Windowst használók, ti hogy vélekedtek a linuxról?
Elolvastam a hozzászólásokat, meg sok fórumon láttam hogy sok linuxos, az xp-hez, vagy a win 98-hoz hasonlít. Hogy az milyen széklet. Az volt, de ha jól tudom a win 98se is 1999-ben jött ki, most meg 2014-et írunk. Az xp is már a feledésbe megy lassacskán.
Én mindenkit felpontozok, mivel véleményt kérdeztem, meg nem is gondoltam volna hogy ennyi válasz fog jönni a kérdésre. Egyébként én is használok linuxot és volt akit nagyon lepontoztak linuxfikázás miatt, de bizony én is tapasztaltam azokat a hátrányokat amit sokan leírtak, meg hogy a windowsnál bedugodosztmegy (vagy driver-t raksz rá). A linuxnál meg trükközni kell, amit nekem is meg kellett tennem. Én tudom hogy miért használom mindkettőt, csak kiváncsi voltam mások elvárásaira is az oprendszerekkel kapcsolatban, na meg a tapasztalatokra. Sokan (másik fórumra gondolok) vallási fanatikusként vélekednek a linuxról, ha egy adott disztró nem remekel a gépen, akkor egyből jön a "gagyi hardver, hibás hardver duma" még akkoris ha másik disztró beválik. Ebben nekem is van tapasztalatom és ugyanazon a gépen esett meg a dolog. Én nem vagyok informatikus, de látom előnyeit a rendszernek, na meg a fentebb említett buktatókat is. Bár ha valaki azt mondaná hogy csak 1-et használhatok, akkor a windows 7-et választanám, biztonság ide vagy oda, arról tudom ha új csatlakoztatható eszközt vennék akkor nagy eséllyel benyelné és nem kéne addig várnom amíg időm engedi hogy a problémára ráérjek, már ha lesz probléma.
De ti válaszolók, ha mostantól 3 évig csak egyetlen rendszert használhatnátok melyik lenne az?
#29, a viccben emlegetett "összerakod magadnak és jó" már rég nem igaz.
Próbálj ki egy debian 7.0 vagy open suse disztrót, vagy egy pear os-t, semmit nem kell tenned, telepíted és megy. Van flash player, böngésző, audio\video kodek, ntfs kezelő, még terminálhoz sem kell nyúlnod. Hacsak nincs extra igényed (pl a repository tesztverzióra állítása, vagy autorun szkriptek létrehozása) a csomagkezelés is új már, kettőt kattintasz és automatikusan telepít, mint a windows az exe-t.
#31 " vallási fanatikusként vélekednek a linuxról"
Ez igaz, de ugyanilyen emberek vannak windows, sőt almaoldalon is.
"De ti válaszolók, ha mostantól 3 évig csak egyetlen rendszert használhatnátok melyik lenne az?"
Debian 7.
#33 "Szopjátok le akkor a linuxot! "
Ciceroi érvrendszered és sugárzó intellektusod engem teljesen meggyőzött. Az összes vindóz verziót egyszerre fogom telepíteni az összes gépemre és a kávéfőzőmre, most.
az én linuxom (Debi) lány, akkor most mi legyen? :O
"De ti válaszolók, ha mostantól 3 évig csak egyetlen rendszert használhatnátok melyik lenne az?"
A kérdés az, hogy MIRE?
Játszani? Egy konzolt vennék vagy Wint.
Komoly grafikai munka? Mac.
Átlagos netezés, irodai cuccok, fejlesztés? Linux.
36-os mindenre, bármire, nincs kibúvó csak 1 oprendszer, amire neked kell.
Konzolvételt hagyjuk, pc-ről beszélek. Személyes vélemény kell, nem ajánlat.
#38 Én ismerek vindózfanatikusokat és "mekmelegeket" is, nem is egyet. Egyébként abban igazad van, hogy ha linuxot használsz, biztos lesznek olyan problémák, amit guglizni fogsz, de egyszerűbb 3 perc alatt utánanézni, hátha találkozott vele már valaki, ahelyett, hogy nekilátnál from scratch. Kétségtelenül, mivel a gyártók olyan oprendszerre koncentrálnak, amiből még pénz is jöhet, linuxra néha kicsit "tákolni" kell, vagy várni egy driverre, vagy ilyesmi. Nem is kell annak linuxot használni, aki nem akar ezzel vakarózni. Nekem pl. megéri ez a pár kényelmetlenség, mert a) tanulok belőle, b) stabilabb, számomra kényelmesebb rendszer a végeredménye. És ha már van némi tapasztalatod, ezek a problémák néhány perces melókat jelentenek max.
Viszont erről jutott eszembe egy másik szemszög: a linuxosok többnyire vindózról szoknak át. A vindózosok meg öt percre felraknak virtualboxban valami disztrót, aztán úristen, nem fut a "kvékkilenc", nem is kell, fujj, köpöd ki. Tapasztalatból mondom, nem rosszindulatból. Illetve természetesen tisztelet a kivételnek mindkét oldalon.
Hát biztosan van olyan is mint amit mondtál. Én régebben talán 5 éve, de lehet 6. próbálkoztam több disztróval is. pclinuxos, mandriva, ubuntu. Ebből kettő bukás volt nálam, mert az akkori mx400-as kártyámmal nem bírkózott meg, az ubuntu viszont igen, csak ahhoz meg kevés volt a gépem, így akkor maradt az xp. De amikor jó pár év elteltével újra felfedeztem, vagyis rámjött az 5 perc. Egy kalap sz*rt vártam amikor kisérleteztem, ehhez képest leesett a szám. Ha most lett volna az első és windowst vártam volna, más néven, akkor biztosan én is szaroznám. De szenteltem rá energiát, időt (mert akkor pont ráérősben voltam) így megláttam a pozitívumot. Nem az ingyenességét, mert valljuk be a windowsos pistikének, ahogy itt emlegetik, még a windowsa sem eredeti, nem hogy rá a creative suite fenetudjahányas és nagy ívben tesz erre az egészre inkább a crackeléssel b*szakszik mint terminállal, meg config fájlok átszerkesztésével. Az alternatíva nevű szó meg vicc, mert ez kb olyan mintha adidas helyett adios alternatívát használnál. Ez az a szó amit nagyon utálok. Mondjuk vannak olyan alternatívák mint pl krusader, audiacious, vlc (ami nem is alternatíva) amik nagyon jók. De mondhatok olyat hogy a minitube program, aminek nem tudom hogy van-e win-es verziója, nálam semmire nem jó. Meg van még egy hasonló program aminek nem jut eszembe a neve szintén, elég gagyi. Így megértem a negatív hozzászólásokat.
Ha már itt tartunk, valakinek valami ötlete a wines atube catcherhez hasonló, kényelmes alternatíváról? az se baj ha mókolni kell, csak mókolás után legyen kényelmes.
Bocs, hogy nem az utolsó kérdésedre válaszolok, arról lövésem sincs, mert már a kérdezett programot se ismerem. A hozzászólásoddal nagyobbrészt egyetértek, csak az alternatíva-hasonlat késztetett elégedetlen mormogásra. Biztos, hogy linuxra is vannak félresikerült próbálkozások (Windowsra is, ajaj, de mennyi!), a legtöbb esetben viszont a professzionális programnál kisebb tudású szoftver sem nevezhető gagyi szintűnek. Tekinthető-e például a Gimp a Photoshop alternatívájának? Ha a tudását abszolút mértékkel méred, egyértelműen messze elmarad a PS-é mögött. Ha viszont azt nézed, hogy egy -- nem profi grafikus -- felhasználó milyen szintre jut el a képszerkesztésben, azt látod, hogy a Gimp tudása is sokszorosan fölötte áll ennek a nívónak. És most minden malíciám mellett sem azokról a szerencsétlenekről beszélek, akik a képszélek levágását vagy a szürkeskálára változtatást firtató kérdésre lihegve rohannak, hogy elsőként írhassák be a Photoshopot. Amatőr szinten a non plusz ultra, a vágyak netovábbja általában a klasszikus "fotosoppolás", a trükkös montázsok -- ez a Gimpben ugyanannyi fáradsággal készíthető el. Aki tehát ennél tovább nem lép, annak a számára a Gimp igenis alternatíva, mégpedig kiváló. Ugyanez elmondható az ingyenes office-okról, kiadványszerkesztőkről, hang- és videóvágó programokról, 3D-modellezőkről, stb. -- vagyis, hogy nem professzionális szinten, de messze az amatőr kívánalmak fölött teljesítenek. Akinek a munkája vagy a saját szakmai igényessége professzionális szintet követel, az előbb-utóbb valóban a profi programok világában (és, mi tagadás, Windowson, Macen) fog kikötni, de amíg odáig nem emelkedik, nyugodtan tekintse tényleges és nem idézőjeles alternatívának a saját tudását meghaladó programokat. Sajnos, ez a Gyakorin nem éppen jellemző, rengetegen olyan büszkék a krekkelt "legjobb" programjukra, hogy elfelejtik: Az ezredrészét sem képesek kiaknázni, sőt az általuk lefikázott "ingyenes bóvli" cipőfűzőjét sem köthetnék meg.
Szeretném, ha a fentieket nem tekintenéd a személyed vagy akár a hozzászólásod elleni kirohanásnak, mivel láthatólag nincs túl nagy véleménykülönbség köztünk. Csak kikívánkozott belőlem, mert (mások) folyamatosan lehülyéznek amiatt, hogy ingyenprogramokat javasolok olyasmire, amire valók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!