Ez a 21. század különlegessége, hogy rossz tanulóként könnyebb a boldogulás?
Hiszen nagyrész belőkül lesznek a szakik. Már egy alkalmazott szaki (építőipari, autószerelő, hegesztő, asztalos stb) alkalazottként is simán megkeresi a diplomás átlagbért.
Vallálkozni meg mérföldekkel könnyebb klímásként, szépségipari/építőipari munkásként. Ekkor a kereset meg messze leelőzi a diplomás keresetett. Szerintem erről kár vitatkozni, elég felhívni eg yburkolót, autószerelőt, klímást vagy megnézni egy fodrász, műkörmös, masszőr árlistáját.
Miért alakult így? Mért tapsolnak az mérnökök, jogászok ehhez?
De ez miért meglepő? Szerintem ez a normális. Ha hiány van autószerelőből, fodrászből, klímásból (és hiány van), akkor elég egyértelmű, hogy ezekkel lehet jól keresni. A 21. században mindenki irodai munkát akar és a netre jár sírni, hogy milyen drágák a szaki, hogy milyen drága egy körmös.
A szaki ismerőseim jobban élnek, mint a diplomások az biztos. A vállakozókkal meg nem tudnak versenyezni. Sőt kifizetni sem őket. Egy szaki sokkal könnyebben kifizet egy másik szakit, mint egy diplomás. :D
Én már csak nevetek a sok idióta diplomáson. De vidéken már sokan így vannak vele. Már nem egy szülővel találkoztam, aki megse próbálta gimibe, egyetemre küldeni a gyereket, hanem 8. után egyből szakiskolába. Ezeknek a szülőknek van eszük.
Azért tapsolnak, mert egyrész g*cci lusták maguknak bármit is csinálni, másrészt az ő helyükre van 10 másik jelentkező 1 héten belül. Ezért nem tudnak jobb bért kialkudni.
Ezért lesz az, hogy 10 év mulva már kb nem lesz alkalmazott diplomás aki jobban keresne egy alkalmazott szakinál. Mert egyre több a diplomás és egyre kevesebb a szaki. Az igazi aranykor a szakikra mégcsak most jön. Elég megnézni pl németországot, svájcot. Mident is megadnak egy jó szakinak, jobb fizetésük van bejelentve, mint a mérnököknek, jogászoknak.
Lehet a sok diplomásnak lepontozni, hiszen tudom, hogy fáj az igazság.
Amikor te 17-18 évesen már más szakiknak csincskáztál feketén, hogy legyen gyakorlatod, én kényelmesen olvasgattam otthon.
Aíg minimálbérre bejelentve vártad, hogy legyen annyi tudásod, amivel esetleg vállalkozóvá válhatsz, én kényelmesen tanulgattam az egyetemen.
Amíg te indukásnak százezreket, egyes szakmákban milliókat öltél abba, hogy önálló lehess, én vettem egy laptopot, egy programot, meg kifizettem a felelősségbiztosítást.
Amíg te 80%-ban feketén dolgozol, és legalálisan, ellenőrizhető vállalkoóknak, ergo kevésbé kell aggódnom, hogy nem fizetnek, de ha mégis előőfordul nekem legalább van esélyem behajtani, míg neked...
Én megtehetem, hogy reggel felkelek és azt mondom, a francnak van kedve most a gép elé ülni vagy bemenni az irodába, mert messze van még a járulékbevallás, neked ez nem annyira opció.
Ha te megbetegszel, megsérülsz, hetekre kieshetsz a munkából, én egy kórházi ágyból, gipszben is tudok dolgozni.
Te 50 éves korodra 70-nek nézel ki a fizikai munkától, és kb a szervezeted a valóságban annyit is teljesített.
És ne felejtsük el, hogy ha alkalmazottként dolgozunk, velem nem tudják megtenni, hogy minimálbért keresek papíron, veled igen, és te fogsz szopni, ha megéred a nyugdíjat. Velem nem tudják megtenni, hogy napi tizenórákat dolgoztatnak hétvégén is, veled igen. Velem nem tudják megtenni, hogy nincs fizetett szabim, veled igen.
De szuper, örülj a milliós jövedelmednek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!