Hogy van most az IT diploma nélküli boldogulás
juniorként?
Figyelt kérdés
Kíváncsiságból megnéztem pár hirdetést, és ami szembetűnő volt, hogy körülbelül a hirdetések fele nem írta elő a diplomát, legfeljebb előnyként említette. A maradékból is körülbelül 20-25 százalékban elegendő volt bármilyen diploma, és volt néhány olyan hirdetés, ahol mérnöki, gazdasági vagy fizikus diploma is megfelelő volt. A valóságban viszont mindenhol azt olvasni, hogy diploma nélkül esélytelen az elhelyezkedés. Fontos, hogy junior állásokról volt szó, bár teljesen kezdő szinte nem volt közöttük. Szóval, ha már van 3-4 év tapasztalat, akkor még most sem akkora hátrány, ha nincs szakirányú diploma?
Medior vagyok már, nálunk a beugró teszten diplomások is úgy elhasalnak, hogy csak nézünk. Nekem nincs diplomám, csak befejezetlen egyetemem, mégis megugrottam, annál sokkal többet is.
tegnap 15:22
2/5 anonim válasza:
#1 melyik cégnél vagy?
tegnap 15:30
3/5 anonim válasza:
Egyre több cég ismeri fel, hogy a diploma és a hasznos tudás között Magyarországon semmilyen összefüggés nincs. A valaha volt legpengébb kollégáimnak nem volt (informatikai) diplomájuk.
tegnap 16:56
4/5 anonim válasza:
Én diplomásként azt tudom mondani, hogy elég fontos.
Mivel telített piac van és kiképeztek rengeteg OKJ-s, gyorstalpalost stb. ezért a diploma alapján szűrnek és ezután következik a szakmai interjú.
Amúgy nem szabad alábecsülni az emberi viselkedést, csapatképességet és egyéb soft skilleket sem, a legtöbben ezen hasalnak el leginkább.
tegnap 17:22
5/5 anonim válasza:
"A valaha volt legpengébb kollégáimnak nem volt (informatikai) diplomájuk"
Ez önmagában semmit nem mond, hol találkoztál ezekkel a penge kollégákkal pontosan, illetve hogyan állapítottad meg, hogy mennyire pengék?
Én pl. sokáig azt hittem, hogy penge kollégákkal dolgozom, aztán felvettek egy Scale AI-hoz és rájöttem, hogy akikkel addig dolgoztam egyáltalán nem is pengék. Aztán Cloudflare-nél találkoztam még pengébbekkel és egy Jane Street, Google vagy OpenAI-nál valószínűleg még sokkal jobbakkal is találkoznék.
Hamar rájöttem, hogy az anno pengének hitt kollégáim csak a saját szintemen tűntek pengének.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!