Windowst használók, ti hogy vélekedtek a linuxról?
Tabaki! A gimpes dologban egyetértek veled, az tényleg jó és a sipákolók nagy része a ps-nek még az 1%-át se tudják használni, meg nincs is rá szükségük, az tényleg csak nyálverés. Nekem azért jó a linux hogy ne szemeteljem tele böngészéssel a windowst, utálom telepítgetni ugyanis, nagyon ritka hogy ráérek vele baszakodni, még a linux mókolása is kényelmesebb mint a windowsos megszokott programjaimat felpakolgatni, crackelni.
Amúgy az említett atube catcher az egy olyan program amivel youtube videót lehet konvertálni mp3-ba, vagy akár videóba letölteni.
Ez inkább a Wine lehetőségeitől függ. Az AutoCAD 2008 futtatására képes bizonyos korlátok közt:
De ez csak egzotikum. A linux nem attól jó, hogy néha Windows-programok is futhatnak rajta, még csak azt sem lehet állítani, hogy mindent megcsinálhatsz vele, amit Windowson. A gépészmérnök elvileg linuxban is tervezhet, mivel ott is léteznek jó CAD-programok és modellezők -- de ezek piaci körülmények között nyilván nem fognak megfelelni az AutoCAD helyett, mint ahogy a Windowsra írt egyéb tervezőprogramok (kivált az ingyenesek) sem. Az, hogy a linux használhatósága lefedi a számítástechnikában szokásos feladatokat, nem jelenti azt, hogy egy bizonyos (főként valamely világelső) szoftver használatával egyenértékű megoldást tud adni. Ennek semmi köze sincs az alaprendszerhez. A linux és a Windows bármilyen eredménnyel záruló összehasonlításától függetlenül, AutoCAD- és NX-tervezést Windowson vagy Macen érdemes és kell csinálni, egyszerűen azért, mert a szoftvert ezekre a rendszerekre készítették el. Ha ritka kivételként nem volna követelmény az adott program használata, a modellek linuxban is elkészíthetők, mondjuk FreeCad vagy BRL-CAD segítségével -- és utána akár a professzionális Windows-programokban is felhasználhatók. Érthető és indokolt viszont, ha valaki ezt a vargabetűt kihagyja, és közvetlenül a profi programot használja. Egyébként is éppen elég feladat egyetlen program használatának a mesteri szintű elsajátítása, és ez akkor már nyilván a piac igényeinek megfelelő legyen.
Összefoglalva: A "gépészmérnök vagy hasonló foglalkozású" szakember nem az operációs rendszerhez igazodik, hanem a számára leghasznosabb vagy tőle megkövetelt szoftverhez. Mivel ez általában Windowsra vagy Macintoshra íródott, nem kell a linuxot erőltetni. Disztrókról vagy általában a rendszerek elsőbbségéről olyan programok esetén volna értelme a diskurzusnak, amelyek natívan léteznek linuxra is.
Több éves Linux kísérletezgetés (átlagos érdeklődő user vagyok,kb 120 disztróval a hátam mögött) után azt kell mondjam,hogy a statisztika,mint tudomány ismét nem csal.Imádom a Linux spirit-et,de egy kib@xott suxx az egész.Nincs egy normális direktíva,inkompatibilitás a köbön,sájze drájver ellátottság.Lehet útálni,mert nem tudok scriptet írni minden xx@arra,hogy legalább egy dolog működjön azok közül,ami valamelyest gyenge szinten hasonlít valamelyik ingyenes Win-es progimra.
Nézegettem én is a lelkesítő Linux oldalakat és arra kellet rájönnöm,hogy a javarészük egy totális átb@xás.Gyorsabb leszel,vírusmentes,stb....Rátettem SSD-re a Win7-et és egy Avast-ot és tempóban egyenértékű volt egy totál lebutított Xubuntu-val amin nem volt semmi vírusirtó.
Stabilitás.Tényleg nincs kékhalál,helyette van kernel panic és társai.
Nincs lassulás.Egyszerűen b@romság.
Nem kell töredezettség-mentesíteni.Olyan gépekkel dolgozok,amiken 2001-ben feltelepített Win2000 fut.Életükben soha nem voltak töredezettség mentesítve és 13 éve folyamatos műszakban ipari feladatokat látnak el,stabilan.A hardverek rohadnak ki alóluk,az a fő bajunk velük.
A 2% azért mond valamit....
Jó kísérletezgetést.
Amúgy tényleg imádom a GNU/Linux-ot,de eddig még igazán egy egy home desktop-nak se vált be.A folytonos faragásra meg se időm,se kedvem......
Hm, emlékeim szerint ezt már emlegetted, akkor sem vágott egybe a tapasztalataimmal, most se. Én ugyan csak 4-5 linuxot próbáltam ki, de egyikkel se volt bajom. A terminálhoz csak néhányszor fordultam, amikor az volt a kényelmesebb, és mindig bevált. Ezen a gépemen van Windows is, de hónapok óta nem jutott eszembe kinyitni.
Már a múltkor is minden szavadból az tűnt ki, hogy imádod a linuxot, milyen kár, hogy úgy szár, ahogy van. Ez akkor is éppoly hitelesen csengett, mint ma. Én nem holmi linux spiritből és kamaszos lelkesedésből használom legalább tíz éve, és részesítem előnyben az utóbbi egy-két évben. Egyszerűen csak bizonyított, ennyi. És nem vagyok linux-guru, terminálos teljesítményem csúcsa az volt, hogy néhány programot forráskódból is lefordítottam (./configure, make, make install). Semmiféle egyéb bravúrstiklire nem vagyok képes, amire az az egyszerű magyarázat, hogy nem volt okom foglalkozni vele. Használom grafikus felületen és működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!