Guggolás nulláról, hogyan?
Tehát: full kezdőként, nem nulláról, hanem még annál is lejjebbről kezdtem kb egy hónapja a súlyzós edzéseket. Szériában guggolás, kitörés 3 kg-s kézisúlyzópárral megy.
Ma szemezgettem az állvánnyal, volt, aki segítsen az alapokban, és letörten vettem tudomásul, hogy még az üres rúddal sem tudok leguggolni. :(
A kérdés a következő: Mit edzzek, és hogyan, ha egy év alatt bele akarok guggolni a saját testsúlyomba?
Elég, ha fokozatosan növelem a kézisúlyt, illetve a hát edzésénél a terhelést, vagy be kellene iktassak valamit pluszban?
Egyelőre még teljes testre edzek heti 3-4 alkalommal, nem osztottan.
Álljunk meg egy picit. Most akkor a sima rúddal guggolás sem megy, de máris +70kg-al akarsz guggolni? Itt valami kavarodás van.
Egyébkénként még az jutott eszembe, hogy nálad inkább a vörös izomrostok vannak többségben, ami azt jelenti, hogy kevesebb súlyt bírnak el, de viszont sokkal több ismétlés megy kevesebb súlyba.
ezt érdemes lenne elolvasnod:
Szabi, valahogy úgy. :)
Persze nem egyből, kb egy év alatt akarok arra a szintre eljutni. És igen, üres rúddal nem megy. Épp ezért érdekel, mire összpontosítsak, mit erósítsek a szokotton felül, hogy először üresben menjen, hogy utána tudjam fokozatosan a terhelést növelni.
Elolvastam a cikket.
Az nem nagyon ad támpontot, hol fejlődök legkevésbé, mindenhol remek ütemben fejlődök. De ugye, erről a szintről, ahonnan indultam, csak fejlődni lehet...
Az 1 RM 80%-át majd legközelebb kipróbálom, holnap csak kardió nap lesz (vagy aerob, reggel kiderül, attól függ, milyen idő lesz), szombaton megyek legközelebb erősíteni.
Jó ,hát a core az alap. A tömegnövelő étrend is rendben van gondolom.
Ha kifejezetten a guggolás erősítése a cél, akkor erre vannak különböző edzésmódszerek.
Érdemes az adott hét legelső napjára a lábat rakni és az első gyakorlat is a guggolás legyen. A többi az mindegy. Persze ezt már osztott edzéstervnél
A guggolás az mehet piramisban. Tehát akár első sorozatban saját súly, aztán kézi súly és a legvégső sorozat rúddal, amennyi megy.( akár csak 1-3 ismétlés is) Ez nagyon hatékony módszer, mivel ugye az elején bemelegítesz tehát elkerülöd a sérülést. A középső sorozatokkal megdolgoztatod a vörös izomrostokat. A legutolsó sorozat pedig a fehér izomrostokat dolgoztatja meg, ami az erőért felelős.
Egyébként én most a fekve nyomásomon erősítek. Én úgy csinálom, hogy csinálok egy bemelegítő szériát( sima rúdba 30-40 ism.) És utána pedig max 6-8 ismétlésig elmenni adott súllyal. 60kg-nál úgy kezdtem, hogy 60k ment 3x3 + 2x1, most pedig 3x8 + 2x6 megy 1 hónap alatt. Szóval lassan lépek 70 kilóra. Nekem ez vált be.
A lényeg, hogy számold az ismétléseket és a súlyt, tűzz ki célokat, pont mint a diétádnál. pl.: 1 hónap múlva +10kg- ba akarsz guggolni rúddal. És akkor szépen beosztod, hogy a következő edzésen mennyit kel teljesítened.
Köszi, kipróbálom. :)
Az étrend az OK, csak nem tömegnövelő, kcal mínuszban vagyok, élek a kezdő effektus lehetőségével, eddig úgy tűnik, nálam működik.
Hamarosan beindul a bringaszezon, akkor egyszerűen nem is tudnék annyit enni, hogy kcal többletben legyek.
Őszig remélem, megy a kettő együtt, max utána szeretnék váltani tömegnövelő étrendre, ha anélkül már nem jön izom.
Az az 1RM 80% egy hülyeség.
Kérdező töltsd le a powerbuilder e-bookot
#18: Egyelőre teljes testre edzek. És olyan a munkarendem, hogy valószínűleg így is marad. Elég nehezen tudnék osztottal tervezni...
Ami az én célom, arra tökéletesen megfelel. Fogyás, alakformálás, általános erőnlét.
A guggolás csak amolyan plusz. Meg akarom csinálni... Megmagyarázni nem tudom, részben presztízs, részben motiváció önmagamnak. Pont mint a bringa, vagy hogy letettem a cigit 26 év után. Ez egy következő cél. Ha megcsinálom, bármire képes vagyok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!