Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Sok átlagfelhasználó (tehát...

Sok átlagfelhasználó (tehát akinek nem konkrétan valamilyen windows-os szakmai célprogram kell a munkája miatt) miért használ még mindig Windows-t, amikor a Linux alatt már minden játék fut, kivéve azok amiknek valamilyen anticheat-je van?

Figyelt kérdés

Manapság felraksz a gépre egy Mintet, vagy Ubuntut, vagy picit nagyobb hozzáértéssel egy Debian-t és máris egy olyan rendszerben találod magad ami egyszerűen csak működik. Win 10-el és Win 11-el sokkal többet kell manapság vacakolni, hogy úgy működjenek ahogyan szeretnéd.

És ez nem újdonság, ez már 2004-ben is lehetséges volt pl. az UHU Linux-al, csak akkor még a játékkompatibilitás nem volt ilyen jó, mint most. De emlékszem, hogy akkoriban is 13 évesen felraktam az UHU-t és egyből lehetett netezni, videót nézni stb. a terminál megnyitása nélkül, XP-re meg rakhattam fel a sok drivert a CD-kről.

2023. jún. 19. 22:39
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 41/81 Thunderfairy ***** válasza:
74%
Aki akar az használja helyetem is a Windows-t. 1 év linux után én már fejvesztve menekülők el a windows elől. Ja, és mindent tudok a linux-al csinálni amit akarok. Játszani is. Élvezétek a windows-t helyetem is.
2023. jún. 20. 10:59
 42/81 anonim ***** válasza:
74%

26: Tudom a logika számodra egy ismeretlen fogalom, de a gyöpösödés a linuxba elhomályosította azt, hogy ha valóban mindenben jobb lenne, akkor szimplán már rég magától elterjedt volna, és nem 1-2% közötti részesedése lenne az otthoni gépeken.

Innentől meg elhet bárhova kötni azt a bizonyos ebet, mert valami hibázik, hogy vagy nem kezelhető annyira könynen, vagy nem kényelmes annyira, vagy nem támogat mégsem midnent, vagy nem fut rajta minden probléma mentesen...

2023. jún. 20. 11:59
 43/81 2*Sü ***** válasza:
83%

El kell fogadni, hogy minden operációs rendszernek a másikhoz képest van erénye, hiányossága, veszélye és lehetősége. Illetve hogy sokszor nem feltétlenül ez számít, pl. a Windows népszerűsége egy kicsit róka fogta csuka helyzet, mivel népeszű, ezt fogják tanítani, ezt fogják választani, így ez lesz a népszerű, így végeredményben azért népszerű, mert népszerű (persze ehhez az kell, hogy alapból azért használható legyen).

Illetve mindenkinek mások a preferenciái. Az egyik azt mondja, hogy neki fontos, hogy könnyen telepíthető legyen. A másiknak ez nem fontos, de fontos, hogy ingyenes legyen. A harmadiknak ez nem fontos, de fontos, hogy működjön vele az X hardver. A negyediknek ez nem fontos, de fontos, hogy kicsi legyen a hardverigénye. Megint másnak ez nem fontos, de fontos, hogy legyen hozzá telefonos terméktámogatás. Megint másnak ez nem fontos, de az igen, hogy legyen biztonságos a rendszer. Stb. stb. stb… Én pl. imádom a Linuxot, de tudom, hogy az, amit én igazán szeretek benne, az más szemében lényegtelen szempont. Így kedvesem gépén Windows van, ő azt választotta, én meg nem hogy lebeszélni nem akartam róla, de egyet is értek vele, amire ő használja a gépet, arra a Windows szerintem jobb választás. A magam gépére ma már nem szívesen telepítenék Windowst, kedvesem vagy anyám gépére meg nem szívesen telepítenék Linuxot.

Itt a válaszokban elhangoztak érvek, amik szempontjából az egyik vagy másik lehet jó választás. Csakhogy nem biztos, hogy ezek releváns, lényeges szempontok az adott felhasználó szempontjából. De a kérdésben szereplő szempont az, ami számomra problémás. Attól, hogy valamilyen funkciót a másik *is* tud, az *önmagában* nem elég érv a váltásra. A biciklivel szemben a gördeszka mellett nem érv az, hogy az is tud gurulni. Ahogy a gördeszkával szemben a bicikli mellett sem. Az lehetne érv, hogy a bicikli gyorsabb, stabilabb stb… Az meg lehet érv a gördeszka mellett, hogy kisebb, könnyebb stb… De önmagában az, hogy a másik is tud gurulni, az nem érv a váltás mellett. Egy operációs rendszer váltásához idő, erőfeszítés, újraalkalmazkodás kell. Ha nincs az, ami ezt ellensúlyozza, amit nyerek vele, amiben a másik jobb, akkor a jelenlegi rendszer megtartása az észszerűbb. Márpedig a kérdésben érintett szempont alapján ilyen nincs. Nem igazán esett szó olyan játékról, ami csak Linux alatt futna, vagy Linux alatt gyorsabb lenne, vagy Linux alatt kisebb lenne a hardverigénye. Így *ez* önmagában nem érv, függetlenül attól, hogy amúgy számos más érv lehet releváns pro és kontra.

2023. jún. 20. 12:04
 44/81 anonim ***** válasza:
56%

42: "Tudom a logika számodra egy ismeretlen fogalom,"

A logika általános iskolájának első osztálya a Karnaugh diagrammokkal kezdődik, és valahol az FPGA-knál van az érettségi.

Amiről beszélsz, az inkább olyan paraszti logika, mint amikor nyári munka alatt egy megboldogult időd ismerősöm két többszáz literes lakkbenzintartályt (egy majdnem üreset és telit összenyitott a közös csőre) közlekedő edénynek, mert hát kétfelől jobban jön, és nem értette, miért métrges a főnök és miért mondta, hogy nem nyitjuk össze.

vagy paraszti logika 2:

-Akinek van akváriuma, annak vannak díszhalai

-Akinek vannak díszhalai az szereti a szépet

-Aki szereti a szépet, az szereti a nőket

-Aki szereti a nőket az nem b...zi

Tehát akinek nincs akváriuma az b...zi? :DDD

"de a gyöpösödés a linuxba elhomályosította azt, hogy ha valóban mindenben jobb lenne, akkor szimplán már rég magától elterjedt volna, és nem 1-2% közötti részesedése lenne az otthoni gépeken."

Látom az olvasott szöveg értése sem az erősséged. Többször is írtam, hogy ott windowsom van, ahol muszáj volt. Pl. megszoktam egy nyák tervezőprogramot, ami csak windowsra van. Nem volt kedvem megtanulni a linuxosok valamelyikét. Vagy a diag szoftverem.

De ez visszafelé is igaz lenne.

"Innentől meg elhet bárhova kötni azt a bizonyos ebet, mert valami hibázik, hogy vagy nem kezelhető annyira könynen, vagy nem kényelmes annyira, vagy nem támogat mégsem midnent, vagy nem fut rajta minden probléma mentesen..."

Igen, ezek az ürügyek, amik a 90-es években igazak is voltak.

Gondolom ismersz minden disztribóciót.

Debianra minimálisan igazak voltak ezek, de pl. legutóbb telepítettem mintet próbának, nem vettem észre, hogy lenne bármi is ami komplikáltabb. Meglepő módon a programok telepítése repoból is tökéletesen működik ablakból is, ami a korábbi debianomon nem ment akadálymentesen.

Ez ugyanolyan vallási kérdés, minthogy az egyen vagy a váltakozó fesz jobb. Miért a váltakozó terjedt el? Mert minden körülmény közt jobb?

2023. jún. 20. 12:38
 45/81 anonim ***** válasza:
56%

A steamdecken linux van. Miért nem megy és cseréli mindenki windowsra?

Android is linux alapú. Miért veszi azt mindenki? Régen volt windows phone, meg ma van iphone, miért az android a legnépszerűbb?

2023. jún. 20. 13:28
 46/81 anonim ***** válasza:
18%

#45 A Steamdeck egy céleszköz Steam-játékok futtatására. Nem a Linux miatt veszik meg, inkább annak ellenére.

Az Android nem azért népszerű, mert Linux van alatta, és az asztali disztribeknek semmi közük hozzá a kerneltől eltekintve. A Windows Phone nem volt túl jól sikerült rendszer, főleg az első 7-es széria, és a fejlesztők sem tolongtak. Ami volt az néha a sokszor csak nevében egyezett az Android/iOS változattal. Az iPhone-ok sokkal drágábbak, tehát ezekkel csak a hasonló árú Androidos telefonok versenyképesek. Kb. 150e Ft alatt marad az Android, valaki amúgy is ilyet venne, másnak meg kényszer.

2023. jún. 20. 13:41
 47/81 anonim ***** válasza:
54%

Nem, a Steam Decken sok windowsos cucc elfut, ahogy megy az idő, úgy nő a számuk. Csak azért nem raknak rá windowst, mert nem érdekli őket mi van rajta - pont mint amikor megvesznek egy laptopot és azon windows van

Igen, vagyis nem volt rá alkalmazás, nem s

2023. jún. 20. 13:47
 48/81 anonim ***** válasza:
83%
Igen, vagyis nem volt rá alkalmazás, nem sikerült betörni a piara*
2023. jún. 20. 13:48
 49/81 anonim ***** válasza:
70%
Végső konzekvencia: több millió légy nem tévedhet. :)
2023. jún. 20. 14:10
 50/81 anonim ***** válasza:
22%
44 tényleg nem tud mit ekzdeni a tényekkel.
2023. jún. 20. 21:38
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!