Sok átlagfelhasználó (tehát akinek nem konkrétan valamilyen windows-os szakmai célprogram kell a munkája miatt) miért használ még mindig Windows-t, amikor a Linux alatt már minden játék fut, kivéve azok amiknek valamilyen anticheat-je van?
Manapság felraksz a gépre egy Mintet, vagy Ubuntut, vagy picit nagyobb hozzáértéssel egy Debian-t és máris egy olyan rendszerben találod magad ami egyszerűen csak működik. Win 10-el és Win 11-el sokkal többet kell manapság vacakolni, hogy úgy működjenek ahogyan szeretnéd.
És ez nem újdonság, ez már 2004-ben is lehetséges volt pl. az UHU Linux-al, csak akkor még a játékkompatibilitás nem volt ilyen jó, mint most. De emlékszem, hogy akkoriban is 13 évesen felraktam az UHU-t és egyből lehetett netezni, videót nézni stb. a terminál megnyitása nélkül, XP-re meg rakhattam fel a sok drivert a CD-kről.
#11 Az Ubuntu-ból sikeresen kivonták a felhasználók tüntetése után a Canonical loggerjeit évekkel ezelőtt.
Egyébként én az olyan disztrókat preferálom, amik nem kötődnek semmilyen céghez. Ott van pl. a kérdező által említett Debian, ami egyébként idén fogja ünnepelni 30 éves szülinapját, és sosem kötődött semmilyen céghez, illetve rollingot preferáló usereknek ott van pl. az Arch, ami szintén nonprofit, community-based disztró.
Átlagfelhasználónak pont jó a linux.
Van egy öreg laptopom(thnikpad), 2012-ben vettem, win7-tel. Aztán frissítettem 10-re, mert bedöglött 2015 után az update a 7 alatt.
A 10 1-2 év alatt élvezhetetlenül lassú lett.
Raktam rá debiant. Idei télig jó volt, amire nekem kell, elég gyors is volt (internet, Arduino/raspberry programozása, autódignosztika, meg egyéb hétköznapi dolgok).
Pont a gamereknek kell a windows, meg cégeknél, ahol előírják.
Én csak azért rendeltem egyet, mert van egy szoftverem, ami nem kommunikál soros porton, csak etherneten keresztül egy spec dobozzal, ami a végén szintén RS232-re konvertálja. Ehhez van egy hack, ami tulajdonképpen elkapja egy virtulis IP-címen keresztül az üzeneteket, és átirányítja a soros portra. Ezt nem sikerült megoldani linux alatt virtualboxxal.
#8 "Miben jobb egy átlagfelhasználónak a linux?"
- Ingyenes.
- Erőforráshatékonyabb. Egy átlag felhasználónak sem mindegy, hogy ha megjelenik egy újabb verzió, mennyit kell a gépére költeni, hogy rendesen működjön rajta.
- Biztonságosabb. Töredékannyi kártevő van Linux alatt, Windowsra.
- Meg mondjuk olyan kényelmi apróságok, mint például a jobban kivitelezett frissítési rendszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!