Windowst használók, ti hogy vélekedtek a linuxról?
"Lehet nem fogalmaztam jól, vagy te értettél félre. Ha egy kalap kakinak tartanám a linuxot, akkor időt sem szentelnék rá."
Nem, nem. Te értettél félre. Én kizárólag arról a fajankóról beszéltem, aki a minap inkább kilövette magát a moderátorral, mert nem mindenki értett vele egyet a linux gyalázásában, meg a pécére telepített OSX-rendszer istenítésében. Na, ott tényleg volt nulla tudás. Megtudtuk, hogy a kérdező "egyszer ült le" a linux elé, ebből azonnal megállapította, hogy az "Egy rakás bugos szar", hogy a Win98 szintjén van, hardverhibás(!), "látszik rajta", hogy évszázadokkal van lemaradva a Mactől, illetve hogy az az operációs rendszer hibája, ha arra valamelyik kütyühöz még nem írtak drivert.
Ez a trimmelt agyú véleménytulajdonos nem te voltál, és nem is Szecsői Tibor. Egyszerűen csak felidézte a kakaskodásotok ezt a kínos intermezzót, az meg sok volt a gyönge lelkemnek.
Valószínűleg nemcsak a linuxszal kapcsolatban lehet föltenni nehezen megválaszolható kérdéseket, innét indulva bármit kinevezhetünk gagyinak. Amúgy nem egészen világos, hogy a linkelt jelenségekben mi utal az operációs rendszer hibájára. A magam részéről azt hiszem egyébként, az azonos szabványok miatt bármelyik rendszeren megoldható a hardver kezelése, legfeljebb időbeli előnye van egyiknek vagy másiknak az efféle problémák orvoslásában. Amire nincs linuxos megoldás, arra windowsos sincs.
Ami a felhasználó igényeit illeti, ugyanazok az érvek a linux, mint a Windows mellett: Bevált, kényelmes, problémátlan a használata, stabil -- na jó, az adatforgalom biztonságában talán megadható némi linux-előny. Nyilván hardvertől is függ, kinek van meg minden perifériájához helyből a driver linuxon, vagy fut bele eszközproblémákba Windowson. Ki-ki használja a neki megfelelőt, jó az úgy. Mondom én.
És mondod te, és mondja Szecsői Tibor. De akkor min megy a huzakodás? Persze, az időjárásról is lehet diskurálni órákig, de hajba kapni miatta?
"Amire nincs linuxos megoldás, arra windowsos sincs. "
Az én esetemben van windowsos megoldás, bár nem is megoldás, hanem alapszolgáltatás. Mondjuk tény hogy nem a linux tehet arról hogy az nvidia nem csinál olyan illesztőprogramot mint windows alá. Ugyanez elmondható a skype-os webkamerás bajomról. De hát ez esetben is csak annyit tudok mondani hogy akkor minek vettem 10 000 Ft-os kamerát, ha linuxnál annyira tudom kihasználni mint egy 2000 Ft-ost. Szerintem a videókártya okossága felé sincs túl nagy elvárásom.
Ugyan volt más problémám is linux alatt a kártyával, a tearing nevű jelenség. Ezt a problémát sikerült googlizással megoldani egy 2009-es leírás alapján. Ahogy észrevettem elég sok embernek volt ugyanez a problémája, de még 5 éve mindig benne van ez a hiba. Gyakorlatilag ez a hibajavítás még nekem teljesen kezdőnek is egyszerű volt mint a faék.
No igen, bizonyos esetekben adott a Windows-használat előnye. A felhasználót általában nem vigasztalja, hogy valamely probléma elvileg és előbb-utóbb gyakorlatilag is megoldható, jobb' szereti, ha nem is probléma, mert már megoldották nélküle. De: Valaha a Windowson is állandóan napirenden voltak a hardverütközések (nem t'om, most mi a helyzet), a driverek se voltak ilyen könnyen hozzáférhetők, mégse mondta senki (jaj, dehogynem!), hogy használhatatlan és szemétre való. Persze, mit is tehettek volna, de akkor elintézték annyival, hogy az ember ésszel válogassa össze a hardvert.
Erre szokás azzal felelni, hogy 2014-et írunk, ma már kötelező elvárás egy oprendszertől, hogy mindent felismerjen és kezeljen. Érdemes belepillogni időnként az itteni kérdésfolyamba, hogy ezt a Windows mennyire képes teljesíteni értelmes júzerek nélkül. A tökéletes rendszer egyelőre naiv ábránd, akár Windows, akár linux, akár bármi. Mindezt nem azért mondom, hogy egyenlőségjelet tegyek a két rendszer problémái közé, inkább, hogy kitűnjön: Attól még, hogy vannak benne megoldatlan részek, a rendszer lehet működőképes egész. Eleve egy evolúciós folyamatról van szó, nem valami adott elvárásrendszer teljesítéséről, hogy egyértelműen eldönthető legyen, ki mennyivel fejlettebb.
és itt egy solution az audio megoldására askubuntu-ról (nem tom, melyik Linuxod van)
Amúgy azt nem értem az egész vitával kapcsolatban, hogy miért várod el egy Linuxtól, hogy windowsként viselkedjen? A GNU egy szabad szoftvereket támogató csapat. Nem GNU szoftver csak akkor fog normálisan futni neked, ha kifejezetten az adott disztróra fejlesztettek ilyet. Egy Skype nem fog normálisan futni, mert zárt a kódja, így a fejlesztők nem tudnak belenyúlkálni, hogy mindenféle architektúrára felkészítsék azt a programot. A VLC, Audacity, LibreOffice nyilván szépen menni fog, mivel mindegyik GPL licences.
A Linux egy alternatív lehetőség operációs rendszer szempontjából. Én soha nem fogok panaszkodni, hogy "miért nem megy a vi, a nano meg a grep windowson" (vagyis szoktam fogni a fejemet anyámék gépe előtt ülve de mind1).
Ha szkájpolni akarsz, akkor használj windowst, ott mindig bleeding edge skype lesz fent, ha meg Linuxozni akarsz akkor használj valamilyen szabad szoftvert és akkor tuti nem lesz semmi bajod.
Mindezektől függetlenül a Linux rendelkezik olyan széleskörű támogatottsággal és szoftvergyűjteménnyel, hogy képes egy teljeskörű operációs rendszerként ellátni a feladatát (már amelyiknek ez a feladata).
Csxeba
Ezt már láttam az nvidia oldalán, de nem mertem felrakni, Linux Mint-et használok az ajánlott nvidia driverrel (verziószámra nem emlékszem). De majd ha lesz időm megnézem ezt a kiadást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!