Avast vs Microsoft Security Essentials?
Melyik jobb és miért?
Router mögé vagyok bújva + windows tűzfal van még.
De, én írtam, kicsit régebben.
Azóta végiggondoltam, hogy a Pandával az a gond, hogy túlzottan "felhőfüggő", ha free, ha nincs net, nem is ér semmit.
Az Avirával kapcsolatban, pedig közölték, hogy ugyan olyan heurisztika van benne, mint a fizetős verzióban. Ja, bocsi, te nem hiszel az Avirát használó informatikusoknak...
Összefoglalva:
Ingyenes vírusirtókban gondolkozom,többször is elhangzott miért.Elöljáróban annyit,hogy a napi frissítések száma nem mérvadó,mert teljesen normális,hogy az ingyenes felhasználók naponta egyszer max kétszer kapják meg a frissítéseket egyben,míg akik fizetnek,egyenként megkapják az összest azonnal.
Comodo Internet Security Free:
Nincs vele bajom,igazából rosszat sem tudok rá mondani.Nem is nagyon használtam még.A tűzfala ott virít a gépemen.Nagy tapasztalatok nincsenek mé az antivírus moduljával.A comodo mióta létezik,eddig mindig csak tűzfalakkal foglalkozott.
Outpost Security Free:
Nemrég találtam rá,nem tűnik rossznak.Tapasztalatom vele nulla.
Avira Free:
Lebutított proaktív védelem és heurisztika,ohne web és levelezés védelem.Viszont állítólag magas felismerési arány.Nagyon kicsi gépigény.
AVG Free:
Nulla messenger és torrent kliens védelem.Gyors kereső mód.Állítólag gyengébb felismerés.
MSE:
A Microsoft vírusirtója.Számomra ez már paradoxonként hat.
Avast Free:
Nincs túlzott gépigény.Teljes körű védelem,nem hiányzik belőle egyetlen modul sem.Erős web és hálózat védelem.Proaktív védelme és spyware modulja nem kimondottan erős.Ezek kiegészítésére tökéletes a Comodo Firewall Deffense + modulja,és pl Malwarebytes Anti Malware használata.Míg az avast hiányosságait könnyedén pótolhatom,addig az Avirájét és az AVG-jét nem tudom.Trójaiak ellen kifejezetten hatásos.Nekem két éve bevált.Sok ismerősömnek van,és senki sem panaszkodik rá.Jómagam is telepítettem már pár helyen,onnan sem hívtak vissza.Plusz a gép,amit biztonsági szakember után láttam,ezt persze mindenkinek a szubjektív hatásköre,hogy elhiszi-e vagy sem.
Tesztek nem érdekelnek,eszem ágában sincs nyomozni,hogy vajon melyik a hiteles.Azt viszont tudom,hogy fontosak az elismerések,a referenciák,mert ez azt jelenti,hogy sokak által tesztelt programokról van szó.Ergo nem ez határoz meg egy vírusirtót,viszont meglétét szükségesnek tartom.Ezzel a kritériummal mindegyik rendelkezik.MSE talán még nem,de azt egyébként is kizártam.
Kiegészítésként:
Van,aki hisz benne,hogy a rezidens védelem pótolhatja a különböző védelmi modulokat,én nem.Ha egy vírusnak nem muszáj a gépemre kerülnie,akkor ne kerüljön.Sokkal jobb,ha a védelmi modulok már-már tűzfal funkciót betöltve eleve megakadályozzák a gépre kerülést.A rezidens védelem sem tökéletes.Előfordulhat,hogy "kicselezi" a vírus.Ha valamelyik hálózati modullal teszi ezt,akkor még mindig ott a rezidens modul,ergo durván fogalmazva kétszer akkora esély van a vírus közömbösítésére.Tudom,hogy ez eléggé leegyszerűsításe a dolgoknak,de gyakorlatilag így van.
Az a baj, hogy az avast!-ot ki kell egészíteni, mert különben tényleg nem jó.
Amíg egy tűzfal és egy vírusirtó elég - viszonylag - óvatos netezés mellett, és a havonta lefuttatott on-demand scanner (pl. MBAM) esetleg néha talál egy-egy dolgot, addig azt mondom, hogy a tűzfal és a vírusirtó jól bevált, jó szoftverek, persze azok se tökéletesek, nade matematikailag is be le bizonyítva, hogy nincs 100%-os védelem.
Nade onnantól, hogy a vírusirtó mellé a tűzfal HIPS-e (jó ez még normális, de nézzük tovább), a kiegészítő védelem (pl. MBAM) on-access használata, és esetleg még két-három böngészőbe beépülő védelem is kell, na onnantól tekintem "rossz" szoftvernek az adott AV-t.
Az a gond, hogy az avast!-tal ez a helyzet. És sokaknál, nagyon sokaknál. Ha pedig valaki nem használ annyi állandóan működő kiegészítő védelmet --- pl. nálam Win7 fal, mert nem kérdez, és állítólag már nem annyira sz*r van az avast! mellett és MBAM-ot illetve ESET Online-t futtatok esetenként ---, akkor tele lesz mindenfélével a gépe, amit majd a MBAM vagy egyéb fog leszedni. Nálam speciel az ESET szedte le a dolgokat.
Az, hogy miért nem használok még már vírusirtót? Elsősorban a szerencsémben bízok - több, mint egy éve nem talált be hozzám súlyosabb kártevő. Másrészről nagyon tudok ragaszkodni a megszokott dolgokhoz, például szoftverekhez. Harmadrészről pedig valahol szeretem a szoftvert - csak azt nem tudom, hogy benne mit? -, és akármennyire is nem látszik, megbecsülöm a fejlesztőit - láttam, hogy szenteste illetve szilveszter éjjel is írt a fórumukra több fejlesztő is. Azért nem semmi, hogy az ember olyankor is dolgozzon, a munkájával foglalkozzon. Megbecsülöm a fejlesztőit, de nem értem, ha ennyire szorgalmasak, akkor hol az eredmény? Akkor mi az oka, hogy sok embernek nem válik be a szoftverük, mi az oka, hogy őrült bugos minden új verzió? Mi az oka, hogy napok alatt kerülnek az adatbázisba a minták? Mi az oka, hogy az ÖSSZES teszten - egy vagy két kivétellel - EGYRE hátrébb és hátrébb szerepel a szoftver? Na ezek azok a kérdések, amikre szerintem senki se tud válaszolni...
Amúgy te most akkor használod a Defense+-t vagy nem?
Nézőpont kérdése.Én nem úgy látom,hogy ki kell egészíteni az avastot,hanem úgy,hogy ki lehet.Az avirát és az avg- meg nem lehet.Nincs olyan szoftver,ami pótolná az állandó web/levelezés/torrent protokoll védelmet.Három program van,ami egyfolytában fut a gépemen:firefox vagy opera/pidgin/utorrent/thunderbird.Noscript kiegészítő a firefoxban önállóan is hasznos,akármilyen vírusirtó van a gépen.
Nálam két éve nem volt semmi,max tracking cookie.Tesztekről megmondtam a véleményem.Sokkal inkább tartom marketingnek,mint informatikának.Buggal a büdös életben nem találkoztam,biztos van neki,de van más szoftvernek is.Jómagam több buggal találkoztam avira és avg használatánál.Volt olyan mindkettőnél,hogy beakadtak a frissítések.Avast nálam gond nélkül naponta kétszer frissít.Ha hangos a hangszóró,van hogy megijedek.
Kikapcsoltam a deffense-t,mert idegesített és nem vagyok paranoiás sem.
Miért, akkor miket is használsz kiegészítőnek? És a Defense+ megy vagy nem?
De kiderül, neked se olyan jó a véleményed az avastról. Csak az tetszik neked benne, hogy nem nagyon van lebutítva a free verziója.
Ha kifizeted a MBAM-ot, akkor állandó védelmet is kapsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!