges hozza, a szoftverfejleszteshez ellenben nem szukseges.

jan. 19. 10:45
 8/13 anonim ***** válasza:
1%

"a szoftverfejleszteshez ellenben nem szukseges."

Amit ti műveltek, az nem szoftverfejlesztés, hanem gányolás.

jan. 19. 11:12
 9/13 anonim ***** válasza:
81%

Pontosan miért is ne lehetne valaki jó frontend,backend vagy full-stack fejlesztő diploma nélkül?

Én nem nagyon hallottam még olyan tudásról amit csak és kizárólag az egyetemeken lehetne megszerezni. Az ilyen webes technológiákhoz ezer meg egy jól tanulható anyag érhető el. De az egyetemi tananyag könnyen hozzáférhető, a releváns tárgyak anyagai nem titkosak sőt minden egyetemnek kint van a honlapján az adott szak tanterve.

jan. 19. 11:31
 10/13 anonim ***** válasza:
2%

"De az egyetemi tananyag könnyen hozzáférhető, a releváns tárgyak anyagai nem titkosak sőt minden egyetemnek kint van a honlapján az adott szak tanterve."

Mikor fejezed már be ennek a hülyeségnek a kukorákolását?

Az egyetemi anyag száraz is, nehéz is és még nem született olyan ember, aki azt végigvette volna, már csak azért sem, mert aki erre képességet érez magában, az nem hülye. Ha úgyis megtanulja, akkor egyszerűbb olyan helyen tenni ezt, ahol a végén még oklevélhez is jut. Mert az kemény önszivatás ám, hogy valaki úgy tesz szert tudásra, hogy a tudását félpénzért kell eladnia, mert nincs a zsebében a tudását igazoló papír.

Az egyetemisták legalább 90 %-a eleve nem tanulja meg a teljes anyagot, még az egyetemen sem. Vagy azért, mert nem jut rá ideje, vagy azért, mert nem is akarja, vagy azért mert nem képes rá, mert túl nehéz az adott anyagrész.

Akkor hogy tanulná meg bárki is legalább három év anyagát otthon, egymaga?

Te is tudod, hogy baromságot állítasz, de mégis nyomod.

jan. 19. 12:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!